Uz ovih 6 pogrešaka kod istiskivanja mogla bi od malog prištića stvoriti nepobjedivog monstruma

Shutterstock Najčešće pogreške kod istiskivanja prišteva
Vidi originalni članak
  • Teško se obuzdati kad nam izbije neki prišt - jednostavno ga moramo istisnuti
  • No, što onda? Često se upali još i jače, stalno nastaju novi prištići, katkad ostane i ožiljak...
  • Možda imaš krivu "tehniku". Ubuduće obratiti pozornost na ove nepoželjne stvari kod istiskivanja prištića

Naravno, prištići su dosadni! I jako nam idu na živce! Ali, još su dosadniji ako ih pogrešno stišćeš, a oni ti se osvete bolnom upalom, neugodnim gnojnim izbočinama ili trajnim ožiljcima. Stoga se savjetuje oprez. Prilikom stiskanja prištića bitno je izbjeći ove pogreške…

1. Prerano ga istiskuješ

Prilikom stiskanja prištića potrebno je malo strpljenja. Ako ih napadneš pri prvom crvenilu, riskiraš upalu i ožiljke. Trebaš ih stisnuti tek kada se pojavi vršak sebuma koji počinje prodirati kroz kožu ili se stvorila mala žuta točka koja se lako može istisnuti.

via GIPHY

2. Neproduktivno stiskanje

Istiskivanje prištića ima smisla samo ako postoji otvor kroz koji se gnoj i sebum mogu ocijediti. Ako ga jednostavno pritisneš bez takvog otvora, prištić pritisneš dublje u tkivo umjesto da ga oslobodiš. Treba već postojati vidljiv otvor na koži prije nego pritisneš, ili pažljivo(!) stišći promatrajući hoće li gnoj krenuti na van ili u dubinu. Možeš si pomoći tako da kožu nježno probušiš dezinficiranim vrhom igle.

Life&style Ove djevojke pokazuju kako na Instagramu, bez filtera, izgleda nesavršenost nasuprot lažne ljepote

3. Istiskivati kad je sve gotovo

Ako se prištić sam očistio s kože, gnoj je uglavnom izašao, a prišt se počeo sušiti kaže se: prste k sebi! Čak i ako su ostaci još uvijek vidljivi, prvo bi trebala pričekati da vidiš je li otišlo sve zajedno s tekućinom iz rane te tako proces zacjeljivanja može neometano teći. Pažljivim pritiskom možeš pomoći samo ako se ovaj prirodni proces nije dogodio.

via GIPHY

4. Prevelik pritisak

Je li prištić „zreo“ možeš vidjeti prema činjenici da je vrlo mali pritisak dovoljan za njegovo istiskivanje. S druge strane, ako ga snažno stisneš, riskiraš da se prištić upali, zagnoji i eventualno kasnije ostane čak i ožiljak. Kada ga stisneš, lagani pritisak mora biti dovoljan da se olabavi. Ako to nije dovoljno, nažalost, moraš još biti strpljiva.

5. Nedovoljna higijena

Ako ne želiš da svježe istisnuti prištić ponovno naraste, upali se ili čak ostane ožiljak od njega, moraš biti pažljiva u pogledu čistoće. Dezinfekcija je početak i kraj. I ne samo samog prištića, nego i ruku. Inače, generalni moto je sljedeći: drži ruke dalje od lica. Nikad ne pipkaj, češkaj, gladi prištiće ako nemaš čiste ruke.

Pureća koža: zašto se javljaju te crvenkaste hrapave točkice na nadlaktici i što s njima?

via GIPHY

6. Trik s pastom za zube

Uvijek iznova može se negdje čuti ili pročitati da pasta za zube pomaže protiv prištića. Nažalost, to je samo djelomično točno. Pasta za zube ima antiseptičko i „isušujuće“ djelovanje, ali se istodobno poput teške, guste paste zalijepi na zahvaćeno područje tako da se prištić ne može „isprazniti“ od gnoja ili sebuma. Osim toga, mentol koji se često nalazi u pasti za zube ima nadražujući učinak za kožu pa ga iz tog razloga nije preporučljivo koristiti.

Posjeti Miss7.24sata.hr