Moderna Kleopatra kao beauty inspiracija

Danijel Berković
Žena koja do dan danas slovi kao najljepša u povijesti, Kleopatra, kupala se u medu i mlijeku te se izuzetno brinula o svojoj koži
Vidi originalni članak

Jedna od najvećih ikona ljepote u povijesti definitivno je Kleopatra - najljepšom ekranizacijom mnogi smatraju Elizabeth Taylor, hollywoodsku glumicu koja je i sama nosila čarobnu karizmu te sigurno doprinijela popularnosti ove vladarice. Povijest nam donosi fascinantne priče o ženama koje su imale moć, a jedna od njih je i ova egipatska krasotica koja se navodno kupala u mlijeku i medu. Prema pričama, izuzetno se brinula o koži te satima njegovala lice i tijelo, a popularan je bio i njezin make-up. Tamna linija oko oka za Egipćane je značila zaštitu od zala, vjerovali su i da će to odagnati razne bolesti. S vremenom se taj izgled, zahvaljujući egipatskim iskopinama, zadržao kao asocijacija na ljepoticu koja se u povijest kozmetike upisala kao jedna od prvih ikona. Ovaj izgled postao je hit i u šezdesetim godinama - cure željne konkretne šnimke, poput sitne Twiggy, koristile su debeli eyeliner kako bi uokvirile pogled i napravila ga čarobnim. No početak svega bila je egipatska vladarica - sve o tome zna Mirta Pejić, naša utjecajna vizažistica. - Povijest je pamti kao jednu od najljepših žena, a njezin je make-up legendaran baš kao i rijeka Nil. Danas možemo s lakoćom rekreirati njezin izgled, a prvi korak je dobra baza. Predlažem da puder bude nijansu svjetliji, na taj način ćete postići blistavost i svježinu vašeg tena. Tekući puder možete staviti i na kapke te ga iskoristiti kao bazu za sjenilo - govori.

Ako imate problema s T-zonom, matirajte je, no ne i područje oko očiju. Obrve su ovdje jako bitne - ako želite istaknuti dramatičnost, predlažem nijansu tamniju od boje obrva. Nije teško napraviti ih savršenima: prvo nacrtajte gornji luk, od unutra prema vanjskoj strani lica, naravno, a nakon toga ide blendanje boje i popunjavanje eventualnih rupa. Možete povući i donju liniju, no onda su obrve iznimno istaknute, dramatične. Nakon toga ide sjenilo - s vremenom se Kleopatra look mijenjao i postao prepoznatljiv zbog tuša, a boja sjenila se prilagođavala. Najpoznatija je varijanta s tirkiznom olovkom, a onda i zelenom, ljubičastom, zlatnom... Čak su se u nekim ekranizacijama pojavljivale i kombinacije svih tih boja. Za karnevalski look predlažem sve nijanse, no za svakodnevni izlazak u grad ipak je zlatna najpraktičnija. Ona uvijek daje dašak glamura i nedodirljivosti, kreira bazu imidža same Kleopatre - ističe vizažistica. Zlatno je sjenilo važno nanijeti, u ovoj priči na cijeli kapak, i blendati ga prema obrvama, aplikatorom ili prstima. Na taj način kreirana je podloga za tuš, nastavlja Mirta.

- On je zaštitni znak ovog stila. Njega također možemo dozirati prema želji, ovisno o dramatičnosti dojma koji želimo postići. Bilo da je tanja ili deblja, linija završava na kraju oka i rubom prema gore, kao oblik ribljeg repa. No, u slučaju večernjeg izlaska, predlažem jaču, oštriju liniju. Nakon toga ide donja linija, ispod oka, koja također ima svoju putanju. Trepavice treba uviti uvijačem prije nanošenja maskare, a možemo staviti i umjetne, pune ili parcijalne. Maskara ovdje ide u više slojeva jer se radi o jakoj šminki. Konture obraza možete istaknuti bronzerom koji se blenda ispod jagodične kosti, a na samu jagodicu ide rumenilo - govori.

Posjeti Miss7.24sata.hr