Leži li u prehrani uzrok naglog opadanja kose?

Guliver Image/Getty Images
Nismo ni mi znali, ali izgleda da bi prvi razlog opadanja kose moglo biti ono što vam se krije u hladnjaku
Vidi originalni članak

Ako ne koristite aparate za oblikovanje kose (figaro, pegla za kosu, sušilo) uzrok opadanja kose mogao bi biti način vaše prehrane. Kosa je u osnovi protein, prema tome ako ne unosite u organizam dovoljno ove hranjive tvari iz hrane (a većina ljudi to ne radi!), nećete imati gustu, jaku i zdravu kosu o kakvoj sanjate. Dakle, da biste zaustavili nekontrolirano ili naglo opadanje kose, neka barem dva dnevna obroka sadržavaju namirnice bogate proteinima (riba, meso, jaja, sir, orašasti plodovi).

Drugi mogući razlog uvijek može biti dobri stari - stres. On uzrokuje veliki rast adrenalina, a time remeti i razinu hormona u tijelu. Bilo kakvo veće lučenje testosterona izaziva istanjivanje kose, što je i razlog zbog kojeg mnogi muškarci ćelave!

Ostali razlozi opadanja kose kod žena mogu biti policistični jajnici ili narušena funkcija tiroidne žlijezde (manifestira se još gubitkom tjelesne težine, problemima s vidom te ubrzanim pulsom). Ako sumnjate da je riječ o nekom ozbiljnijem zdravstvenom problemu, najbolje je da se javite liječniku.

Posjeti Miss7.24sata.hr