Life&style

Uskoro na HBO stiže 'Zmajeva kuća', prednastavak 'Igre prijestolja' - evo što sve treba znati

  • 'Zmajeva kuća' je dugoočekivani prednastavak serije „Igre prijestolja” i stiže na HBO Max 22. kolovoza
  • Serija se temelji na knjizi Georgea R.R. Martina „Vatra i krv“ u kojoj se radnja zbiva 200 godina prije događaja iz „Igri prijestolja“
  • Serija će imati 10 epizoda koje će donijeti priču o Kući Targaryen - evo što sve trebaš znati 

Prošle su tri duge godine otkako smo pogledali posljednju epizodu serije Igre Prijestolja i tri duge godine obožavatelji serije iščekuju prednastavak serije. Ako si i ti jedna od tih, dobra vijest je da čekati moraš još samo malo jer serija Zmajeva kuća ('The House of Dragons) izlazi na HBO Max 22. kolovoza. Radnja prednastavka smjestit će se 200 godina prije događanja iz Igre prijestolja, a fokusirat će se priču o Kući Targaryen. Mjesec dana prije izlaska dobili smo novi trailer koji nam daje mali uvid u seriju.

Već dosta toga znamo o nadolazećoj seriji kojoj ambiciozno predviđaju čak i veći uspjeh od GOTa. Iako smo svjesni da je Igra prijestolja izgubila nešto od svog sjaja tijekom posljednje dvije sezone, te da su mnogi razočarani njenim krajem, ovo nam ipak zvuči malo neuvjerljivo. No, uskoro ćemo se imati prilike i sami uvjeriti. Ono što znamo je da se serija temelji na knjizi Georgea R.R. Martina Vatra i krv, te da će nastaviti s visokom produkcijom na kakvu nas je naučila Igra prijestolja. Prema Varietyu, serija je koštala čak 20 milijuna dolara po epizodi tako da ne očekujemo ništa manje od spektakla. Glavne će uloge utjeloviti Paddy Considine, Matt Smith, Olivia Cooke, Emma D’Arcy, Steve Toussaint, Eve Best, Sonoya Mizuno, Fabien Frankel i Rhys Ifans. 

Možda vas zanima Vodič kroz likove u Sandmanu, trenutačno najpopularnijoj seriji na Netflixu, više je nego koristan Rubrika Life&style Life&style

O čemu je riječ u Zmajevoj kući?

Oni koji se nadaju da će još jednom vidjeti Neda Starka ili Tyriona Lannistera ipak će biti razočarani jer je Zmajeva kuća smještena 200 godina prije ubojstva Jona Arryna koje je izazvalo osam sezona kaosa. 

Serija govori o obitelji Targaryen koja je vladala Westerosom 300 godina, a radnja počinje otprilike 100 godina nakon vladavine kuće Targaryen. Gledatelji Igre prijestolja znaju da je dinastija Targaryen konačno okončana Robertovom pobunom, građanskim ratom u kojem je Robert Baratheon naslijedio "Ludog kralja" Aerysa Targaryena kao vladara Sedam kraljevstava. Do početka Igre prijestolja, 17 godina nakon Pobune, postoje samo dva poznata Targaryena: Daenerys i Viserys. U Igri prijestolja, Targaryeni su nekada bili velika kuća. U Kući zmajeva vidjet ćemo to njihovo zlatno razdoblje. 

Barem neko vrijeme.

Naime, serija prikazuje početak kraja za Targaryene kojima slijedi ono što se u Pjesmi leda i vatre naziva Plesom zmajeva -- građanski rat koji izbija nakon što dva Targaryena suprotstave svoje pravo na Željezno prijestolje. Kralj Viserys podigao je svoju kćer, Rhaenyru Targaryen, da ga naslijedi, ali nakon Viserysove smrti, najstariji sin njegove druge žene, Aegon, biva okrunjen za novog vladara. To pokreće rat u kojem su ubijeni mnogi zmajevi i mnogi Targaryeni.

Tko je tko?

 | Autor: Instagram @houseofthedragonhbo Instagram @houseofthedragonhbo Viserys je prvi po svom imenu, kralj sedam kraljevstava i zaštitnik kraljevstva

Kralj Viserys Targaryen

Kralj Viserys je peti kralj Targaryena koji je vladao Sedam kraljevstava. Nasljeđujući kraljevstvo od svog djeda nakon 50 godina mira, kralj ne želi ništa više nego nastaviti s ovim sretnim rezultatima. Ali naravno, ovo je Westeros i stvari ne ostaju dugo mirne.

Što se zna o 5. sezoni Stranger Thingsa: kada stiže, je li posljednja i planira li se spin-off?

Paddy Considine glumi kralja zmaja. Glumac je najpoznatiji po ulozi detektiva inspektora Jacka Whichera u četiri TV filma The Suspictions of Mr Whicher koji su se protezali od 201. do 2014. i oca Johna Hughesa u Peaky Blinders. Glumac je također imao uloge u Dead Man's Shoes, Hot Fuzz, Macbeth i The Bourne Legacy.

 | Autor: HBO Max HBO Max Zmajeva kuća

Princeza Rhaenyra Targaryen

Kao jedina kći Viserysa Targaryena, Rhaenyrina situacija bila je neizvjesna od prvog dana. Otac ju je odgojio tako da očekuje da će nakon njega sjediti na prijestolju, budući da kralj Viserys svog brata Daemona smatra nepodobnim za vladanje Sedam kraljevstava. Ali kraljeva odluka očito nije jednako prihvaćena od ostatka obitelji i princeza Rhaenyra će izgubiti svoje prijestolje.

U Kući zmaja postoje dvije verzije princeze: mlađa i starija. Stariju glumi Emma D’Arcy, engleska glumica koja je imala uloge u Tragačima za istinom 2020. uz Nicka Frosta i Simona Pegga te u seriji Hanna. Mlađu princezu glumi 22-godišnja australska glumica Milly Alcock. 

 | Autor: Instagram @houseofthedragonhbo Instagram @houseofthedragonhbo Princ Daemon Targaryen

Ako izgleda kao negativac, zvuči kao negativac i oblači se kao negativac, onda bi vrlo vjerojatno mogao biti negativac, a Daemon Targaryen ispunjava sve uvjete, sa zalizanom plavom kosom, dominantnim glasom i zastrašujućom sivom tunikom. Brat kralja Viserysa vjeruje da je prevaren i da je izgubio svoje pravo mjesto nasljednika Željeznog prijestolja i Sedam kraljevstava. 

Glumi ga Matt Smith,  engleski glumac, najpoznatiji  po ulogama jedanaeste inkarnacije Doktora u BBC-evoj seriji Doctor Who i Princa Philipa u Netflixovoj seriji The Crown, od kojih mu je potonja donijela nominaciju za nagradu Emmy.

Osim Targaryena, tu je naravno i mnoštvo drugih likova koje ćemo upoznati kroz seriju Zmajeva kuća, poput kraljeve desne ruke Otta Hightowera i njegove kćeri Alicent Hightower. Tu su i članovi kuće Velaryon, a princezi Rhaenys Velaryon pripao bi tron umjesto Viserysa da nije žena. Dovoljno razloga za ljutnju i neprijateljstvo između dviju velikih kuća, a nama dovoljno materijala da se veselimo povratku zmajeva i ponovnoj borbi oko prijestolja.

Photo: Instagram @houseofthedragonhbo

Komentari 0