Love&Sex

Izmjerili smo: koliko seksa treba za duži život?

Seks je genijalna stvar i donosi nam mnoštvo dobrobiti, od smanjenja stresa do emocionalne povezanosti s partnerom. No, može li utjecati i na to koliko ćemo živjeti?

Seksoljupke, slijedi generalno razočarenje! Iako sve studije tvrde kako seks ima mnoštvo prednosti pa tako i jačanje imuniteta, smanjenje stresa, ublažavanje bolova, sagorijevanje kalorija i još štošta, iznenađujuća britanska studija kaže suprotno: oni koji se manje seksaju, živjet će duže!

Tim sa Sveučilišta Sheffield objavio je kako je zapravo manje seksa bolje nego više! A do tog su zaključka došli promatrajući seksualni život, hmmm... buba! U redu, sad je na svim skepticima, a i šire da se naglas nasmiju, ali znanstvena zajednica ipak je našla logiku. Mjereći, dakle, koliko često se kukci pare i stavljajući to u korelaciju s trajanjem njihova života otkrili su da one koje su se više seksale, umirale su u prosjeku mlađe.


Jasno je da nemamo isti hormonalni ni kemijski sastav kao bube, da smo misaona bića itd., ali uspjeli su povući zdravstvene paralele s ljudima, koje vode do jednako tužnog zaključka kao što je i onaj s bubama. To bi se svakako odnosilo na slučajeve gdje mijenjamo mnogo partnera i upuštamo se neoprezno u seksualne odnose čija su posljedica spolno prenosive bolesti, neželjene trudnoće, posebno kad takvo ponašanje ide pod ruku i s drugim rizičnim ponašanjima. E, to može skratiti život.

Ako te ovaj tekst bacio u bed, sjeti se da imunitet možeš ojačati (a tako i produžiti život), i pomoću, primjerice, konzumacije brokule ili češnjaka.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0