Miris djetinjstva na moderan način: Ivan Lončar kuha kao što su kuhale naše bake Miris djetinjstva na moderan način: Ivan Lončar kuha kao što su kuhale naše bake


Miris djetinjstva na moderan način: Ivan Lončar kuha kao što su kuhale naše bake

miss7, 25. travnja 2025.

Mirisi iz kuhinje često su najsnažniji vremenski stroj koji imamo. Jedan zalogaj, jedan gutljaj, pa čak i samo jedan poznati miris, mogu nas u trenu vratiti godinama unatrag – u kuhinju naših baka, za obiteljski stol, u trenutke kada je sve bilo jednostavno i ispunjeno toplinom. Hrana ne hrani samo tijelo, nego i emocije, sjećanja i priče koje nosimo sa sobom cijeli život.

Upravo tu vrstu topline, nostalgije i domaće utjehe u tanjuru donosi Ivan Lončar, poznatiji na Instagramu kao @ivo_zinee. U njegovoj kuhinji retro recepti dobivaju novu priliku da zasjaje, a svaki korak pripreme nosi sa sobom priču, emociju i – glazbu.

Glazba mi pomaže da se potpuno prepustim kuhanju


„U djetinjstvo me definitivno vraćaju popečci od tikvica i svježeg sira, ili kako smo ih mi zvali – privrte. Radila ih je moja baka, a taj miris me instantno prebaci u ljetna predvečerja na selu. To nam je bila redovna užina dok smo vraćali bakine krave s ispaše!“, priča Ivan, s osmijehom koji i sam podsjeća na djetinjstvo.

I dok ga emocije vuku prema djetinjim "privrtama", danas često bira nešto što ga jednako veseli – domaće ćevape sa somunima, jelo koje podjednako raduje nepce i budi sjećanja na zajedničke večere, obiteljska okupljanja i prste umazane finim sokovima s roštilja.

Retro recept za sva vremena: domaći ćevapi i somuni

Za ćevape:

Za somune:

Priprema:

1. Češnjak i meso: Očistiti češnjak, prokuhati u vodi i ohladiti. Tom vodom preliti meso i ostaviti nekoliko sati u hladnjaku. Nakon toga dvaput sitno samljeti i začiniti.

2. Miješanje: Smjesu mijesiti dok ne postane potpuno ujednačena (barem 15 minuta), oblikovati kuglice od 30 g, prekriti folijom i ostaviti u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći. Za oblikovanje ćevapa koristi praktičan trik – kuglicu stavi između dva sloja vrećice za zamrzavanje i pritisni špatulom. Tako dobiješ savršeno oblikovane ćevape.

3. Pečenje: Peći na električnom grillu, s malo ulja, dok ne dobiju lijepu boju i zadrže sočnost.

4. Somuni: Sjedini sve sastojke za tijesto i mijesi u glatku masu. Pusti da se udvostruči, zatim premijesi i oblikuj kuglice (otprilike po 100 g). Rastanji rukama, ureži uzorak štapićem ili nožem, pošpricaj vodom i pospi sezamom. Ostaviti 15 minuta da odmore, pa peći 5–8 minuta na maksimalnoj temperaturi u prethodno ugrijanoj pećnici s ugrijanim plehom. Kad se lijepo napuhnu i zarumene – gotovi su!

5. Final touch: Somune možeš dodatno natopiti u malo juneće juhe i staviti ih kratko na grill uz ćevape, da se lagano zapeču. Posluži sve s lukom i... uživaj.

Retro ritmovi za kuhinjski đir Kod Ivana, priprema hrane ne ide bez glazbene podloge. „Volim sve! Dobar disco/pop zvuk 70-ih i 80-ih mi je uvijek na playlisti, ali uživam i u kvalitetnom sevdahu, pa čak i u retro dalmatinskoj ‘pismi’. Glazba mi pomaže da se potpuno prepustim kuhanju“, kaže. Zato ne zaboravi pustiti svoj omiljeni retro miks dok se u tvojoj kuhinji širi miris pečenih ćevapa i svježe pečenih somuna. Spoj glazbe, mirisa i sjećanja najbolji je recept za sreću.

Gorenje – uz nas već 75 godina

Za pripremu ovog retro recepta, Ivan se oslonio na pouzdane saveznike – kuhinjskog robota Gorenje MMC1000SCB i električni grill Gorenje TG2000LCB koji mu omogućuju jednostavnu i preciznu pripremu – baš onako kako su to radile generacije prije nas, ali uz male moderne prečace.

Jer baš kao što nas mirisi vraćaju u prošlost, tako nas i Gorenje već 75 godina vjerno prati u svim kulinarskim avanturama – od prvih pokušaja do obiteljskih klasika koji se prenose generacijama.

Prati nas na