Kratka povijest muških frizura

Guliver Image/Getty Images
Ako mislite da su muške frizure uvijek bile dosadne i iste – varate se. Njihova povijest je turbulentna jednako kao i povijest ženskih frizura, a dvadeseto stoljeće obilježila je stalna mjena trendova. Svako desetljeće prepoznatljivo je po nekom trendu i vrsti frizure.
Vidi originalni članak

Dandy tridesete

Dandy stil danas je sve popularniji, a nastalo je 30-ih godina prošlog stoljeća, Obilježavaju ga odijela i kravate, otmjeno i sa stilom. Kratka, atraktivna i zaglađena, muška kosa u 30-tim godinama je imala izraženi razdjeljak koji je ovu frizuru činio otmjenom. Kosa na zatiljku i sa strane je bila kratko ošišana, dok je na vrhu glave bila nešto dulja.

Zalizane frizure četrdesetih

Danas se prisjećamo frizura 40-ih koje su u raznim varijantama prisutne i danas. Muškarci su počeli puštati dulju kosu i zalizivali je prema unatrag. Frizure su bile uredne a na prednjem dijelu ponekad je bio i blagi zalizani ''val'', razdjeljak iz 30-ih se zadržao.

1950-te su doba promjena.

Dolazi do preokreta i muškarci počinju puštati kosu a žene je šišati. To razdoblje je poznato i kao era Pompadour frizure kakvu su nosili Elvis Presley i Johnny Cash. Utjecaj slavnih zvijezda, poput Elvisa ili Jamesa Deana, označio je prekretnicu u oblikovanju frizura.

Ovaj buntovni look odgovarao je buntovnom vremenu, počeo se slušati rock i ruše se predrasude, frizura je bila zalizana, ali puna volumena s velikim zaliscima sa strane. Jeans, bijela majica i velika frizura za velikog farjera iz 50-ih. Za razliku od moderne interpretacije kokotice, originalna iz 50-tih godina je bila začešljana i uglađena.

Beatlesi i šiške

'Mop-top' frizura bijela je jednako popularna kao i članovi benda. Njihova glazba promijenila je način odijevanja – nose se crna i siva odijela koja više nemaju veze s poslovnom elegancijom, blejzeri su bez ovratnika a frizure su dulje, preko ušiju i s nestašnim šiškama. Beatlesi su bili zvuk 60-tih i začetnici mode u oblikovanju kose. Kosa je prekrivala uši i ovratnik, a krasile su je i guste šiške. Frizura je bila toliko popularna da su proizvođači igračaka proizveli Beatles perike.

Hipi pokret

Woodstock i djeca cvijeća donose novi društveni pokret i naravno novi stil, nosi se duga kosa, šišana u slojevima. Hipijevski pokret kasnije je doveo do nekada popularne ''futbalerke''.

Novi val 80-ih

Tijekom 80tih se pojavio čitav niz frizura, a svima je zajednički bilo zahtjevno održavanje. Mnogi muškarci počinju koristiti razne preparate za izradu i održavanje ovih zahtjevnih frizura. Tako je na modnu scenu nastupila i irokeza. Ovu slavnu frizuru prvi su nosili Indijanci iz plemena Mohawk, koji su pak pripadali savezu plemena Indijanaca pod nazivom Irokezi.

Takva frizura simbolizirala im je pobunu i otpor prema onima koji su ih ponižavali. U novije vrijeme irokeza se najviše vezala uz punk pokret, koji se javio sedamdesetih godina kao izraz bunta mlade generacije, a osim tradicionalne 'mohawk' frizure postoje i razne varijacije kao što je npr. 'bi-hawk', koja se sastoji od dvije paralelne pruge ili 'crosshawk', čija se pruga proteže od uha do uha.

Grunge ili klasika?

'Smells like teen spirit' donosi nematerijalistički pogled na svijet a ''I don't care'' frizura legendarnog Kurta Cobaina obilježila je taj period u glazbi, ali i modi. Isto tako, osim grunge subkulture, na scenu se vraća i klasika. Kosa je bila kratka na stranama i malo dulja na vrhu glave kako bi se mogla oblikovati "razbarušeni" stil.

Vladavina Davida Beckhama

'Beckhamica' je jedna od frizura čiju popularnost nitko nije mogao predvidjeti i koja je obilježila početak ovog stoljeća. Kosa je bila kratka sa strane glave te nešto dulja na vrhu i oblikovala se u mini irokezu. Alternativni oblik ove frizure se sastojao od nešto dulje koje sa strane glave (koja je prekrivala uši) koja je činila ležeran look.

Nakon ove popularne frizure dozvoljeno je gotovo sve a danas muškarci oblikuju svoju kosu prema stilu koji nose, često prema uzoru na frizure iz 40-ih i 50-ih s varijacijama uz sidecut i undercut te sve popularniju bradu. Proizvodi za njegu kose također prate trend i posvećeni su brzom ritmu života, najčešće se koriste lagane kreme souffle konzistencija ili fleksibilni gel-voskovi. Iz linije 3Dmen osmišljen je i šampon koji jača korijen kose i potiče zdravi rast, a može se koristiti i za kosu i za tijelo. Danas je u fokusu individualnost, stoga neka vam neka prošla vremena budu insiracija a vaša osobnost vodič za kreiranje stila.

Više slika pogledajte u galeriji...

Posjeti Miss7.24sata.hr