Life&style
Djevojka podiže novac s bankomata

Pogledaj što se može dogoditi kada zagubiš bankovnu karticu

  • Znamo da u novcima nije sve, posebno kada želimo ponijeti najljepše uspomene s dugoočekivanog ljetnog odmora!
  • Ipak, ako upadneš u financijske zamke znatno možeš smanjiti kvalitetu ljetovanja, ako ne i sasvim ga upropastiti… 
  • Svima se može dogoditi peh, ali ne brini – u nastavku donosimo spretne načine kojima možeš doskočiti svim zamkama s novcem na ljetovanju pa čak i ako izgubiš karticu ili ti netko ukrade novac

Opasno još guramo pod rezervom, ali za većinu - odredište je blizu! Odbrojavamo dane do ljetnog godišnjeg odmora, a možda si i ti među onima koji o njemu već rado maštaju i za vrijeme radnih sati. Vjerojatno bez problema već možeš osluhnuti cvrčke, osjetiti miris mora ili okus finih morskih delicija na nepcu...? Međutim, ovu sanjarsku idilu koju ti može prekinuti uredski telefon, u stvarnosti može narušiti nekoliko faktora među kojima su problemi novcem na vrhu popisa.

Financijske zamke ne samo što ti mogu narušiti kvalitetu odmora već ga mogu i sasvim upropastiti. Srećom, potrebna je samo mala priprema kako bi  svoju ljetnu avanturu doživjela bez većih problema -  pa čak i onih novčane prirode. Evo kako ćeš izbjeći zamke s novcem na ljetovanju...

Neoprezno si bukirala smještaj

Popularne stranice za rezervaciju smještaja nude tisuće jedinica, a pri tom i mnoštvo filtera preko kojih možeš odabrati točno ono što ti treba. Ipak, sustav nije sasvim savršen, jer su kategorije obično ispunili vlasnici jedinica koje oglašavaju na stranicama. Trenutak nepažnje i lako se može dogoditi da stavke poput parkinga kojeg si priželjkivala ili naknade za čišćenje apartmana dodatno naplaćuju. Obrati pozornost i na podkategorije, jer postajanje kuhinje ne mora uključivati i prisutnost svih aparata.

Rezervacija smještaja | Autor: Shutterstock Shutterstock , Rezervacija smještaja

Trošenje novca na parkiranje, naknade za čišćenje ili prisiljenost na svakodnevno jedenje po restoranima može ošteti tvoj budžet i prisiliti te da promijeniš planove. Budi pažljiva i svakako provjeri do kada možeš besplatno otkazati rezervaciju koja baš i nije ispala kako si se nadala. 

Gdje je nestala bankovna kartica?!

Na ljetovanju smo, opušteni smo, ali i stalno moramo mijenjati naše modne rekvizite – od torbe za plažu, ruksaka za razgledavanje do torbice s kojom ćemo zablistati u ljetnoj eleganciji. Zagubiti karticu tako je lako, no sa sobom nemaš ni gotovinu... Što sad? Rješenje u ovim stresnim situacijama nudi PBZ digitalno bankarstvo i funkcionalnost withCASH koja ti omogućuje da podigneš novac na PBZ bankomatu bez kartice i uz generirani kod. Tako je lako!

U samo nekoliko jednostavnih koraka odabereš iznos, izradiš kod koji vrijedi samo određeno vrijeme i za odabrani iznos te nakon toga podigneš gotovinu. Kod vrijedi maksimalno 60 minuta čime ti PBZ jamči maksimalnu sigurnost, a uostalom, možeš ga iskoristiti ili ga podijeliti putem ponuđenih opcija mobilnog uređaja osobi koja ne mora biti PBZ klijent. Super trik za mame čija djeca zagube džeparac na ljetovanju.

Zaista si previše požurila na odmor

Od silnog uzbuđenja i želje da maksimalno iskoristimo vrijeme ili pak izbjegnemo ljetne vrućine, često požurimo do našeg top odredišta. Oni koji se odluče putovati starom ili alternativnim cestama kako bi uštedjeli novac – možda i neće biti sreće. Striktna ograničenja koja se isprepliću na putu koji prolazi kroz mnoga naselja i gardove, te budno oko kamera na punktovima može značiti da će te tvoj godišnji koštati možda i više nego što si mislila.

Automobilom do destinacije za godišnji odmor | Autor: Shutterstock Shutterstock , Automobilom do destinacije za godišnji odmor

Kazne nisu rijetka pojava, a kako ne bi i ti dobila jednu, usmjeri pozornost na ograničenja i zamoli svoje suputnike da te podsjeti na laganiju vožnju. 

Nisi bila oprezna i sada više nemaš novca

Zaista nisi računala da će ti neodoljivi kokteli nekoliko večeri za redom isprazniti račun? Nekima se može dogoditi da bez novca ostanu trenutkom nepažnje na meti džeparoša koji posebno vole ’operirati’ u gužvama. U svakom slučaju, nije nemoguće da ostaneš bez novca i prije nego što je ljetovanje završilo. Brzo zaboravi na peh i sjeti se da ti u pomoć priskače PBZ. Uz PBZ digitalno bankarstvo i funkcionalnost #withPAY nikada nije bilo brže prebaciti novac na račun.

Tvoj prijatelji ili roditelji, korisnici PBZ digitalnog bankarstva, članovi withPAY zajednice brzinom svjetlosti mogu prebaciti novac – bez upisivanja broja računa, dovoljno je da imaju tvoj broj u imeniku mobitela. Kontakt se može i pretraživati, a prikazuje se s fotografijama kako bi sve bilo što intuitivnije. Treba se samo odrediti iznos za uplatu, dodati opis i gotovo! Plaćanje je odobreno PIN-om ili biometrijskim podacima. Jednostavno, zar ne?

Vrijedi li džeparac za ostatak ljetovanja jednog jela s pogledom?

Našla si savršeno mjesto za večeru u kojoj možeš uživati sa svojom boljom polovicom i ne možeš zamisliti bolju lokaciju za Instagram fotografiju? Lokacije restorana uistinu mogu biti atraktivne, bilo da se radi o spektakularnim pogledima ili bajkovitim stranim jezgrama gradova, no često diktiraju i vrtoglave cijene pa i za osrednju hranu.

Večera s pogledom | Autor: Shutterstock Shutterstock Večera s pogledom

Kako ti večera ipak ne bi prisjela i utjecala na tvoje dugoročne planove, najbolje da se raspitaš među lokalnim stanovništvom ili preko Trip Advisora gdje je najbolji omjer cijene i kvalitete hrane koji će se uklopiti u tvoj budžet. 
Eto, sad znaš najvažnije - a mi ti želimo genijalan i financijski bezbrižan odmor. 

Photo: Shutterstock

Komentari 0