Znaš li prepoznati koje su tvrdnje o sunčanju istina, a koje mit?

Unsplash / Jay Wennington
Vidi originalni članak
  • Zaštita od sunca postala je glavna beauty tema posljednjih godina
  • Kako postaje popularnija, tako se javlja sve više mitova u koje trebamo prestati vjerovati
  • Znaš li prepoznati koje su od ovih tvrdnji mitovi, a koje istina?

 

 

 

U moru informacija o zaštiti kože od sunca, ponekad je teško pronaći one prave i provjerene. Sada kada vidiš kakvo je tvoje pravo znanje o zaštiti od sunčevog zračenja, pravo je vrijeme da razbiješ sve mitove u koje si nekada vjerovala. Pa krenimo od početka. 

Nisu svi UV filteri jednaki. Dok postoje oni koji reflektiraju sunčevo zračenje (njih nazivamo mineralni filteri), u kremama, losionima i uljima često se koriste takozvani kemijski filteri koji upijaju zračenje sunca, pretvaraju ga u toplinsku energiju i emitiraju nazad u okolinu. Obje vrste su efektivne u zaštiti od sunčevog zračenja, iako imaju različite mehanizme djelovanja. 

Koliko vremena možemo provesti na suncu bez da zadobijemo opekline uvelike ovisi o tipu kože. Generalno gledajući, oni svjetlije puti mogu provesti znatno manje vremena na suncu od onih tamnije puti, a samim time bi trebali i češće koristiti SPF. Proizvodi sa zaštitnim faktorom produžuju to vrijeme, a točno vrijeme možeš dobiti tako da pomnožiš vrijeme koje možeš ostati zaštićena na suncu bez SPF-a sa samim faktorom. Tako, primjerice, osobe svijetle puti na suncu sigurno mogu boraviti 10 minuta. Kada tu brojku pomnožimo s faktorom 30, dobili smo 300 minuta, odnosno 5 sati. 

Sunčevo zračenje sastoji se od UVA i UVB zraka. Gotovo 90 % slučajeva karcinoma kože uzrokuju UVB zrake koje prodiru u vanjske slojeve kože gdje uzrokuju opekline, plikove i oštećenje DNA. S druge strane, UVA zrake prodiru dublje u samu kožu te su odgovorne za fotostarenje i alergijske reakcije. UV zrake posebno su koncentrirane u solarijima koji su jednako štetni kao i samo sunčanje na plaži. Važno je zapamtiti da UV zrake prodiru i kroz predmete pa tako boravak u hladu ne znači da smo potpuno zaštićeni. Također, UV zrake se reflektiraju od pijesak, kamen i druge predmete te tako opet dospijevaju do kože. Također, 50 % UVB i 75 % UVA zraka prodire kroz površinu vode do jednog metra. 

Kod nanošenja zaštitnih sredstava na kožu, najčešća pogreška koju radimo je da ne nanesemo dovoljno proizvoda na kožu, a isto tako i ne obnavljamo zaštitu tijekom dana. Smatra se da odrasloj osobi treba 30 do 40 ml kreme kako bi zaštitila cijelo tijelo, a ta količina odgovara dvije do tri žlice kreme. Također bi se krema trebala ponovno nanositi svaka dva sata te odmah nakon plivanja, intenzivnog znojenja ili brisanja ručnikom. 

Kako bi tvoja koža bila zaštićena od preranog starenja izazvanog suncem potreban ti je kvalitetan SPF koji ujedno i njeguje kožu. NIVEA SUN Dark Spot Control fluid za zaštitu lica od sunca SPF 50+ pruža trenutačnu zaštitu od UVA/UVB zračenja zahvaljujući patentiranom sastojku LUMINOUS630® dok će hijaluronska kiselina i vitamin E pružiti potrebnu njegu. Idealna za svakodnevnu upotrebu, lagana i nemasna fluidna formula nudi osvježavajući učinak i osjećaj glatke kože, a praktično pakiranje osigurat će da bez problema stane u svaku torbicu. Formula je 65 % biorazgradiva i ne sadrži mikroplastiku, a namijenjena je svim tipovima kože. 

Posjeti Miss7.24sata.hr