Kako da kovrče 'prežive' između pranja, a frizura ostane lijepa? Imamo nekoliko dobrih savjeta...

Pexels/Pamela Araujo Foto: Pexels/Pamela Araujo, Kako oživjeti kovrčavu kosu
Vidi originalni članak
  • Imaš imaš valovitu kosu ili čak kovrčavu, često se čini da tvoji uvojci vode vlastitu politiku: uvijaju se, lepršaju i kovrčaju (ili ravnaju!) kako im drago
  • Zato im treba posvetiti posebnu pažnju pri pranju, sušenju i stavljanju proizvoda za stiliziranje
  • Otkrit ćemo ti tajne koje su odobrili stručnjaci za kosu kako bi kovrče duže vremena zadržale lijep izgled

Ako imaš kovrčavu kosu, itekako znaš da frizura nakon spavanja možekrenuti krivim putem. Premda se razbarušen 'ležeran' izgled svakako može prihvatiti, tanka je linija između živahne kose i zamršenog nereda. Srećom, vraćanje lijepog izgleda kovrčama ne zahtijeva potpuno resetiranje, nanovo pranje i feniranje. Donosimo korisne savjete o tome kako osvježiti kovrče između pranja.

Pranje kovrčave kose: sve počinje ovdje

Moguće je zadržati oblik kovrča nakon pranja, ali sve počinje s pranjem kose. Kovrčavu kosu pereš rjeđe, stoga je važno započeti sa šamponom koji će očistiti nečistoću, ali neće s kose ukloniti prirodna ulja. Također omogućuje bolje djelovanje regeneratora i proizvoda za oblikovanje, što može pomoći da kovrče dulje zadrže svoj oblik.

Proizvodi za oblikovanje kovrčave kose - stavi ih što prije

Preskoči sušenje ručnikom prije stiliziranja. Proizvode za oblikovanje treba nanijetii na mokru kosu kako bi se ravnomjerno rasporedili i optimalno definirali kovrče koje će tako duže zadržati lijep oblik. To također pomaže da proizvodi za jače učvršćivanje, poput gelova ili pjene, ne skidaju. Ako se kosa počne sušiti na zraku dok oblikuješ frizuru, ponovno je navlaži uz pomoć raspršivača.

Također se nemoj bojati odabrati proizvode koji pružaju dodatnu čvrstoću. Proizvodi koji daju postojanost kovrčama znače da ih nećeš morati ponovno nanositi tijekom tjedna. 

Beauty Ovih 5 frizura loše će izgledati na tankoj kosi, no zato predlažemo 5 drugih kojima ih možemo zamijeniti!

Sušenje kovrčave kose: koristi difuzor

Način na koji ćeš sušiti kosu nakon nanošenja proizvoda za stiliziranje je strateški važan za postojanost lijepih kovrča. Umjesto da kosu sušiš na zraku, upotrijebi difuzor kako bi se proizvod za oblikovanje učvrstio na kosi. To će pomoći da kovrće ne 'podivljaju' za vlažnih dana i dulje zadržati oblik. 

Kako bi izbjegla dodatno neželjeno kovrčanje i skidanje proizvoda, pokušaj ne dodirivati kosu dok se kosa suši. A kada se posuši, definitivno je nemoj četkati ili češljati, jer to može uzrokovati dodatno kovrčanje i uništiti frizuru.

Proizvodi za oblikovanje između pranja - da ili ne?

Stavljaš li nešto na kosu između pranja, to bi trebali biti proizvodi za oblikovanje fokusirani na hidrataciju te lagani kako bi izbjegla ljuskanje koje će te prisiliti da ranije opereš kosu. Između pranja može proći i 10 dana, ovisno o tehnici, upotrijebljenom proizvodu i općenitom stanju kose. Na primjer, postojanost proizvoda za oblikovanje može produžiti životni vijek kovrča za nekoliko dana.

Proizvodi za kovrčavu kosu - kad je previše, nije dobro

Nažalost, ne postoji općenito pravilo koliko često trebaš stilizirati kosu između pranja. To je pitanje jačine proizvoda za oblikovanje kose koje koristiš (koliko proizvoda za učvršćivanje koristiš?), aktivnog načina života (vježbaš li svaki dan i znojiš se?), klime (vlaga) i teksture tvoje kose.

Na primjer, ako koristiš proizvod za oblikovanje s dobrom postojanošću, ne bi trebala tako često osvježavati kovrče između pranja. I zapamti: ponovno nanošenje veće količine proizvoda na kosu može uzrokovati nakupljanje proizvoda, a proizvodi za oblikovanje kose mogu se početi ljuštiti s kose, zbog čega ćeš kosu morati oprati puno ranije.

Reaktiviraj stari proizvod i osvježi frizuru dodavanjem nove količine

Kada ti je ostalo još nekoliko dana do pranja, jednostavan mlaz vode može 'probuditi' postojeće proizvode za oblikovanje kose bez potrebe za dodavanjem nove količine. Kosa ne mora biti sasvim mokra.

Ako neke kovrče ne izgledaju dobro, osvježi samo njih dodavajući proizvode za za stiliziranje. Također, osvježavanje kovrča drugog dana bit će potpuno različito od petog dana, jer do tog vremena definicija kovrča počinje slabiti i to zato jer upotrijebljeni proizvod isparava. 

Pripremi kosu za spavanje

Noću koristi jastučnicu koja ima minimalno trenje (satenska, svilena) jer trljanje uzrokuje kovrčanje. Osim toga, satenske kape mogu poslužiti za voluminoznije kovrče - pomažu u očuvanju oblika i ujednačenosti kovrča.

Način na koji pripremiš kosu za noć veliki je čimbenik u tome kako će ona izgledati ujutro. Pokušaj takozvanu ananas metodu: labav, visoki rep na vrhu glave, koji sprječava kovrčanje, čvorove i spljoštene kovrče koje nastaju ležanjem na jastuku. Ova se tehnika može koristiti za dugu, kovrčavu kosu. Alternativno, ako na kosi nemaš proizvod s jakim učvršćivanjem, možeš uvrnuti ili isplesti kosu kako bi sljedeći dan zadržala pravilne kovrče.

Frizer je dobar prijatelj kovrčave kose

Postoji dobar razlog zašto su naši frizeri često naši najbolji prijatelji, a osobe s kovrčavom kosom trebale bi ih redovito posjećivati. Zakaži šišanje barem svaka tri mjeseca kako bi se riješila suhih vrhova i spriječila čvorove i zapetljavanje. 

Beauty Šiške u stilu Audrey Hepburn moderna su posveta glamuroznom klasiku - i obožavamo ih!

Posjeti Miss7.24sata.hr