Život

Tko će stati na kraj trovačima?

Otvorite oči - ako primijetite sumnjiv prah, javite nadležnim službama. Upozorite sugrađane, ne okrećite glavu i čuvajte svoje članove obitelji od potencijalnih tragedija

Da podsjetimo, unazad par dana, društvene mreže i portale preplavile su zastrašujuće snimke na kojima se vide otrovane životinje; golubovi koji polako umiru na glavnom osječkom trgu, psi, pa i vidra iz Drave. Biologinja Alma Mikuša za dnevnik.hr nije željela prejudicirati, ali je rekla da 'što god da je bačeno po gradu se otapa, ulazi u tlo, ulazi u podzemne vode i definitivno će doći lancem ishrane i do krajnjih konzumenata, odnosno ljudi.' 
U Osijeku je jučer održan prosvjed na trgu Ante Starčevića, pred zgradom osječko-baranjske Policijske uprave. Prosvjednici su tražili snimke nadzornih kamera u gradu kako bi se počinitelji pronašli prije nego stigne analiza iz Zagreba, jer do tada bi slučajeva trovanja moglo biti još više.

 | Autor: Davor Javorovic/PIXSELL Davor Javorovic/PIXSELL
Od petka do nedjelje, veterinarska stanica 'Vetam' iz Osijeka imala je 84 dojave građana o potencijalnom smrtonosnom prahu te su ti uzorci poslani na analizu u Zagreb, kao i svi ostali. Rezultati bi trebali biti dostavljeni danas ili sutra. Isto kao što bi građanima danas ili sutra trebalo biti prezentirano od strane policijske uprave koje mjere su poduzete kako bi se ovakve gnjusne situacije zaustavile. Šokirani i uplašeni vlasnici pasa diljem zemlje otvorili su oči i upozorili kako se sumnjivi prah mogao pronaći unazad par dana i u gradovima poput Zagreba, Opatije, Rijeke, Zadra, Vinkovaca, Karlovca, Trogira, Labina, Umaga, Pule… te su svi vlasnici kućnih ljubimaca pozvani na velik oprez. 
Priče o trovanjima životinja već neko vrijeme kolaju i Zagrebom, a posljednja upozorenja stigla su nedavno i u naše zatvorene Facebook grupe. Tada su upozoreni šetači pasa koji vole istrčavati svoje pse na nasipima uz Savu ili drugim nenaseljenim područjima grada da pripaze jer su se pojavile snimke ružičastog praha. Otapanjem one sulude količine snijega, možemo samo zamisliti kamo je otišao taj otrov. A sada nam evo i novog otrova - agresivnih pojedinaca kojima je izostala svaka sekunda empatije prema živim (nedužnim) bićima.

 | Autor: Screenshot HTV Screenshot HTV
U redakciju zagrebačke panorame stigla je neki dan tako i snimka kujice koja je pojela otrov 10 minuta prije snimke. O kojem je otrovu riječ, u prilogu je pojasnio zagrebački veterinar Branimir Rebselj – riječ je o pužomoru, koji nastupa jako brzo, simptomi su grčenje mišića, povraćanje i visoka temperatura, a brze reakcije vlasnika ključne su za preživljavanje ljubimca.
Otrov je viđen u velikom broju zagrebačkih kvartova, a oprezni građani upozoravaju da je riječ o bijelom prahu, kojeg je dovoljno i udahnuti, a ne pojesti kako bi otrov ušao u tijelo. Ako stavimo sa strane pse koji njuškaju svaki centimetar, vjerujem kako su u opasnosti i malena djeca koja se igraju po parkovima, diraju zemlju i obično ne trče odmah prati ruke.  

 | Autor:
Teško mi je zamisliti da će se institucije poput policije ili komunalnih ureda naglavačke baciti na istraživanje dokaza i pregled kamera u hitnoj potrazi za bolesnim počiniteljima, ali možda nas iznenade. Niti jedna površina grada nije zaštićena, potencijalni smrtonosni prahovi primijećeni su i u ograđenim parkovima za pse i parkovima gdje se igraju djeca, a ne samo na nenaseljenim područjima. I dok se ne mobiliziraju čuvari zakona, dotad, sve ostaje na nama građanima. 
Otvorite oči, ako primijetite sumnjiv prah, javite nadležnim službama. Upozorite sugrađane, ne okrećite glavu, i čuvajte svoje članove obitelji od potencijalnih tragedija.

Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Komentari 0