Love&Sex

3 iznenađujuće neugodne popratne pojave seksa

I ne, među njima nije neželjena trudnoća. "Najljepša stvar na svijetu“ ima druge neugodne posljedice

Seks je predivna stvar i nitko ga se vjerojatno svojevoljno ne bi odrekao. Dapače, seks ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Međutim, ima i neke neočekivane „nuspojave - otkrivamo tri manje poznate…

1. Pojača se čulo mirisa 

Kod seksa, točnije kod orgazma, tijelo oslobađa hormon prolaktin (stručnjaci kažu da ga nastane i do 400 puta više nego inače). Taj hormon djeluje direktno na dijelove mozga koji su zaduženi za nastanak novih neurona. Stoga je naše čulo mirisa snažnije nakon seksa. 

2. Postseksualna depresija nije rijetkost 

Čak i kad je čovjek umoran i iscrpljen nakon seksa, prevladava osjećaj sreće. Barem kod većine ljudi. Međutim, ima i iznimaka: prema jednom istraživanju objavljenom u časopisu „Sexual Medicine“, gotovo 46 posto ispitanih žena (za potrebe tog istraživanja) izjavilo je da ponekad pati od postseksualne depresije. 

Možda vas zanima 9 stvari iz pornića koje muškarci ne očekuju u stvarnom životu Rubrika Love&Sex Love&Sex

3. Može doći do gubitka pamćenja 

Vjerojatno nitko ne bi odbio ludo dobar seks, ali što ako je toliko dobar da nakon seksa izgubiš pamćenje? Do sada je zabilježen tek jedan slučaj – naime, jedna žena se nakon seksa sa suprugom nije mogla sjetiti događanja u protekla 24 sata. Nekoliko sati nakon seksa ponovno joj se vratilo sjećanje. Stručnjaci nisu ni danas sigurni zašto je do toga došlo, odnosno što je točno uzrokovalo privremeni gubitak pamćenja. 

Photo: Thinkstock

Komentari 0