Nećeš vjerovati što žene smatraju najružnijim na svome tijelu!

Guliver/Shutterstock
Vidi originalni članak
  • Svaka od nas ima neki dio tijela s kojim nije zadovoljna i koji bi rado promijenila
  • Mnoga istraživanja posvećena su upravo tome - otkriti kojim dijelovima tijela je većina žena nezadovoljna i zašto je tome tako
  • Jedno je istraživanje zaista iznenađujuće - teško je povjerovati da je baš taj dio tijela ženama najružniji

Nije tajna da mnoge žene imaju problem s prihvaćanjem svog tijela - često smo nezadovoljne ovim ili onim i zbog toga nam je teško zavoljeti sebe samu i svoj odraz u ogledalu. Iako je body positivity sve popularniji među ženama, ali i u modnoj i kozmetičkoj industriji, velik broj žena i dalje ne voli svoje tijelo ili barem neki njegov dio. Tome svjedoče brojne ankete koje se godinama provode među ženama u svijetu, a jedna takva je zaista zabrinjavajuća. Naime, anketa koju je proveo poznati časopis Glamour pokazala je da čak 97 % žena najmanje jednom dnevno ima negativne misli o svom izgledu, odnosno barem jednom u danu pomisli "Mrzim svoje tijelo"

 

via GIPHY

Upravo nas je zato zaintrigiralo jedno takvo istraživanje inozemne tvrtke koja se bavi proizvodima za njegu stopala - u anketi je sudjelovalo dvije tisuće ispitanika, a čak dvije trećine ispitanih žena priznalo je da se srami svojih stopala i da im je to najružniji dio tijela! Ono što je još intrigantnije jest podatak da svaka peta žena zbog toga ne nosi otvorene cipele! Isti broj žena ujedno je priznao da se osjeća privlačnije nakon njege stopala, ali samo 6 % njih redovito odlazi pedikeru tijekom zimskih mjeseci. Nevjerojatno, zar ne? 

 

via GIPHY

Što još ne volimo na sebi?

Potaknuti ovim istraživanjem, potražili smo još neka - čini se da se stopala nisu pokazala najružnijim djelom tijela u svim anketama. Štoviše, anketa koju je proveo LA Fitness (poznati lanac teretana u Americi i Kanadi) otkrila je da žene najmanje vole ove dijelove svog tijela

  • trbuh,
  • bedra,
  • zube,
  • noge i
  • struk.

Iako se čini da ovaj popis ima više smisla od prethodno spomenutih stopala, istina je zapravo da sve mi imamo ono nešto s čime nismo zadovoljne. Pretanke usne, prejaka bedra, prerijetka kosa, predebela sam, preniska sam... I tako unedogled. Uvijek ćemo si pronaći manu i nepotrebno se opterećivati time što nismo savršene. Zapravo smo same sebi najveći kritičari, a ne bismo trebale biti. 

U BBC-jevom dokumentarcu 'The Truth About Looking Good' prikazano je koliko ljudi sebe doživljavaju privlačnima, a koliko druge. Grupici ispitanika ponuđeno je da, nakon što su se upoznali i neko vrijeme proveli zajedno, ocijene privlačnost osoba s kojima su razgovarali tako da između njihovih blago modificiranih fotografija, među kojima su bile one na kojima su pogoršane te poboljšane crte lica, odaberu jednu za koji smatraju da najbolje odgovara stvarnosti.

Većina ispitanika je odabrala blago uljepšane fotografije, odnosno većina ispitanika doživljavala je ljepšima svoje sugovornike nego što su u stvarnosti, što je objašnjeno time da osim izgleda, na naše poimanje ljepote znatno utječe i osobnost. Što su osobe bile nasmijanije, ljubaznije i prijaznije, ispitanici su ih doživljavali ljepšima. Zanimljivo, skoro svi ispitanici su također morali odabrati svoju fotografiju koja ih, po njihovom mišljenju, najvjernije prikazuje i većina ih je odabrala fotografiju na kojoj su 'poružnjeni'. Zaključak?! Većina nas koncentrira se na ono što nam smeta na našem licu, na ono što smatramo manje lijepim. Nije li to šteta? I zar to ne bi trebao biti povod da konačno počnemo na sebi zapažati ono što je lijepo i to istaknuti?

Zato promijeni stav prema sebi i svome tijelu - stani pred ogledalo i reci naglas ono što voliš na sebi. I čini to svaki dan. Čini to svaki put kad osjetiš da ti samopouzdanje pada. Lijepa si i jedinstvena, ne zaboravi to. I ne dopusti da te nešto uvjeri u suprotno. Jer da bi se osjećala dobro među ljudima, moraš se najprije osjećati dobro u svojoj koži. A to je lako, jer promjena počinje u tebi

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Posjeti Miss7.24sata.hr