Love&Sex

Tko više zarađuje - ti ili on - i kako to utječe na vezu?

Može li se ljubav ipak kupiti novcem? Baš i ne, ali nije nevažno koliko zarađuješ ti, a koliko partner

Ljubav je zamršeno pitanje i nitko još nije pronašao recept kako je pronaći i, još teže, kako je zadržati. Ali čini se da bi jedna od tajni uspješne veze mogla biti zarada – tvoja i tvojeg partnera. Ne samo da je vjerojatnije da će se parovi koji više zarađuju vjenčati, nego će i brak u kojem oba partnera imaju podjednaku zaradu potrajati dulje. Profesor sa sveučilišta Cornell nedavno je u časopisu za demografiju objavio rezultate istraživanja koje se bavilo utjecajem novca na odnos između dvoje ljudi.


Prof. Patrick Ishizuka tako je definirao nešto što se zove 'bračna letvica' - točka u kojoj je par postigao određenu materijalnu razinu i spreman je za brak. U tom trenutku najčešće imaju dovoljno ušteđevine da mogu planirati vjenčanje, dok u budućnosti žele stan ili kuću, auto i posao koji će im donositi redovite prihode, a brak se uklapa u taj postojani svijet.
Istraživanje je također otkrilo da će se parovi slabijeg imovinskog stanja brže razići, premda su neke prijašnje studije upućivale na to da oni s manje novca pridaju veću važnost braku. 
"Brak je sve češće povlastica onih parova koji su dosegli visoki ekonomski standard", kaže prof. Ishizuka koji je utvrdio kako je učestalost razvoda najveća kod onih s nižim stupnjem obrazovanja.


Ali nisu samo ukupni prihodi važan faktor za čvrstoću i trajnost veze. Parovi koji zarađuju podjednako također imaju više izgleda da ostanu zajedno; jednakost kao da je temelj stabilnosti veze. Osim toga, parovi koji žive zajedno prije braka skloniji su ravnopravnosti od onih koji iz samačkog prijeđu ravno u bračni život. Čini se da zajedničko stanovanje i upoznavanje u okružju vlastita doma povoljno djeluje na svjetonazor pa se muška i ženska uloga ne shvaćaju više tako tradicionalno, nego se prednost daje jednakosti partnera. 

Photo: Instagram @beyonce

Komentari 0