Otkrili smo namirnice koje prirodno osnažuju i izbjeljuju zube
Kava i vino odgovorni su za mrlje na zubima, a previše šećera uzrokovati će karijes. Iako je prilično očito koje su namirnice loše za naše zube, znate li koje su najbolje?
SIR
Osim što je ukusan, sir (kao i ostali mliječni proizvodi) sadrži puno proteina i kalcija, koji štite i osnažuju caklinu zubi.
JOGURT
Slično kao i kod sira, jogurt je bogat proteinima i kalcijem te probioticima koji održavaju zubno meso zdravima. Samo birajte one sa što manje dodanih šećera.
JABUKE
Određeno voće je puno vode i vlakana - upravo to su naše dobre stare jabuke. Pojedite jednu nakon većeg obroka kako bi na najnježniji način uklonili ostatke hrane sa zubiju.
CELER
Sirovo, hrskavo povrće generalno je odlično za zdravlje tijela - i zubiju! Ovo je najefektivniji način kako očistiti zube od ostataka hrane koje možda čak i ne vidite golim okom.
MRKVE
Izgleda da nisu dobre samo za vid. Zbog svoje teksture, grickanjem sirovih mrkva povećavate proizvodnju sline u ustima koja vam zauzvrat smanjuje mogućnost od nastanka karijesa.
ZELENO LISNATO POVRĆE
Lisnato povrće poput kelja i špinata bogato je kalcijem i foličnom kiselinom koja njeguje i čuva zubnu caklinu. Zašto ne biste danas odabrali salatu za ručak. A nemojte izostaviti ni avokado iz nje...