5 savjeta kako da više nikad od frizera ne odeš s frizurom koju nisi željela (i u suzama)

Instagram @mararoszak
Vidi originalni članak
  • Puno stvari može poći po zlu kada posjetiš frizera
  • Neke se pogreške često ponavljaju, ali, na sreću, lako se mogu spriječiti
  • Zato smo ovdje naveli pet najčešćih pogrešaka kod frizera kako bi uvijek iz salona izlazila zadovoljna i sretna

Postoji jedna stvar oko koje se svi možemo složiti: hodati naokolo s frizurom koja nam ne sviđa i to nakon smo potrošile novac na nju nešto je što si nitko ne bi želio učiniti. No često se događalo da krajnji rezultat uopće ne odgovara zamisli koju smo imali ulazeći u frizerski salon. Kako bi ubuduće spriječila takvu situaciju, najbolje je izbjegavati ovih pet pogrešaka kod frizera, a ovo su savjeti kako.

5 najčešćih pogrešaka kod frizera i savjeti kako ih izbjeći

1. Odabir pogrešne inspiracije

Danima prije posjeta frizeru inspiraciju za svoju novu frizuru tražiš na Instagramu, Pinterestu ili nekim drugim društvenim mrežama? Puna si ideja, a zatim frizeru kojem vjeruješ pokažeš sliku kako bi boja ili frizura trebala izgledati? Sve se može napraviti, to nije problem, ali, odgovara li ti doista frizura o kojoj sanjaš? Prilikom odabira treba obratiti pažnju na ove tri stvari:

• Mnogi modeli za kosu imaju punu, gustu kosu. Voluminozna slojevita frizuru koja lijepo uokviruje lice i izgleda chic možda neće izgledati tako dobro s rjeđom i tanjom kosom. Isto je i sa šiškama: podržava li tvoja punoća kose takvu frizuru ili ti šiške već zauzimaju četvrtinu kose? Ni u kom slučaju nećeš iz frizerskog salona izaći zadovoljna. Inspiracija je dobra stvar, ali potraži na licu mjesta profesionalni savjet prilagođen kvaliteti i tipu kose.

• Ima li žena na fotografiji koja te inspirala isti ton kože poput tvoje? Ako želiš promijeniti boju kose, važno je uzeti u obzir boju kože. Željena nijansa može izgledati potpuno drugačije ako je nosi osoba žuto-zlatnog podtona kože ili žena crvenkaste puti. Prema tome trebaš odabrati i podton svoje boje kose: smeđi, crveni i plavi ton tvoja će frizerka pojedinačno pomiješati kako bi mogla odrediti koje će nijanse poprimiti. Nisti sigurna kakav ton kože imaš? Zatim provjeri jesu li ti zglobovi na prstima više crvenkasti (ružičasti, hladnog podtona) ili su jedva obojeni (neutralni ili topli podton). 

• Oblik glave i duljina vrata također su ključni za idealnu frizuru. Bob ili kratka frizura može izgledati vrlo laskavo osobama s dugim vratom, ali ako ti je vrat kraći, moglo bi se dogoditi upravo suprotno. Osobito kod sasvim kratke kose ovisi o obliku glave hoće li ti frizura pristajati ili ne. Visoko ili nisko čelo također utječe na izgled frizure. Još jednom ponavljamo: inspiriraj se online, ali savjetuj se s profesionalcima na licu mjesta!

2. Pogrešna procjena održavanja frizure

Nakon pranja, bojenja, šišanja i feniranja, više si nego zadovoljna kada pogledaš osobu u ogledalu? Naravno, jasno je da frizer koristi profesionalne proizvode i alate te da također ima dugogodišnje iskustvo - kada profesionalac oblikuje našu kosu, ona uvijek izgleda bolje. Ali, možeš li barem približno kod kuće urediti frizuru onako kakva bude nakon posjeta frizeru? Ako nisi sigurna u to, trebala bi je promijeniti. Postoje neke frizure koje jednostavno ne izgledaju onako kako bi trebale bez upotrebe pegle, figara itd. Prije posjeta frizerskom salonu se zapitaj: koliko sam vremena spremna odvojiti svaki dan za oblikovanje frizure? Otiđi svom frizeru s odgovorom na ovo pitanje kako bi ti dobila odgovarajući savjet.

3. Netočan opis

Komunikacija je ključna riječ u frizerskom salonu! Pokažeš fotografiju željene frizure, ali ne objasniš zašto želiš baš tu frizuru? To je fatalna pogreška! Frizer ne može pogoditi odnosi li se tvoja ideja na boju, dužinu ili stil. Što više pričaš, to bolje! Kako želiš oblikovati kosu, koji razdjeljak, želiš li možda kasnije vezati pletenicu, smeta li ti kosa na licu i slično. Koliko često zapravo ideš frizeru? Hoće li frizura izgledati čudno kad kosa malo izraste? Sve su to stvari koje trebaš znati ako želiš izbjeći pogreške.

Beauty Imaš kovrčavu kosu? Trebat će ti za jesen ekstra hidratantni proizvodi

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by justine marjan (@justinemarjan)

4. Pranje kose prije odlaska frizeru

Da, ići frizeru s masnom kosom izaziva neugodu. Ako želiš izbijeliti ili obojiti kosu, to je u redu! Sebum koji proizvode naše žlijezde lojnice na vlasištu stvara prirodni sloj koji štiti kožu od kemikalija. Naime, kao što sigurno znaš, boje za kosu nisu baš najzdravija stvar za kožu. Čak i ako ideš frizeru samo na stiliziranje, ne smiješ prati kosu neposredno prije. Budući da je svježe oprana kosa često previše mekana i glatka, neće se baš moći željeno oblikovati. 

Međutim, postoje dvije iznimke: ako ti je kosa baš puna masnoće, operi je - sebum na kosi može utjecati na upijanje boje. Isto vrijedi i ako si nanijela puno proizvoda na kosu (lak za kosu, gel, suhi šampon, itd.).

5. Šutnja

Koliko puta smo rekli da nam se sviđa nova frizura, a zapravo nam se ne sviđa. Zaista bismo trebali ubuduće izbjegavati ovu laž iz pristojnosti. Kao prvo, nešto kritizirati ne znači da nekoga osobno napadamo, a kao drugo, to je naša kosa i naš novac. Ovdje vrijedi sljedeće: što prije progovorimo, to bolje! Kad ti frizerka šiša kosu, a ti primijetiš da je prekratko, reci to! Boja izgleda potpuno drugačije nego što si zamišljala? Reci to! Koža te peče zbog nečega, voda je prehladna ili je fen prevruć? Tako je... RECI TO! Frizer ti pruža uslugu i vjeruj nam, ako si ti doista sretna, i on je. Šutnja nije zlato – jednostavno je besmislena kod posjeta frizeru.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by justine marjan (@justinemarjan)

Još nekoliko pogrešaka kod frizera koje treba izbjegavati

Vrijedi spomenuti i ove pogreške kako ne bi tugovala nakon posjeta frizerskom salonu:

• Ignoriranje preporuka svog frizera: pokušati postati plavuša jednostavno nije moguće na brzinu. Izbjeljivanje iz tamne u svijetlu kosu zahtijeva duži proces ako želiš potpuni uspjeh. 

• Uvijek poželiš skratiti kosu kada je mokra: imaj na umu da se kosa „stisne“ kada je suha pa možeš požaliti zbog svoje odluke.

• Zaboraviti na zaštitu od topline: tvoj frizer radi toliko stvari u isto vrijeme da ne znaš imaš li toplinsku zaštitu ili ne. Bolje je pitati prije nego što ti se kosa slučajno „ispeče“.

• Najbolje je da ne nosiš dolčevitu ili goleme viseće naušnice kako bi svom frizeru olakšala posao.

• Naneseš li bronzer na čelo prije posjeta frizeru, možeš očekivati  vidljivu liniju makeupa nakon pranja kose. Isto vrijedi i za podlogu.

Beauty Najguglaniji: 5 proizvoda za kosu koje ljudi ove godine najviše traže putem Googlea

Posjeti Miss7.24sata.hr