Čokolada taman kakva treba biti - Taman Artisan Chocolates
Upoznajte ih već ovog vikenda na Festivalu slastica na Zrinjevcu, koji traje od 6. do 15. svibnja. Manufaktura Malo i Slatko proizvodnji svojih čokolada pristupa gotovo umjetnički, stvarajući originalne i autentične okuse. Svaka čokolada donosi jedinstvenu i uzbudljivu kombinaciju okusa, teksture, mirisa i boja. Inspirirani idejom savršene ravnoteže i pravog omjera svih sastojaka u proizvodu, svoje su čokolade odlučili nazvati Taman.
Naziv Taman odabran je zbog povezanosti s bojom kakaa i čokolade, no ime se ponajviše odnosi na izraz „tàmān“ koji označava savršenu mjeru, čemu u manufakturi Malo i Slatko teže prilikom stvaranja svojih proizvoda. Svi proizvodi izrađuju se ručno i u vrlo malim serijama, što im prije svega omogućava kreativnost, ali i kako bi se osigurala svježina svakog od proizvoda, a u proizvodnji se koriste samo one namirnice koje mogu osigurati najvišu kvalitetu proizvoda.
Čokolade se proizvode od odabranih belgijskih čokolada, koje se nadopunjuju visokokvalitetnim namirnica kao što su čista prirodna esencijalna ulja i ekološki uzgojeni začini. Izrađene su ručno, u malim serijama, u raznim kombinacija poput pistacija i ruže u tamnoj čokoladi, prženih kakao sjemenki u mliječnoj čokoladi, pečeni bademi s crnom havajskom soli u karameliziranoj bijeloj čokoladi i mnogim drugima. U ponudi također imaju i čokoladu na žličici za topli napitak s različitim okusima kao što su lavanda, mješavina začina, te kava i kardamom. Uskoro će u maloprodaji biti dostupne i praline, koje smatraju svojim najznačajnijim proizvodom, a od kojih se izdvajaju one s mangom i korijanderom, timijanom i kruškom, rumom u kombinaciji s limetom i mentom, kremasta karamela s acetom balsamicom, indijski oraščići s curryjem, bijeli tartufi s likerom od meda, tonka sa svježim đumbirom, viski s kavom i dr.
Taman čokolade tek su se nedavno pojavile na tržištu i trenutno se mogu naći smo u odabranim trgovinama: trgovini Kašeta&Košara na Britancu, vinoteci Vintesa u poznatom gastro dvorištu Vlaške 63, trgovini Crop koja nudi autohtone hrvatske proizvode kao suvenire, te elegantnoj vinoteci MIVA galerija vina u Vukovarskoj ulici. Uskoro će se naći i u ponudi trgovine restorana Apetit u Masarykovoj ulici.
Moći ćete ih naći i na 5. festivalu slastica Slatki gušti na Zrinjevcu gdje će biti dio ponude u kućici Vinoliciousa, a gdje će te moći kušati Taman čokolade uz vrhunska francuska vina. Manufakturu Malo i Slatko d.o.o pokrenuli su dvoje zaljubljenika u čokoladu, Stiv Kahlina, bivši glazbenik i dizajner, i njegova supruga Sanja, koji su nakon godina uživanja, proučavanja i eksperimentiranja odlučili pokrenuti vlastitu proizvodnju ručno rađenih čokolada. Nakon karijere u glazbi i dizajnu, Stiv Kahlina prošao je edukaciju za čokolatijera pri kanadskoj školi Ecole Chocolat - school for chocolate arts, te je u njihovoj organizaciji pohađao i završio program Master Chocolatier pri belgijskoj Callebaut Chocolate Academy. Svoj autorski potpis unijeli su u svaki korak razvoja i izrade proizvoda: od osmišljavanja recepata i jedinstvenih okusa, ručne izrade svake pojedine čokolade do dizajna vizualnog identiteta i pakiranja.