Šest namirnica koje vam čuvaju ljepotu

Guliver Image/Getty Images
"Ono ste što jedete" kaže poznata izreka, a osim na zdravlje, prehrana itekako utječe i na ljepotu...
Vidi originalni članak

Hrana koju unosite u organizam prilično utječe na izgled vaše kože. U skladu s tim, ne vrijedi ako koristite najskuplje i najbolje kozmetičke preparate a istovremeno konzumirate namirnice koje su štetne i loše za vas i vaše tijelo.

Donosimo vam listu od šest namirnica koje su bogate hranjivim vrijednostima, koje regeneriraju, čuvaju i njeguju vašu kožu, kosu i nokte:

Borovnice: Ovo voće je moćan antioksidans koji pomaže da vaša koža sporije stari i ima manje bora. Borovnice se nalik malim ratnicima bore protiv slobodnih radikala koji napadaju vašu kožu.
Savjet: U svoju prehranu obavezno uključite organske borovnice, jer se u obrađenim borovnicama taloži više pesticida nego u drugom voću.

Kokos: Kokos je odličan izvor omega-3 masnih kiselina koje su esencijalne kiseline za održavanje vaše kože mekom i potiču rast kose. Ove “dobre masne kiseline” regenerirau membranu stanica kože koja štiti kožu od UV-zraka i zagađenog zraka.
Savjet: Kokosovo ulje (koje možete naći u dućanima po pristupačnoj cijeni) je možda i najbolja vrsta prirodne kreme. Kreme za lice od kokosovog ulja sjajne su za hidratiziranu kožu, istovremeno balansirajući pH vrijednost.

Avokado: Kao i veliki broj ostalog egzotičnog voća, i avokado sadrži visok udio vitamina E koji je esencijalan vitamin za ljepotu. Avokado također sadrži vitamin C, koji potiče rad kolagena i kiselina koje utječu na teksturu kože.
Savjet: Ako si ne možete priuštiti organski avokado, možete jesti i onaj obični, s obzirom da se općenito nalazi na listi zdravih namirnica koje štite vašu kožu. Hlađenje može usporiti sazrijevanje pa ih sklonite sa sunca dok ne omekšaju.

Chia sjemenke: Chia sjemenke su esencijalan izvor masnih kiselina. Odlične su jer sadrže celulozu, protein i antikosidanse, vrijednosti koje im dodatno daju na značaju, pogotovo za sjajan izgled kože i njezinu teksturu.
Savjet: Chia sjemenke nemaju nikakve štetne čestice i kemikalije, i kupuju se na gramažu ili pakirane, a mogu se kombinirati s voćem i kokosovim mlijekom i tako biti zdrav i lagan obrok koji čuva vašu ljepotu.

Spirulina: Ove moćne alge bogate su klorofilom, koji je snažan hranjivi sastojak koji regenerira kožu, kosu i nokte. Spirulina je tamno zeleno-plave boje i bogata je također željezom i vitaminom A, ali i proteinima i detoksikatorima.
Savjet: Od praha spiruline može se, u kombinaciji s nekim voćem, napraviti ukusan shake. Vodite računa u kojoj količini ju stavljate, jer spirulina ima vrlo jak okus.

Konopljine sjemenke: Sjemenke konoplje sadrže aminokiseline i proteine, pa ih tijelo lako apsorbira. Također su bogate kiselinama koje regeneriraju tijelo, zajedno sa želejzom, B vitaminima i vitaminom E. Svi ovi sastojci pomažu vašoj koži, kosi i noktima da budu zdravi, čvrsti i otporni.
Savjet: Konzumirajte ove sjemenke zajedno sa salatom, pahuljicama, juhama i kolačima

Posjeti Miss7.24sata.hr