Što se dogodi kada nosiš previše make upa?

Instagram
Previše ili premalo make upa je zaista subjektivna stvar, no postoje univerzalne stvari koje se mijenjaju kada nosiš puno make upa baš svaki dan. Znaš li koje su to?
Vidi originalni članak

Kako u stvari znaš da nosiš puno make upa? Dobar i izdržljiv make up podnosi nešto više proizvoda pod "normalno", ali činjenica je da će nas gomilanje pudera na puder s korektorom i rumenilom stajati dobroga tena ne brinemo li dovoljno o njezi kože, kao i biranju kvalitetnog make upa. Što više make upa nosiš na dnevnoj bazi, vjerojatnije je da ćeš naletjeti na upravo ove probleme.

1. Začepljene pore

Logično je - što više make upa staviš na lice, više će pore biti prekrivene i teže će koža disati. Pokrivene pore mogu reagirati iritacijom ili prištićima, posebice kada se dobro napune, a pritom ne čiste svaki dan pravilno. Osim prištića, bit ćeš sklonija miteserima i komedonima, kojih se poprilično teško riješiti jednom kada ih dobiješ. Koža može loše reagirati na različite sastojke, bilo da su prirodnog ili kemijskog podrijetla, tako da u stvari nije bitno radi li se o kokosovom ulju ili silikonu - ono što koži zasmeta, dobije finu reakciju!

2. Riskiraš infekciju

Najčešće korištenje puno make upa ne pretpostavlja i redovito kupovanje novog make upa. Ipak, trebali bi uvijek na umu imati da se make up lako kvari, a da je sav make up pribor iznimno podložan stvaranju bakterija. Kistovi kojima nanosiš sjenila, rumenila, highlighter i bronzer, no posebice make up blenderi i kistovi za puder, a kasnije i četkica u maskari, mjesto su na kojem se uvjerljivo najbrže stvore bakterije u kozmetičkoj torbici, pa bi posebno trebala paziti da ih redovito pereš kakvim dezinfekcijskim sredstvom (ali laganim, ipak je to osjetljiv pribor!), dok bi maskaru trebala mijenjati svaka tri mjeseca. Također, da bi izbjegla infekcije, izbjegavaj s bilo kime dijeliti make up pribor, ali i sam make up - čak "bakterije" od tvoje BFF mogu biti vrlo loše za tebe. 

BEAUTY SCHOOL Zašto ne treba koristiti make up testere u trgovinama

3. Bore bi ti mogle izgledati gore

Što više make upa nanosiš, i pritom natežeš kožu po licu, u stvari si sama stvaraš više bora. Natezanje kože lica, koja je osjetljiva sama po sebi, dovodi do opadanja elastičnosti čime prije dobijemo bore. To je posebno vidljivo na području oko očiju, gdje se bore i prve pojave. Natezanje kože vodi do pucanja kolagena i kapilara, pa bi kod nanošenja korektora i make upa na oči morala biti iznimno pažljiva. 

4. Riskiraš posljedice

Svi smo vrlo osjetljivi na to što unosimo u tijelo i redovito se trudimo nabaviti što zdravije namirnice, ali ne ponašamo se isto kada je make up u pitanju. Ovisno o tome koje proizvode koristiš, svako jutro na lice možda stavljaš različite kemikalije i tijelo puniš toksinima. Okretanje prema sasvim veganskom make upu ponekad nije dovoljno dobro (i može biti teško, slažemo se!) jer i ti proizvodi znaju sadržavati kemijske spojeve koji nisu nužno genijalni. Prije svega, trebala bi se obrazovati o make up sastojcima koji su potencijalno štetni, a zatim pri svakoj kupnji čitati sastav na proizvodu.

Ljepota 6 prirodnih sastojaka koje NIKAD ne bi trebala stavljati na lice

5. Možda ovuliraš?

Iako ovo nije problem, može ti ukazati na ovulaciju! Studija u The Psychological Recordu otkrila je povezanost između menstrualnog ciklusa i make upa - žena koristi više make upa za vrijeme ovulacije, a pretpostavljamo da joj on pomaže da se osjeća što ljepše u vrijeme kada je plodna; to su te neke stvari koje su nam ostale zapisane u DNA kodu, pretpostavljamo. 

Posjeti Miss7.24sata.hr