Kako nastaju pigmentacijske mrlje, kako ih spriječiti i uz pomoć kojih proizvoda ih se možemo riješiti

Instagram @freckledgirls_ Pigmentacijske mrlje
Vidi originalni članak
  • Bilo na licu, ramenima ili dekolteu – sunce može ostaviti smeđe mrlje na koži
  • Nastaju zbog prekomjerne proizvodnje kožnog pigmenta melanina koji je odgovoran za tamnjenje naše kože pri izlaganju suncu, ali i drugi svakodnevni i fizički čimbenici mogu biti mogući razlog za razvoj poremećaja pigmentacije
  • S ovim kremama možeš se riješiti pigmentacijskih mrlja

Ako si primijetila da su ti se na licu, ramenima ili dekolteu pojavile smeđe mrljice, nemoj paničariti: uz određene savjete, kozmetičke proizvode i pravu njegu, možeš se boriti protiv viška pigmenata, također poznatih kao pjege ili staračke pjege, i vratiti se ravnomjernom, besprijekornom tenu. Otkrit ćemo ti koje su najbolje kreme za uklanjanje pigmentacijskih mrlja, ali i sve o ovoj neugodnoj pojavi na koži. 

Kako nastaju pigmentacijske mrlje?

Za razliku od onih s kožnom bolešću „vitiligo“, koja je odgovorna za nastanak svijetlih mrlja na koži, konvencionalne pigmentacijske mrlje uvijek su tamne. Nekima smeta smećkasta obojenost, ali u većini slučajeva potpuno je bezopasna. Ipak, ako imaš ozbiljne poremećaje pigmentacije, preporučuje se svake dvije godine pregledati kožu kod dermatologa te provjeriti sastav kozmetičkih proizvoda kako bi se bolesti poput raka kože otkrile dovoljno rano.

Najveći faktor u razvoju pigmentacijskih mrlja, poznatih i kao melazma i kloazma, jest izlaganje sunčevoj svjetlosti. Drugi uzrok hiperpigmentacije je genetska predispozicija, normalni procesi starenja kože i hormonalne fluktuacije. Primjerice, 20 posto pigmentacijskih mrlja može se povezati s trudnoćom, ali i poremećaj rada štitnjače povećava rizik od kožnih promjena. Uzimanje kontracepcijskih tableta također može uzrokovati mrlje, a razlog tome su ženski hormoni sadržani u kontracepcijskim pilulama.

A neki kozmetički proizvodi koji sadrže fotosenzibilne sastojke ili uzimanje lijekova koji sadrže hidantoin ili klorpromazin, poput antidepresiva ili anksiolitika, mogu povećati stvaranje melanina. Rezultat: vidljivo tamniji pigmenti na licu ili dekolteu.

Postoje tri vrste pigmentacijskih mrlja

Pigmentacijske mrlje mogu se pojaviti u vrlo različitim oblicima, bojama i veličinama. Općenito, razlikuju se tri vrste: staračke pjege, melazma, pjege. Potonje su vjerojatno najpoznatije. Većina nas kao djeca dobije male, crvenkasto-smeđe točkice, a pojavljuju se na licu osobito kada je ljeti puno sunca. One su genetski predisponirane i stoga relativno otporne na kozmetiku.

Takozvane staračke pjege također su oblik pigmentacijskih mrlja koje se povezuju sa suncem. Ali, njih ne „pokreće“ samo sunce, nego su to oštećenja uzrokovana intenzivnim UV zračenjem. Nastaju na rukama i čelu.

Treća kategorija je melazma. Obično se pojavljuju na hrptu nosa, čelu i gornjoj usni te su povezani s hormonskom neravnotežom. Bilo tijekom trudnoće ili nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih tableta - naglo oslobađanje endogenih hormona potiče proizvodnju pigmenta u stanicama. Međutim, melazma često polako nestaje nakon poroda ili nakon dužeg razdoblja bez hormonske kontracepcije.

Kako spriječiti pigmentacijske mrlje

Vjerojatno najučinkovitiji način sprječavanja hiperpigmentacije je redovito korištenje sredstava sa zaštitnim faktorima za zaštitu kože od UV zraka. Krema za sunčanje sa zaštitnim faktorom trebala bi biti tvoj stalni pratitelj i to ne samo na ljetovanju. U svakodnevnom životu treba koristiti i dnevnu kremu koja treba imati zaštitni faktor od sunca (najmanje) 15. Još je bolje ako koristiš kremu za sunčanje s još višim zaštitnim faktorom.

Takav tretman sa zaštitom od sunca štiti ten i sprječava prodiranje UV zraka u dublje slojeve kože i stvaranje slobodnih radikala koji mogu trajno oštetiti stanice. Lijepa nuspojava: ne samo da zaštitni faktor sprječava pigmentacijske mrlje, nego može i spriječiti stvaranje bora. 

Najbolji kozmetički proizvodi za uklanjanja pigmentacijskih mrlja

Ako je došlo do toga da su prve pigmentacijske mrlje vidljive na tvom tenu, možeš ih privremeno prekriti uz pomoć neprozirnog korektora i pudera. Zahvaljujući pravim tretmanima, kremama ili kemijskim pilinzima s posebnim sastojcima - poput vitamina C, arbutina, voćnih kiselina ili posebnih biljnih tvari - možeš se trajno boriti protiv smeđe boje kože. Ali, budi pažljiva! Određene masti i kreme također mogu imati nuspojave: previše vitamina C može izazvati iritaciju i isušivanje tena. 

Beauty Ova maska s trakicama za mitesere toliko je dobra da joj ni dermatolozi ne mogu odoljeti

Ako ove proizvode koristiš redovito, trebala bi primijetiti razliku nakon samo četiri do osam tjedana. Ovo su najbolji proizvodi:

„Face Anti-Pigment SPF50+“ iz Ultrasuna: Ako još nemaš puno pigmentacijskih mrlja, ovaj bi ti proizvod mogao biti zanimljiv. Pomaže u sprječavanju nastanka novih mrlja zbog visokog faktora zaštite od sunca. Istovremeno, zahvaljujući posvjetljujućem učinku, sličnom posvjetljujućim kremama, te regulaciji proizvodnje melanina, smanjuje pigmentacijske mrlje izazvane suncem. Nakon tri mjeseca korištenja zajamčeno ćeš primijetiti poboljšanje. Cijena: 33,00 eura.  

“Anti-Pigment Day SPF 30”, krema od Eucerina: Ova je krema najbolji omjer cijene i kvalitete, prema stručnjacima. Učinkovito smanjuje postojeće pigmentacijske mrlje i štiti od nastanka novih. Cijena: 34,16 eura. 

“Dark Spot Reducer” iz Garniera: prava stvar u borbi protiv poremećaja pigmentacije! Smanjuje tamne mrlje i istovremeno zaglađuje kožu. Kremu možeš jednostavno nanijeti preko noći. Nakon otprilike šest tjedana primijetit ćeš značajno poboljšanje. Jedan je od najpovioljnij prozivoda. Cijena: 10,58 eura. 

„Retinol Creme“ iz Bionive: poznata kao jedan od najučinkovitijih sastojaka protiv znakova starenja uključujući pigmentacijske mrlje, retinol smanjuje većinu znakova starenja kao što su bore, fine linije, neujednačeni tonovi kože i mrlje kada se koristi svakodnevno i dugoročno. Sastojci protiv starenja - poput vitamina C, veganske hijaluronske kiseline, vitamina E, zelenog čaja i retinola - djeluju zajedno kako bi zgladili teksturu kože i vratili zdrav, blistav ten. Cijena: 16,18 eura. 

Ovo je najbolji drogerijski proizvod

Jedan od apsolutnih bestsellera je “Cellular LUMINOUS 630 Anti-Pigment Spots Day Care Fluid“ sa SPF 50 od NIVEA-e. Kompleks aktivnih sastojaka koji aktiviraju stanice hijaluronske kiseline, vitamina E i Luminous630 te visokog faktora zaštite od sunca 50 ne samo da osigurava elastičnost kože i izglađivanje bora, nego i učinkovito smanjuje tamnu boju kože i promjena se može vidjeti nakon samo nekoliko tjedana redovite upotrebe. Cijena: 24,00 eura. 

Koji aktivni sastojci su najbolji protiv pigmentacijskih mrlja?

Ako se suočiš s velikim izborom različitih krema, seruma i sl., a želiš pronaći proizvod za njegu koji će posvijetliti pigmentacijske mrlje, onda, naravno, ne trebaš obratiti pažnju samo na obećanja proizvođača, nego i na sastojke. Naime, postoje jedan ili dva aktivna sastojka - osobito posebne kiseline - koji mogu smanjiti posljedice povećane proizvodnje melanina. To također može spriječiti stvaranje novih tamnih mrlja.

1. Vitamin A: također poznat kao retinol, vitamin A pomaže tenu da se riješi mrtvih stanica kože. Upravo ovaj učinak pilinga također smanjuje tamne diskoloracije.

2. Niacinamid: Ovaj aktivni sastojak pravi je čudesni lijek za gotovo sve kožne probleme, a pigmentacijske mrlje također se posvjetljuju redovitom uporabom proizvoda s ovom kiselinom. To je uglavnom zato što je smanjena sinteza vlastitog pigmenta kože melanina.

3. Kojična kiselina: to je treća kiselina u skupini koja suzbija stvaranje tamnog pigmenta kože i time vidljivo smanjuje hiperpigmentaciju. Osim toga, ovaj aktivni sastojak navodno daje tenu ujednačen ton.

Ovi kućni lijekovi pomažu protiv pigmentacijskih mrlja

Ali, nisu uvijek samo skupi proizvodi za njegu ti koji uklanjaju male mrlje s kože. Neki kućni lijekovi također mogu posvijetliti tamne diskoloracije. Ovo su četiri najučinkovitija tretmana:

1. Sok od limuna: kiselina u limunu ima posvjetljujući učinak. Ako svaki dan vatom naneseš malo soka na pogođena mjesta i ostaviš da djeluje nekoliko minuta, „čudotvorni lijek“ može početi djelovati već nakon nekoliko dana.

2. Jabučni ocat: Jabučni ocat ne samo da pomaže pri mršavljenju ili osigurava lijepe nokte: octena i voćna kiselina koju sadrži također izbjeljuju pigmentacijske mrlje. Jednostavno nanesi nerazrijeđeni jabučni ocat na diskoloraciju, ostavi deset minuta i potom isperi.

3. Papaja: ovo egzotično voće sadrži enzim papain koji ima učinak izbjeljivanja. Jednostavno zgnječi pulpu papaje i pusti da djeluje kao maska na zahvaćenim područjima nekoliko minuta jednom tjedno.

4. Krumpir: Osim što je poslastica u kuhinji, krumpir se pokazao i korisnim u njezi i smanjenju pigmentacijskih mrlja. Vitamin C i vitamin B3 (niacin) koje sadrži čine optimalan kompleks aktivnih sastojaka zahvaljujući kojima se posvjetljuju tamna područja. Jednostavno nareži sirovi krumpir na ploške, poškropi s malo vode i stavi na kožu.

Uklanjanje pigmentacijskih mrlja kod dermatologa

Naravno, kozmetički proizvodi i kućni lijekovi nisu čarobni i stoga mogu samo osigurati da se staračke pjege i hiperpigmentacija svedu na minimum. Međutim, oni ne nestaju u potpunosti. Ako ti tamna obojenost previše smeta, trebala bi otići dermatologu. Tamo se mogu trajno ukloniti pigmentacijske mrlje različitim terapijskim mogućnostima. Osobito popularna metoda su posebni kemijski pilinzi, s pomoću kojih kiselina (koja se nalazi u njima) može prodrijeti u dublje slojeve kože i tako posvijetliti boje iznutra.

Drugi oblik kozmetičkog pilinga je mikrodermoabrazija. Pomoću posebnog uređaja s dijamantnom brusnom glavom uklanjaju se gornji slojevi kože čime se minimaliziraju promjene boje, bore i mrlje. 

Ali postoje i druge mogućnosti, poput laserskih tretmana. To uzrokuje uništavanje pigmentacijskih mrlja svjetlosnom energijom, a zatim ih imunološke stanice uklanjaju. Suprotno tome je terapija hladnoćom, kod koje se površina kože zaledi tekućim dušikom i odumire.

Beauty TikTok trend koji nas je... iznenadio? Zašto kremu za bebinu guzu stavljati na lice?

Posjeti Miss7.24sata.hr