Napokon je stigla potvrda: „beauty sleep“ nije mit

Pixsell/Sanjin Strukic
Neprospavana noć nije tek puko mučenje – nego je i beuatykiller! Stručnjaci objašnjavaju zašto su dobar san i lijepa koža povezani
Vidi originalni članak

To koliko smo zdrave, snažne i lijepe ne možemo zahvaliti jedino svojim genima. Naravno da i oni odlučuju hoće li nam kosa biti gusta, koža suha ili masna. Ali, više utječe činjenica kako se svakodnevno ponašamo prema sebi. Previše stresa, previše digitalnog inputa, premalo vremena za sebe – sve su to razlozi zašto noću satima ležimo budne dok nam misli vrludaju. Osim što nam tijelo ispada iz ravnoteže, to nam se događa i s tijelom. 

via GIPHY

Natečene oči, podočnjaci…

Naravno da postoje životne faze u kojima se ništa ne može promijeniti. Na primjer, kad postaneš majka. Onda je moguće često buđenje po noći – svake noći, mjesecima. Onda su obješeni kapci, nabuhle oči i podočnjaci gotovo neizbježni. 

inti U čemu spavate ti i tvoj muškarac i što to govori o vašoj vezi?

U jednom švedskom istraživanju su ispitanici fotografirani nakon što nisu spavali 31 sat. Osim na oči, nespavanje im se vidjelo i na licima. Potom je 40 osoba gledalo fotografije „prije i poslije“ te su rekli da su ispitanici na „neispavanim“ fotografijama bili bljeđi, a i rub usana im se objesio. Osim toga, izgledali su im žalosnije, ali i općenito neatraktivno. Loš izgled je posljedica umora i nenaspavanosti. Druge posljedice su povećani rizik od depresije, dijabetesa i oboljenja krvožilnog sustava. 

Odmor za kožu 

Kako bi se koža mogla dobro „odmoriti“, važna je dobra noćna krema koju treba nanijeti prije spavanja. Ti ćeš se nakon toga fino opustiti, a krema radi za tebe – opskrbljuje kožu važnim tvarima koje pomažu tijelu pri noćnoj regeneraciji. 

SAVJETI Kako da san radi za tvoju ljepotu: 6 pravila beauty sleepa

Što se drugih pravila za spavanje tiče, mnoge sigurno već znaš. Trebaš dobro provjetriti spavaću sobu te je nemoj previše grijati preko noći. Nemoj piti kavu nakon 15 sati. Investiraj u dobar madrac. Nemoj gledati napete i strašne filmove prije spavanja. Nemoj jesti puno nakon 18 sati. Nemoj čitati u krevetu, nego na sofi. Krevet služi za spavanje. 

Najvažnije je pobrinuti se da se dobro naspavaš. Na kraju dana se pitaj koliko stvari si morala napraviti i koliko si ih željela napraviti. Začudit ćeš se. Ako dobro rasporediš svoje snage, to će se vidjeti na tebi.  

via GIPHY

Posjeti Miss7.24sata.hr