Love&Sex

Patiš li od seksomnije - seksaš se, a ne primjećuješ da to radiš

  • Seks u snu? Možda zvuči primamljivo, ali...
  • Seksomnija je službeno poremećaj spavanja – i nije baš ni toliko rijetka pojava…

Za poremećaje spavanja, poput hodanja noću ili škripanja zubima u snu, takozvane parasomnije, sigurno su već čula, a vjerojatno neke od nas znaju za njih iz vlastitog iskustva. Koje tajne si već izbrbljala u snu? Ili spadaš možda među one ljude koji noću hodaju u snu bez da su toga svjesni, a nerijetko i opljačkaju vlastiti hladnjak? Navodno pola populacije svjetskih velegradova pati od nekog poremećaja spavanja. 

Možda vas zanima Kriterij je čudan, ali postoji 6 osobnosti frajera. Koji je tvoj? Rubrika Life&style Life&style

„Seksomnija“: orgazam umjesto škripanja zubima 

Jedan oblik takvih poremećaja je manje poznat: neke osobe u non-REM fazi sna odnosno dubokom snu dožive seksualno iskustvo – a sljedeće jutro se ničega ne sjećaju. Osobe koje su pogođa takozvana seksomnija izvode u snu seksualne radnje – same ili s drugima. To može biti samozadovoljavanje, korištenje seksualnih igračaka ili spolni odnos s partnerom.  

via GIPHY

Pogođeno je više muškaraca nego žena 

Uzroci „seksomnije“ su vjerojatno jednaki kao i kod svake parasomnije: smetnje kod moždane aktivnosti koje utječu na „normalno“ ponašanje u snu što ljude tjera da rade neke stvari kojih nisu svjesni. Jednako kao i kod hodanja u snu, alkohol, droge, a osobito stres, mogu pojačati učestalost i trajanje simptoma. 

Možda vas zanima Što kaže horoskop, koji parfem najviše odgovara tebi, a koji tvom muškarcu? Rubrika Beauty Beauty

Do sada nije bilo nekih reprezentativnih istraživanja o tome koliko je ljudi pogođeno seksomnijom, ali čini se kako se ne radi o izoliranim slučajevima. U jednom istraživanju u Kanadi je 2003. godine ispitano 1000 pacijenata koji pate i liječe se od poremećaja sna i 7,6 posto patilo je od seksomnije, a od toga je udio muškaraca tri puta veći od žena. 

via GIPHY

Rizici i nuspojave 

Posljedice ovog poremećaja sna su – barem ako se osoba bavi samom sobom – uglavnom bezopasne. Ako je u to uključen partner, onda je problem veći! U svakom slučaju, ako netko pati od seksomnije, treba potražiti profesionalni savjet te istražiti uzroke. Tek tada se može znati što treba napraviti. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0