Frizerka savjetuje što napraviti s obojenom kosom kad frizerski saloni ne rade

Instagram@Ponytail hair studio
Vidi originalni članak
  • Izgleda da se frizerski saloni i službeno zatvaraju. Razumijemo paniku svih vlasnica obojene kose
  • Hodati svijetom sa crnim ili sijedim izrastom ili se obojiti same? Koje boje najduže izdrže bez osvježavanja? Koje frizure ne zahtjevaju često šišanje? Smijemo li same odrezati šiške?
  • Na sve to odgovorila nam je Branka Trohar iz hair studija Ponytail...

Neki frizerski saloni zatvorili su svoja vrata već prošli tjedan, a ovaj će to učiniti i onaj hrabri ostatak frizera i frizerki. Izgleda da stvar s postrožavanjem mjera borbe protiv korona virusa postaje i službena. Ako imaš obojenu kosu, znamo da ti nije lako (osim ako si frizera baš posjetila prošli tjedan). Ili ako kosu bojiš u kućnoj radinosti - hoće li sada s dućanskih polica nestati boje za kosu? U svakom slučaju, među nama koji se moramo bojiti svakih 4, 5 tjedana i redovito se šišati zavladalo ne nešto slično panici. Zato smo frizerku i vlasnicu hair studija Ponytail, Branku Trohar upitali kako si pomoći, koje boje i frizure će najdulje izgledati dobro, tko će najlošije proći bez posjeta frizeru, smijemo li kosu obojiti sami i kako odrezati šiške bez pomoći profesionalca... Za početak, kao najgori scenarij učinio nam se kontrastni ili sijedi izrast kod obojene kose.

Pramenovi će izdržati najduže

"Svi znamo da bojana kosa zahtjeva kontinuitet u održavanju. Ovisno o boji kose, moguće je proći sa nešto većim razmakom između dva bojenja bojenju ili nešto kraćim. Tako su primjerice plavuše kako bi izbjegle efekt žutila primorane bojiti kosu svaka 4 tjedna kada je izrast maksimalnih 1 centimetar i dok se nalazi u takozvanoj "toploj zoni". Toplom zonom zovemo prvi centimetar od vlasišta na koji djeluje prirodna tjelesna toplina što nam uvelike koristi u bojenju kose u plavo. Također, tjelesna temperatura utječe i na kvalitetnije bojenje sijede kose" govori Branka Trohar. "U ovom će slučaju, kad se ne može redovito ići frizeru najbolje proći žene koje su obojile kosu tehnikom pramenova. Ovdje si možemo priuštiti najveći razmak između dva bojenja, minimalno tri mjeseca."

No, postoje boje kod kojih će se ovo "neodržavanje" manje vidjeti. "Najpogodnije boje za što rjeđi odlazak frizeru su definitivno preljevi. Zbog svoje nemogućnosti velikog posvjetljivanja, na kosi stvaraju mekane tonove bez osjećaja da je obojena i bez jasnih i vidljivih linija izrasta. Nakon stavljanja preljeva kosa u fazi izrastanja ostavlja liniju izrasta neprimjetnom i mekanom" kaže ona, a iako već slutimo kakav će odgovor biti, upitali smo može li se žena sama obojiti kod kuće i u kojem će slučaju rezultat biti bolji, a u kojem lošiji?

Bojenje kod kuće

"Nikad ne preporučujemo bojenje kose kod kuće. To će reći svaki profesionalac, zbog svih situacija koje mogu poći po zlu. Takvo bojenje nikada neće biti dovoljno stručno obavljeno, već i zbog kemijske formule boja koje su u širokoj prodaji i koja ne može na isti način biti primjerena i za izrast i za vrhove. Međutim, većina žene tu ne pravi razliku i boji cijelu kosu istom formulacijom. Efekt koji se kasnije javlja, nakon učestalih bojenja je suha i porozna kosa."

Ne sumnjamo da se mnoge žene ipak drže svoje kupaonice i same boje kosu. Sada, možda im se, u očaju zbog velikog izrasta možda priklone i one koje to inače ne rade. Ukoliko baš nešto gadno zezneš, spašavat će te na kraju, opet u salonu. Jednog dana. A to košta. "Popravci su uvijek najskuplji i najkompleksniji. Ukoliko je moguće nešto izbjeći, predlažem da se je bolje ne dovesti se u takvu situaciju" savjetuje frizerka.

Suosjećamo sa svima kratke kose

Također, ako će saloni biti zatvoreni na duži period, najlakše će bez šišanja proći žene i djevojke s dugom kosom. Kratka kosa uvijek zahtijeva redovito šišanje, a isto tako i frizure koje su u procesu puštanja iz kratke u dužu varijantu. Njih je potrebno kontinuirano oblikovati i držati pod kontrolom neželjeni volumen koji nastaje kao posljedica puštanja kose. Branku smo upitali i smijemo li išta same ošišati, na primjer šiške koje nam već prekrivaju oči i kako da rezultat pri tom ne bude katastrofalan?

"Puno videa o debaklima sa šiškama kruži Internetom. Predlažem da ih prvo pogledate i naučite nešto na njihovim greškama. A ako baš ne možete odoljeti zovu škarica, onda je zlata vrijedan savjet da šiške budu suhe, počešljanje preko lica i bez tenzije, odnosno da ih se lagano reže bez držanja među prstima."

Kosa na godišnjem odmoru

Za kraj, što bi općenito savjetovala ženama, kako prebroditi razdoblje dok su frizerski saloni zatvoreni? "Iskoristite ovaj period za detoksikaciju tijela. Probajte odmoriti i kosu od učestalih tretmana, pošaljite je na godišnji odmor. Kako organizmu, tako i kosi dobro dođe predah. Uskoro će i ova situacija, nadajmo se, završiti pa ćemo se vratiti u normalu, pa tako i beauty ritualima i kontinuitetima. Ako već ne možete čekati, nazovite svog frizera i neka vam on ili ona preporuči što da kupite i kako da se obojate."

Posjeti Miss7.24sata.hr