Život

Idemo ponovo o ženinom pravu da rađa. Ili ne rađa.

Ovo nije još jedan tračerski tekst. Ne pišem o traču. Ovo je podsjetnik na to što si sve drugi daju za pravo pitati, nagađati i komentirati kada je u pitanju odluka žene da rodi te kada će i hoće li to učiniti

Neki dan, gostujući u jutarnjem programu neke srpske televizije, pjevačica Jelena Rozga dobila je po nosu za svoje životne izbore, od, pogađate - druge žene. Poznata voditeljica Jovana Joksimović bogme nije propustila priliku, a ni popustila, kada je u pitanju reproduktivni sistem i emotivno stanje Jelene Rozge. Kako već to biva, kada si slavan, svi razgovori vode prema tvom privatnom životu, htjeli/ne htjeli, pa sad… postoji tona primjera kako slavni reagiraju na to pitanje. Neki jedva dočekaju da ih se pita bilo što, uključujući i ovako nešto. Nekima bude neugodno pričati o tome, ali nastave. Neki su spremni na to pa odvedu razgovor u smjeru u kojem žele. Neki reagiraju s jednim oštrim i hladnim - Znaš da ne komentiram svoj privatni život. I sva pitanja ostanu visjeti u zraku. 
A kada je preko puta plaha poput srne, gospođa poput Rozge, koja nije sklona odrješitim odgovorima po mogućnošću s oštrim pogledom, koji ne ostavljaju puno prostora za nove insinuacije, onda uz pitanja o privatnom životu, slijede i komentari o načinu življenja. 

 | Autor: Screenshot(Smitsonian Channel Screenshot(Smitsonian Channel

Je li stvar u tome što ona izgleda tako plaho? Ili u tome što je sitna? Pristojna i tiha? Pristupačna? Je li stvar popularnosti pa su i oni koji postavljaju pitanja ustvari preveliki fanovi da ne pitaju…u čemu je stvar? 
Od samog početka, emisija je krenula agresivno u tračerskom tonu, od prvog pitanja poput – je li je bivši dečko ostavio radi voditelja te emisije (zar se to pita na nekoj televiziji, stvarno?!?)… pa sugestija da ne smije imati toliko mlađeg dečka već samo par mjeseci mlađeg… pa rešetanje njezinog 'osobnog ispunjenja' prijateljima, poslom, financijama… pa jedno nestrpljivo pitanje – KAD? na koje je Jelena samo odgovorila s – Jovana (točka.)…Kada je voditelj Jeleni objasnio, pokazujući rukom na suvoditeljicu Jovanu – 'Pa vidiš da se sve to može' (aludirajući na posao i djecu zajedno), meni je već toliko bilo neugodno, mučno i žao Jelene Rozge, koja je samo tiho rekla – Pa nikako da nađem nekoga. Ili nešto slično. 

 

#hellomagazin 📷📷📷💕💕💕💏💏💏

A post shared by Jovana Joksimovic (@jovanamac) on

A zatim je Jelena dobila besplatan coaching od druge žene (voditeljica je inače supruga pjevača Željka Joksimovića) o tome kako mora naći nekoga. 'Ti moraš naći nekoga.' Točka. 'Nije ni to zabavljanje jednostavno.  Ako se do nekih godina ne desi ljubav, onda moraš biti malo pragmatična. Nađeš nekoga, kažeš – ja sam to i to godište…' I krupni kadar Jeleninog lica. Voditeljica nastavlja;  'hajde da nađem nekoga i s njim imam lijep život.' Onda je još dobronamjerno, kako drugačije, podsjetila da je prošlo par godina otkad je Jelena rekla -  'E sad bih voljela imati jednu malu djevojčicu'. 
Wow. Wow. Wow. 
Wow. 
Da ti mozak eksplodira. Kao ženi i kao nekome tko je napravio puno intervjua u životu. S ljudske strane gledano, kada postavljaš ovakva pitanja? Pa i ako nije televizija u pitanju. Kad si netko da za pravo nekome drugome govoriti – ti moraš. 
Kunem se, kada mi netko kaže – Selma, ti moraš… tim jednim tonom glasa kojeg prati određena mimika lica, dizanja obrva, naginjanja naprijed… ja imam momentalnu fizičku reakciju u sebi. I kada točno odlučiš da je netko došao u fazu života da mu savjetuješ da bude malo pragmatičan s obzirom na godište? Aludirajući na što točno? Profesionalna Jelena ostala je hladna kao špricer. 
 

Jelena je ustvari, vjerojatno osjećala zahvalnost u sebi. Jer njoj do te sekunde, dok joj voditeljica nije objasnila što sve mora, uključujući jedan lijep život s nekim pored sebe i s djecom u krilu, nije palo na pamet kako bi to bilo lijepo. Njoj je baš do tog trena bio gušt slušati o razlozima ljubavnog početka i kraja posljednje veze. Ona je u svom 'zabavljanju', ustvari skroz zaboravila na gore spomenutu djevojčicu, ljubav, muža, sve što 'mora'.
No, je li gospođa Joksimović u stvari bila pragmatična kada je odlučila stupiti u brak i roditi djecu, nikada nećemo saznati. 
Ajmo sada ponovo svi u isti glas: "Ne tiče te se hoću li i kada roditi. Ne tiče te se reproduktivno stanje jedne žene. Ne tiču te se osobni izbori jedne žene. Žena ženi nije vuk. Žene podržavaju druge žene". 
A sada, neka ovo ponovi samo gospođa Joksimović.

 | Autor:

Photo: Instagram