Uz kreme ovog ljeta isprobajte učinak i hrane sa zaštitnim faktorom

Thinkstock / Spencer Davies
Opskrbili ste se kremama za sunce, ali da li su one dovoljne da bi spriječile njegov štetni utjeca?Pritom ne mislimo samo na opekline već i na prijevremeno starenje kože. Loša vijest je da nisu dovoljne, nova istraživanja pokazuju da je bitno i što jedete, a ne samo što nanesete na kožu...
Vidi originalni članak

LIKOPEN ZA PRIRODNO SAMOTAMNJENJE 

Veliki broj znanstvenih studija navodi likopen, sastojak u rajčicama zbog koje su one lijepe crvene boje, moćnim zaštitnikom kože. Jedna studija Sveučilišta u Manchesteru je otkrila da jedenje sosa od rajčice na dnevnoj bazi (kuhane rajčice su bogatije likopenom nego li one sirove) može povećati prirodnu zaštitu kože od opeklina izazvanih suncem za čak 33%. Drugo istraživanje, ovaj puta sa Sveučilišta Keele, pokazuje da likopen također može intenzivirati tamnjenje. Zajedno sa prirodnim pigmentom, melaninom, pomaže i da preplanuli ten duže traje. Likopen pojačava sastojak u koži imena prokolagen, koji ju čini mekom i mogao bi ju zaštiti od starenja smanjivanjem štete koja nastaje u kožnim stanicama. Zaštite kožu: dnevno jedite kuhane račice, to jest, sos od rajčice.

VITAMIN E: UV DEAKTIVATOR

Oštećenja od sunca su uzrokavana fotostarenjem ­što je posljedica intenzivnog i kroničnog izlaganja UV ­zrakama. Ta kemijska reakcija proizvodi hlapljive spojeve koji se nazivaju reaktivni oblici kisika (ROS ­Reactive Oxygen Species), to jest slobodni radikali. Oni napadaju zdrave stanice, što vodi prema obješenosti kože i borama na koži. Najbolja obrana od slobodnih radikala su antioksidansi koji ih imogu deaktivirati. Najpoznatiji antioksidans za kožu je vitamin E, popularni sastojak u sastavima top krema i seruma. Neki ljudi ga konzumiraju i u formi dodatka prehrani ali pripazite ­ pokazalo se da su prevelike doze vitamina E prooksidansi i da mogu zapravo naštetiti koži. Uzmite miks antioksidativnih dodataka ili iskombinirajte s hranom koja sadrži vitamin E. Zaštite kožu: Uvrstite u prehranu biljna ulja poput maslinovog ili uljane repice u preljevima za salatu, te pšenične klice iz kruha sa cjelovitim zrnom ili žitarica.

ALKANI– ZAŠTITNICI OD SUNČEVOG UTJECAJA

Za kemijske reakcije u našem tijelu, uključujući i one koji pomlađuju kožu, kako bi bile efektivne, naša tijela im moraju moraju priskrbiti alkalno okruženje. Kiselina koja se nalazi u želucu je rijetka iznimka, bilo gdje drugdje u tijelu ako ima previše kiseline, oštećuju se stanice. U koži, acidoza troši kolagen i elastin, vlakna koja formiraju neku vrstu potpornog, mekog kostura koži, šta zapravo vodi obješenoj koži i borama. Također prouzrokuje demineralizaciju, a to je kada su osnovni minerali, uključujući i kalcij, uzeti iz tkiva, uključujući i kosti te kožne stanice, kako bi pomogli balansirati pH kože. Ovo može prouzrokovati suhu, izboranu te stariju kožu. Zaštite kožu: jedite više povrća obzirom da su to alkalne namimrnice, i to od 5 do 10 porcija dnevno

GLUKOZAMIN SMIRUJE KOŽU NAKON SUNČANJA

Hijaluronska kiselina je najvažniji sastojak u kremama protiv starenja. Radi se o hidrofilu pa stoga ona privlači vodu u kožu, na taj način je obnavlja i postiže da izgleda mnogo mlađe. Hijaluronska kiselina također dokazano sprječava oštećenja tkiva te se prirodno javlja u kolagenu i elastinu. Niže razine hijaluronske kiseline se povezuju sa starenjem kože. Načinjena je od glukozamin sulfata, ali, glukozamin ne možete pojesti ­ osim ako ne želite jesti hrskavicu. Umjesto toga možete jesti njegove sastojke. A to su glukoza (šećer) i amoinokiselina koja se zove glutamin. Također trebate dobre zalihe sulfata i magenzija kako bi stvorili HK. Zaštite kožu: jedite zeleno listnato povrće zbog magnezija, svježi peršin i špinat zbog glutamina, i hranu bogatu sumporom poput brokule. No, možda će vam biti jednostavnije uzimati glukozaminske dodatke.

OMEGA 3: ANTI DEHIDRATOR

Svi već znamo da su omega 3 masne kiseline dobre za mozak ­ istraživanja su pokazala da one povećavaju duljinu koncentracije kod djece ­ ali one su također i glavno oružje u vašem arsenalu protiv prijevremenog starenja uzrokovanog suncem. Razlog tome je što gornji sloj vaše kože je parcijalno napravljen od esencijalnih omega 3 masnih kiselina. To su kiseline koje naše tijelo ne stvara već ih dobivamo kroz prehranu bogatu ribom, kikirikijem te sjemenkama. Te omega 3 masne kiseline pružaju vodootporni sloj koji čuva hidrataciju kože, daje joj jedar i mladenački izgled. Sigurno se pitate zašto naše tijelo treba dodatne hidratacije nakon cjelodnevnog kupanja u bazenima ili moru kada je tada konstantno okupana s H20. Zašto ujedno trebamo omega 3 masne kiseline? Vrućina sunca dehidrira, još kada tome pribrojite sol iz mora ili klor iz bazena ­prirodno zadržavanje hidratacije ne dolazi u obzir. Umjesto da H20 hidratizira kožu, on ju suši. Zaštite kožu: jedite masne ribe (losos, skuša, svježa tuna) tri puta tjedno, zajedno s neslani kikirikijem i žitaricama kao grickalicama.

Posjeti Miss7.24sata.hr