Kada početi koristiti kreme sa zaštitnim faktorom?

Thinkstock / Spencer Davies
Zaštita od sunca važan je preduvjet za zdravlje i ljepotu kože. Iako to znamo, vrlo često griješimo, jer djelotvorna je samo pravilna zaštita. A što to znači ?
Vidi originalni članak

Najčešća pitanja o UV zaštititi odnose se na nastanak tamnih mrlja usprkos mazanju kremom, period u kojem se trebaju koristiti zaštitne kreme, faktore i hidrataciju. Ne postoji univerzalan odgovor kada su pitanja o njezi kože u igri, a tako je i s ovom temom. Bez obzira je li riječ o hidratantnoj, dakle uobičajenoj dnevnoj kremi sa SPF zaštitom ili o sredstvu za sunčanje važno je najprije pronaći svoj faktor.

Ultraljubičasto (UV) zračenje dijelimo na:

  • UVB zrake – 5 % sunčeva zračenja. Uzrokuju crvenilo, opekline, oštećenja i nastanak tumora kože.
  • UVA zrake – 95% sunčeva zračenja. Prodiru u kožu i uzrokuju oštećenja, alergijske reakcije, pigmentacije i prijevremeno starenje.

UVA i UVB zrake mogu na kožu djelovati trenutno i kumulativno. Intenzitet UV zračenja mijenja se ovisno o godišnjem dobu, dijelu dana, geografskoj širini, nadmorskoj visini, o oblačnosti i čistoći zraka. Zaštitna sredstva razlikuju se prema zaštitnom faktoru, vodootpornosti i fotostabilnosti. SPF je kratica (sun protection factor) obilježava faktor zaštite, a broj uz kraticu pokazuje stupanj zaštite kože od opeklina.

Za primjerenu zaštitu svakom tipu kože na raspolaganju su sredstva s određenim zaštitnim faktorom:

  • niski (SPF 6 i 10) za tamnu put, osobe tamne kose , tamnosmeđih ili crnih očiju
  • srednji (SPF 15, 20 i 25) za tamniju put, osobe tamnije kose, sivih ili smeđih očiju
  • visoki (SPF 30 i 50) za svijetlu put, osobe s plavom ili svijetlosmeđom kosom, sivim, plavim očima
  • vrlo visoki (SPF 50+) zaštitni faktorom za vrlo osjetljivu kožu.

Na nekim preparatima nalazimo oznaku “sun block” – to je zaštita koja maksimalno sprečava prodor sunčevih zraka do kože. Ti preparati sadrže titan-dioksid i cink-oksid, tvari čije čestice odbijaju zrake sunca poput zrcala. Vrlo je važno da su sredstva fotostabilna, tj. da se njihova svojstva ne mijenjaju pod utjecajem sunca i topline.

Dnevna krema s UV filtrima

Većina kvalitetnih hidratantnih krema sadrži i UV zaštitne faktore. Stupanj zaštite koju osiguravaju dovoljan je zimi, u jesen i u rano proljeće. No čim se pojavi jače proljetno sunce, čim počnemo više boraviti na suncu, ta nam zaštita nije dovoljna. Osim uobičajene dnevne krema potrebna je i specijalna krema za zaštitu od sunca. Prilikom nanošenja krema izuzetno je važno, osim na lice, nanijeti je na vrat i cijeli dekolte kako se ne bi javile tamne pjege i mrlje na dekolteu.

No osim zaštitnim filtrima kožu je vrlo korisno od sunca štititi – hladovinom tj. izbjegavanjem sunca. UV filtri, naime koliko god su korisni i neizbježni, mogu izazvati promjene na koži ako se stalno koriste. Stoga bi odgovor na pitanje: kako najbolje zaštititi kožu od sunca, glasio: redovitom primjenom dnevne kreme s UV zaštitnim filtrom, prilikom boravka na suncu s dodatkom specijalne zaštitne kreme, a povremeno omogućiti koži da se odmori od UV filtara. I ne zaboravite: prije odabira kreme sa zaštitnim filtrom pronađite svoj faktor.

Posjeti Miss7.24sata.hr