Pretjerujete li sa pilingom? Pazite da ne naštetite koži

Getty Images
Naslušali smo se raznih teorija, od svako drugi dan do jednom u dva tjedna - i shvatili da je najbolje piatati dermatologe
Vidi originalni članak

Pravi, stručni odgovor na vječno pitanje: koliko često treba raditi piling kože je napokon pred vama i nadamo se da ćete ubuduće ove savjete primjenjivati kako ne biste napravili štetu na svojoj koži:

Koliko često?

Pravi odgovor je jednom ili dvaput tjedno, uz pomno praćenje reakcija kože. Možda će vama biti dovoljno jednom tjedno, ali ako to radite češće, onda provjerite je li vaša koža reagira, je li iritirana, izbacuje li nešto po njoj.  Također, ovo pravilo se mijenja ovisno o godišnjem dobu. Za vrijeme toplijih i vlažnijih mjeseci dobro je češće raditi piling, a zimi rjeđe jer je naša koža tada dosta suha i lakše ju je iziritirati.

Kako znati da pretjerujete?

Prečesti piling rezultira crvenilom i osjetljivošću kože. Ako radite prerijetko, vaša koža će izgubiti sjaj, pore neće biti čiste i izgledat će umornije.

Koliko često raditi piling ovisno o metodi?

Ako ga radite s rotirajućim četkama, činite to dvaput tjedno ukoliko nemate uređaj s iznimno mekanim četkama
Ako radite kemijski piling, ovisi o formuli preparata. Preparate s jačim koncentracijama glikolne kiseline trebali biste koristiti jednom tjedno.
Ako radite mehanički piling sredstvima sa zrncima, ovisi o vama, odnosno o tome koliko snažno vršite pritisak na kožu dok kružite po licu. Najbolje je raditi dvaput tjedno, ali ne pregrubo.  

Što ako ste pretjerali?

​To nije dobro. Nekoliko dana odmarajte kožu i koristite smo kozmetiku za osjetljivu kožu i nemojte prečesto ići na sunce jer vam je zaštitna barijera kože oštećena. I više to ne ponavljajte.

Posjeti Miss7.24sata.hr