Life&style 12. travnja 2020.

Ostaje ti šunke i jaja od Uskrsa? Možeš ih idućih dana iskoristiti za ovaj izvrstan recept!

Shutterstock/Instagram.
  • Nakon svakog Uskrsa ostane nam šunke i jaja koje onda jedemo danima
  • Od njih se mogu napraviti zaista ukusna jela, a mi ti donosimo naš favorit
  • Riječ je o francuskom krumpiru koji će te osvojiti svojim okusom

Koliko god se trudili smanjiti količinu namirnica za blagdane, nekako se uvijek dogodi da nam svega ostane i jedemo to danima na različite načine. Kad je u pitanju Uskrs, onda govorimo o šunki i jajima koje volimo napraviti u većim količinama jer je zaista velik izbor jela u koje ih možemo uvrstiti. Jedno od tih jela je i francuski krumpir, a zapravo je riječ o složencu u koji idu, kao što i ime kaže, krumpir, jaja, šunka i vrhnje. Za ovaj ukusan ručak nije ti potrebno puno sastojaka, a sve ih vjerojatno već imaš te je i vrlo brzo gotov.

Od sastojaka ti je potrebno:

  • 1 kilogram krumpira
  • 5 kuhanih jaja
  • količina narezane šunke po želji
  • 750 mililitra kiselog vrhnja
  • sol i papar
  • ulje

Priprema:

  1. Za početak upali pećnicu da se zagrije na 180 stupnjeva. 
  2. Dok se pećnica grije, skuhaj krumpir, a zatim ga nareži na ploške srednje debljine. 
  3. Jaja nareži također nareži na ploškice, a šunku nareži na šnite ili kockice, kako više voliš. 
  4.  Posudu ili lim za pečenje, ovisno u čemu želiš spremiti ručak, namaži uljem te prvo stavi red krumpira, zatim red jaja pa red šunke i tako dok ne dođeš do vrha. Posljednji red neka ti bude krumpir.
  5. Nemoj zaboraviti između slojeva popapriti i posoliti po želji. 
  6. Kada su svi slojevi naslagani, prelij sve kiselim vrhnjem prije nego staviš u pećnicu.
  7. U zagrijanu pećnicu stavi svoj složenac i ostavi da se peče nekih 25 minuta dok na vrhu ne bude lijepa zlatna boja. 
Možda vas zanima... Izvana hrskav, iznutra mekan... S ovim švedskim trikom ispeći ćeš savršeni krumpir Rubrika Life&style Life&style

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Recepttura.com (@recepttura) on

Također, na vrh prije pečenja možeš naribati i sir ako želiš. Ovo jelo najčešće jedemo oko Uskrsa kako bi potrošili sve sastojke, no možeš ga i inače spravljati. Ako nemaš šunke, možeš staviti i kobasicu po želji, a okus će i dalje biti savršen. Nadamo se da ćeš uživati u ovom jelu sa svojim ukućanima. Dobar tek!

Komentari 0