Mirisi iz kuhinje često su najsnažniji vremenski stroj koji imamo. Jedan
zalogaj, jedan gutljaj, pa čak i samo jedan poznati miris, mogu nas u
trenu vratiti godinama unatrag – u kuhinju naših baka, za obiteljski
stol, u trenutke kada je sve bilo jednostavno i ispunjeno toplinom.
Hrana ne hrani samo tijelo, nego i emocije, sjećanja i priče koje nosimo
sa sobom cijeli život.
Upravo tu vrstu topline, nostalgije i domaće utjehe u tanjuru donosi Ivan Lončar, poznatiji na Instagramu kao @ivo_zinee. U njegovoj kuhinji retro recepti dobivaju novu priliku da zasjaje, a svaki korak pripreme nosi sa sobom priču, emociju i – glazbu.
„U djetinjstvo me definitivno vraćaju popečci od tikvica i svježeg sira,
ili kako smo ih mi zvali – privrte. Radila ih je moja baka, a taj miris
me instantno prebaci u ljetna predvečerja na selu. To nam je bila
redovna užina dok smo vraćali bakine krave s ispaše!“, priča Ivan, s
osmijehom koji i sam podsjeća na djetinjstvo.
I dok ga emocije vuku prema djetinjim "privrtama", danas često bira nešto što ga jednako veseli – domaće ćevape sa somunima, jelo koje podjednako raduje nepce i budi sjećanja na zajedničke večere, obiteljska okupljanja i prste umazane finim sokovima s roštilja.
Za ćevape:
Za somune:
Priprema:
1. Češnjak i meso: Očistiti češnjak, prokuhati
u vodi i ohladiti. Tom vodom preliti meso i ostaviti nekoliko sati u
hladnjaku. Nakon toga dvaput sitno samljeti i začiniti.
2. Miješanje: Smjesu mijesiti dok ne postane
potpuno ujednačena (barem 15 minuta), oblikovati kuglice od 30 g,
prekriti folijom i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Za
oblikovanje ćevapa koristi praktičan trik – kuglicu stavi između dva
sloja vrećice za zamrzavanje i pritisni špatulom. Tako dobiješ savršeno
oblikovane ćevape.
3. Pečenje: Peći na električnom grillu, s malo
ulja, dok ne dobiju lijepu boju i zadrže sočnost.
5. Final touch: Somune možeš dodatno natopiti u malo juneće juhe i staviti ih kratko na grill uz ćevape, da se lagano zapeču. Posluži sve s lukom i... uživaj.
Retro ritmovi za kuhinjski đir Kod Ivana, priprema hrane ne ide bez
glazbene podloge. „Volim sve! Dobar disco/pop zvuk 70-ih i 80-ih mi je
uvijek na playlisti, ali uživam i u kvalitetnom sevdahu, pa čak i u
retro dalmatinskoj ‘pismi’. Glazba mi pomaže da se potpuno prepustim
kuhanju“, kaže. Zato ne zaboravi pustiti svoj omiljeni retro miks dok se
u tvojoj kuhinji širi miris pečenih ćevapa i svježe pečenih somuna. Spoj
glazbe, mirisa i sjećanja najbolji je recept za sreću.
Za pripremu ovog retro recepta, Ivan se oslonio na pouzdane saveznike –
kuhinjskog robota
Gorenje MMC1000SCB
i električni grill
Gorenje TG2000LCB
koji mu omogućuju jednostavnu i preciznu pripremu – baš onako kako su to
radile generacije prije nas, ali uz male moderne prečace.
Jer baš kao što nas mirisi vraćaju u prošlost, tako nas i Gorenje već 75
godina vjerno prati u svim kulinarskim avanturama – od prvih pokušaja do
obiteljskih klasika koji se prenose generacijama.