I on se njeguje: Povijest muškog uljepšavanja

Getty Images
Danas više od pola muškaraca uklanja dlačice s nekog drugog dijela tijala, osim brade i brkova...
Vidi originalni članak

I davno prije izuma termina "metroseksualci", muškarci su se uljepšavali. Dobro, neki od njih! Evo nekoliko estetskih detalja kroz povijest...

5.000: Otprilike prije toliko godina muškarci u Egiptu bojili su kosu kanom i izgnječenim punoglavcima!
7. stoljeće: Asirski kralj Asurbanipal čupkao je neželjene dlačice s tijela, parfimirao svoju kupku i trljao obraze radi prirodnog rumenila.
13. stoljeće: Imućni muškarci u Kini ukrašavali su svoje duge nokte dragim kamenjem i zlatom.
23: Godine života u kojima je Luj XIII. izgubio kosu. Zbog njegove sklonosti da nosi perike, ovaj detalj za glavu postao je vrlo popularan na cijelom dvoru.
1840. godine jedan predstavnik u Američkom senatu javno je ismijao tadašnjeg predsjednika Martina van Burena zbog navike korištenja kozmetičkih preparata prije držanja govora u Kongresu. 
'30-e: Godine prošlog stoljeća u kojima se povećala prodaja muške kolonjske vode. Najpopularniji mirisi bili su oni na bazi kože, duhana i octa. 5.000: Broj prijavljenih osoba za natjecanje na bostonskom radiju
1956. godine. Glavna nagrada: Elvisovi čuveni "bakenbard" zalisci. 1954. godine Salvador Dalí izjavio je kako je nosio brkove "da bi ostao neprimjećen."

1979. godine Steve Martini, brijač predsjednika Kennedyja, rekao je da bi predsjednik Jimmy Carter trebao obojiti kosu u tamniju nijansu kako bi djelovao "kao čvršći muškarac".
44: Toliko država je 1980. godine dalo glas Carterovom oponentu Ronaldu Reaganu, koji je u 69. godini života imao kosu crnu kao katran.
16: Broj kozmetičkih preparata koje žene svakodnevno koriste.
2008. godine američki reper Sean Diddy Combs izjavio je za ženski magazin da redovno njeguje i održava svoje "privatne dijelove". Rekao je da ako to muškarci očekuju od žena, onda im trebaju "uzvratiti uslugu".
61% muškaraca, od 18 do 29 godina života, u jednoj anketi izjavilo je da su uklanjali dlačice i s drugih dijelova tijela osim s brade, a riječ je o potpazušju, grudima, leđima i preponama.

21.000: Otprilike toliko puta obrije se svaki muškarac u životu.
22: Prosječan broj minuta koliko je muškarcu potrebno da se spremi. Ženama je potrebno 29 minuta.
1959. godine u SAD-u započela je prodaja prvog preparata za samotamnjenje za muškarce.
11: Broj preparata koje muškarci koriste tijekom jednog dana.

Posjeti Miss7.24sata.hr