Iščupaš sijedu i narastu dvije? Rušimo mitove o kosi!

Getty Images
Postoje neka vjerovanja o kosi koja su se održala i danas. Otkrijte koja su točna, a koja netočna.
Vidi originalni članak

Neki kažu da šišanje pospješuje rast kose. Netočno! Rast kose odvija se u vlasištu, zato šišanje nema nikakve veze s njezinim rastom. Šišanje vrhova svakih 6 tjedana jedino poboljšava izgled kose.

Iščupate li jednu sijedu vlas, izrast će dvije nove. Netočno! Ovaj mit je nastao vjerojatno zato što kad nađete prvu sijedu vlas, temeljito pretražujete vlasište i nađete ih još, a tijekom vremena pojavljuje ih se sve više. Jednostavno, to je proces starenja. Čupanje vlasi dovodi s vremenom do njezinog slabljenja.

Zbog pranja kosa više ispada. Netočno! Da ne ispadne pri pranju, kosa bi ispadala češljanjem ili sama po sebi. Jedino što se to više primijeti u kadi.

Iščetkavanje kose 50 puta čini kosu zdravijom. Netočno! Ovakve ideje nemaju podlogu u stvarnosti. Možete jedino oštetiti strukturu vlasi.

Bojenje kose je nezdravo. Točno i netočno! Točno je da izbjeljivanje kose vlasi čini tanjima i krhkijima, a bojenje kose u tonu sličnom vašemu ili tamnijem, vlasi čine čvršćima.

Izgled vaše kose ovisi o prehrani. Točno! I to čak i više nego što mislite. Ako ste na dijeti, vaše tijelo preusmjerava hranjive sastojke na vitalne organe, a ne na kosu. Kosa zato i izgleda rijetka i slaba jer i njoj su potrebni nutrijenti za rast.

Perut je znak suhog vlasišta. Netočno! Perut uzrokuje gljivica koja voli obitavati u masnom okruženju, a perutanje vlasišta je samo posljedica toga.

Sušenje kose na zraku je zdravo. Točno i netočno! Sušenje na zraku je manje štetno za površinu kose od sušenja fenom, ali pokazalo se da sušenje na zraku može oštetiti vaše vlasi iznutra, zbog dugotrajnije izloženosti vlazi.

Muškarci nasljeđuju ćelavost po majčinoj strani. Netočno! Oba kromosoma koja nasljeđujemo od oca i majke mogu nositi gene koji pridonose ćelavosti.

Muškarci ćelave zbog nošenja kapa. Netočno! Vjerovanje se temelji na pretpostavci da nošenje kape ometa cirkulaciju vlasišta. Međutim, to nije točno.

Posjeti Miss7.24sata.hr