Koji su trendovi u estetskoj kirurgiji za 2013.?

Thinkstock / Spencer Davies
Tko može znati više od dobrom izgledu i održavanju mladolikog izgleda od estetskih kirurga. Jedan od najpriznatijih hrvatskih stručnjaka doc. dr.sc. Aleksandar Milenović je maksilofacijalni kirurg, plastični kirurg glave i vrata, docent na Katedri za maksilofacijalnu kirurgiju Stomatološkog fakulteta te član mnogih stručnih društava i udruženja.
Vidi originalni članak

Dr. med. Aleksandar Milenović kaže kako u svom poslu plastičnog kirurga glave i vrata uživa. Zadovoljan je što može ujutro spašavati živote u Kliničkoj bolnici Dubrava, a popodne svoje znanje i iskustvo primijeniti u poliklinici Imed. Za njega je rad kreativni izazov koji rezultira zadovoljstvom svakog pacijenta.  Nedavno se vratio s "The Cutting Edge" kongresa, najvećeg svjetskog kongresa estetske i plastične kirurgije.

"Jedna od najvažnijih tema na kongresu bila je rinoplastika i kako biologija matičnih stanica utječe na operaciju nosa te kakva je budućnost minimalno invanzivne i nekirurške rinoplastike. Dakle, nos je bio glavna tema kongresa!  Redovito sudjelujem na ovom kongresu, jer i sami znate koliko je bitno biti u skladu sa novim dostignućima i naravno, dosezima medicine. Tako je u svakom poslu", objašnjava ovaj simpatični kirurg.

Estetska kirurgija = tabu?

Ne tako davno, estetska kirurgija bila je rezervirana samo za poznate i slavne te osobe kojima je fizički izgled iznimno važan zbog posla koji rade. Dr. Milenović kaže kako se posljednjih deset godina dogodila demokratizacija takvih zahvata.

"Sve više u ordinaciju dolaze pacijenti svih dobi i profesija  kojima nešto smeta, pa to žele korigirati ili imaju problem koji žele riješiti. Ponekad jednostavno žele vratiti godine filerima. Danas je to moguće za par tisuća kuna, a rezultat je zadivljujući. Uobičajena je praksa da mnoge dame danas zahvate filerima ili neke drastičnije plaćaju na rate. Pacijentima je dobar izgled važan jer im donosi zadovoljstvo i sigurnost, produženu mladost" otkrio je Aleksandar.

Poznati liječnik ističe i kako je odlazak na takav zahvat prije svega stvar osobne odluke. Razumije da neke osobe to ne podržavaju, a vjeruje i kako svatko ima pravo na mišljenje te izgled o kakvom sanja.

"Netko će odvojiti novac za putovanje, netko za garderobu, a neke dame ako moraju birati, prioritetom smatraju mladenačko lice bez bora!" Također kaže da je preporuka najbolja reklama te da mu često dolaze prijateljice i rođakinje bivših pacijentica što nam govori da se o estetskoj kirurgiji priča, ali unutar četiri zida.

Kaže i kako, suprotno uvriježenom mišljenju, manji broj pacijenata pretjeruje s operacijama ili ima nerealna očekivanja.

"Mnogo smo učinili i na edukaciji pacijenata, ali evidentno je da naše dame vole sofisticiranu, elegantnu ljepotu i zaista se uglavnom slažem sa njihovim željama. Iako moram naglasiti, ne uvijek, i tada nastojim sugerirati bolje rješenje. Nakon argumentiranja mnoge pacijentice  prihvate sugestiju i zaista su zadovoljne", otkrio je dr. Aleksandar.

Zahvati na licu su najpopularniji

Većinu pacijenata koji dođu u Imed polikliniku čine žene. Uglavnom se odlučuju za povećanje grudi, korekciju očnih vjeđa, nosa i facelifting. U posljednje vrijeme sve više raste i uporaba filera – sredstava koja popunjavaju bore, ali oporavak traje kraće nego u slučaju klasičnog liftinga te je cijeli zahvat manje invazivan.

"Želio bih istaknuti da  ne podržavam tezu da su to zahvati koje možete obaviti tijekom pauze na poslu. I ovim zahvatima treba pristupiti ozbiljno i povjeriti ih iskusnom liječniku koji dobro poznaje anatomiju lica", savjetuje poznati kirurg.

Fileri i botoks su tako, polako ali sigurno, postali najtraženiji zahvati.

"Ono što je danas trend u primjeni filera je da se lice modelira te da se čim počne ponovno formiranje bora aplicira manja količina filera. Time se sa 2-3 aplikacije postiže rezultat koji traje i do 36 mjeseci. Zahvat traje 15-20 minuta ovisno o upotrebljenoj količini i regiji.  Može se raditi sa lokalnom anestezijom ili uz primjenu anestetskih krema. Preferiramo primjenu lokalnog anestetika jer je pacijentici ugodnije a time i strah nije prisutan”, izjavio je dr. Milenović.

Blefaroplastika, ili uklanjanje viška kože na kapku je popularan i kod žena i kod muškaraca, a posebno iznenađuje popularnost pomlađivanja usana.

„Augmentacija ili povećavanje i pomlađivanje usana može lice učiniti znatno mlađim, privlačnijim i seksepilnijim. Najčešće uz zahvat aplikacije filera u usne koristimo i aplikaciju u području ispod donje usne koji donjoj trećini lica daje prirodan i svjež izgled. Glavna medicinska indikacija filera je kada se od atrofične usne filerom dobije  prirodna usnica lijepog volumena tj punoće” otkriva stručnjak iz Imed-a.

Kada se odlučiti za estetske zahvate?

“Vrijeme kada je osoba kandidat za facelifting je individualno. Zahvat se najčešće izvodi u pedesetim i šezdesetim godinama. Međutim, postoje na licu i vratu jasni znaci po kojima se određuje je li je osoba kandidat za operaciju ili se problem može riješiti nekim konzervativnijim metodama. U današnje vrijeme, konzervativne metode pomlađivanja lica (fileri hijaluronske kiseline i Botox) možemo nazvati i dodatnom njegom  lica. Važno je prepoznati kada konzervativne metode više ne djeluju, odnosno ne dovode do poboljšanja te kada treba upotrijebiti operativnu metodu faceliftinga", objašnjava Milenović.

Ističe i kako je nakon upoznavanja pacijenta potreban i iscrpan razgovor o razlogu dolaska. Liječnik mora pacijenta, ali i pacijent liječnika. Neophodan je detaljan pregled uz analizu potrebnih elemenata i informiranje pacijenta o vremenu oporavka i sl. Aleksandar Milenović ističe kako je sasvim jasno da, kada se radi o estetskim operacijama, mora uzeti u obzir da je procedura slična kao i kod svake druge operacije te da svemu treba pristupiti s ozbiljnošću.

Ako se pitate kada stati s estetskim zahvatima, dr, Milenović otkriva kako je dobar estetski zahvat oku nevidljiv te ističe svoje favorite među poznatim ženama.

"Istaknuo bih nekoliko žena za koje vjerujem da su imale sitne korekcije na licu koje su samo naglasile njihovu prirodnu ljepotu. Susan Sarandon je prava dama, ali skladnih crta lica koje starenje nije narušilo. Zatim, Catherine Zeta-Jones koja je rođena zavodnica. Za moj ukus, dobro bi joj došlo malo filera u gornjoj usni, ali kosa joj savršeno naglašava pravilne crte lica, jagodice i zube. Meryl Streep je najbolji primjer kako naizgled nepravilne crte lica mogu u konačnici dati odličan rezultat uz malu intervenciju estetike.Svoj šarm svakako može djelom zahvaliti i činjenici da je jedna od najboljih glumica današnjice. I za kraj Halle Berry kod nje bi se sigurno svi prevarili za godine. Teško je vjerovati da neko može imati tako lijep izgled kože sa 46 godina."

Posjeti Miss7.24sata.hr