Moda

Isplati se! 4 koraka uz koje će tvoja stara kožna torba biti kao nova

  • Klasična kožna torba uvijek je dobra investicija
  • Koja će ti se, međutim, isplatiti ako svoju torbu pravilno od održavaš
  • Zato ti donosimo nekoliko savjeta uz koje će tvoja stara torba zablistati kao nova 

Nova dobra kožna torba, čak i kad nije jedna od onih must have torbi iz modnih časopisa košta - i zato bi bilo šteta da svoju staru kožnu torbu odbaciš samo zato što je izblijedila, malo se ofucala po rubovima ili ti je dosadila.

S pravim alatom ne samo da ćeš svojoj staroj torbi udahnuti novi život, nego je možeš gotovo pretvoriti u novu i ponovno se u nju zaljubiti. Uostalom, zato i kupujemo kožne torbe jer traju i jer su često napravljene izvan nekih trendi oblika pa mogu biti i bezvremene. 

Da svojoj staroj torbi udahneš novi život potrebno ti je:

- četkica za zube
- krpica od mikrofibre
- topla voda i sapun ili još bolje sredstvo za čišćenje kože
- sredstvo za poliranje kože
- boja za kožu 
- fen za sušenje kose

Prvi korak: Očisti temeljito svoju torbu 

Počni s mrljama na vanjskom dijelu torbe. Najlakše ćeš to napraviti ako kupiš sredstvo za čišćenje kože, uz koje ti je potrebna meka krpica i spužvica. Možeš to izvesti i s mlakom vodom i malo deterdženta: umoči krpicu od mikrofibre u otopinu i prebriši cijelu površinu torbe. Nemoj se uplašiti ako primijetiš da je malo boje ostalo na krpici, to je posve normalno.

Drugi korak: Pozabavi se s izlizanim rubovima i malim ogrebotinama

Nakon što opereš svoju staru torbu i odstraniš sve mrlje, možda će izlizani rubovi, ogrebotine i mala oštećenja najednom postati primjetni. Mali zarezi i ogrebotine mogu se lako prekriti. Uperi fen na to mjesto i prstom dobro pritisni i trljaj to mjesto. Toplina iz fena i trljanje pomoći će da se boja oko ogrebotine malo otopi i proširi preko oštećenog mjesta.

Dublje ogrebotine i zarezi zahtijevat će uljni regenerator za kožu. Stavi malo na ogrebotinu ili na prst i prstima prelazi po tom mjestu i pokušaj ogrebotinu izravnati. Ako planiraš ipak dati torbu na bojanje u jednu od kemijskih čistionica koje boje kožu, ovaj dio obrade ostavi za kasnije.

Treći korak: bojenje i poliranje

Sad smo došli do najvažnijeg dijela cijelog procesa. To ti je šansa da u potpunosti promijeniš izgled torbe. Jako je teško obojiti crnu kožnu torbu u svjetliju boju ili nijansu ili u neku živu boju. Smeđu torbu možeš obojiti u tamnocrvenu boju vina, a svijetle bež i gotovo bijele torbice možeš obojiti u gotovo sve boje koje želiš. 

anketa | Autor: miss7 miss7

Ako želiš sve to obaviti sama, pokušaj nabaviti komplet za bojenje kože koji u sebi ima aplikator s kojim se nanosi boja i samu boju. Upotrijebi aplikator iz kutije ili specijalni mali kist i počni od rubova koje ćeš veoma pažljivo obraditi, a potom kreni prema sredini. Ostavi prvi sloj boje da se osuši. Nakon nekoliko sati sa spužvicom za nanošenje make upa nanesi drugi sloj boje za kožu na svoju torbu. Ponekad su potrebna tri ili četiri sloja boje da dobiješ ono što želiš, zato budi strpljiva i uvijek ostavi barem sat ili dva između slojeva.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Možda vas zanima Zarina crvena kožna torba podsjetila nas je što znači ljubav na prvi pogled Rubrika Moda Moda

 

Četvrti korak: briga i održavanje dobre kožne torbe mora ti prijeći u naviku

Jednom kad se boja na tvojoj torbi posve osuši, uživat ćeš u svojoj 'novoj' torbi. Nemoj si dopustiti da je opet počneš zapuštati. Pobrini se da ti održavanje torbe pređe u naviku. To znači da bi svoju torbu morala jednom tjedno obrisati s mekom krpicom od mikrofibre i sredstvom za čišćenje kože - pogotovo ako je neprestano nosiš i upotrebljavaš. Nemoj upotrebljavati kemijska sredstva za čišćenje da bi očistila svoju torbu. Upropastit ćeš je i istrošiti puno prije. Ako slučajno po torbi proliješ tintu ili ulje, očisti je odmah, ako je potrebno i s alkoholom.

I na koncu, nemoj ostavljati torbu na suncu ili uz prozor prema jugu, puno će ti prije izblijediti. Najbolje je da je čuvaš u platnenoj vrećici u ormaru i tako zaštitiš od prašine i sunca. Što je budeš bolje čuvala, duže će ti trajati.

Možda vas zanima Mango torba od 249 kuna neodoljivo podsjeća na Diorovu koju vole mnoge naše slavne cure Rubrika Moda Moda

 

Ida Prester demonstrirala nam je kako napraviti samopregled dojki. miss7 te podsjeća da pozoveš prijateljicu s kojom ćeš sklopiti #pinkypromiss - obećanje uz koje ćete lakše razviti naviku redovitog samopregleda dojki.

 

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0