Life&style

Tiramisu bez jaja: jednako je fin, a u ljetnoj varijanti izbacili smo 'opasnu' namirnicu, sirova jaja. Evo recepta!

  • Ono što nas kod ove talijanske slastice uvijek iznova oduševljava je omjer uloženog i dobivenog
  • Tiramisu doista ne zahtjeva ni veliko iskustvo u pripremanju kolača, niti mnogo vremena, a rezultat je prefini desert, jedan od nama najdražih... spoj spoj kremastog, slatkog i gorkog
  • Međutim, koriste se sirova jaja, od čega neki i inače zaziru. Za ljeto, kad se namirnice lakše i kvare, pronašli smo recept za tiramisu bez jaja. I nije ništa manje fin

Tiramisu bez jaja idealan je kolač za ljeto, a možeš ga pripremiti i dan ranije pa će ti ostati više vremena za goste. Ova varijanta tiramisua bez jaja mnogima je čak bolja od klasičnog recepta. Budući da je sa sirovim jajima uvijek teško raditi, izostavili smo ih u ovom receptu zbog jednostavnosti. Dakle, ne moraš dugo razmišljati jesu li jaja u hladnjaku još uvijek prikladna za tiramisu, a ni kako će se ponašati, odnosno neće li se kolač ekspresno pokvariti. Osim toga, ne moraš brinuti o salmoneli (što nije za podcjenjivati, osobito usred ljeta). 

Možda vas zanima U slavu ljeta radimo cheesecake s limoncello likerom i bijelom čokoladom. Mljac! Rubrika Life&style Life&style

 

Mješavina mascarponea i šlaga čini kremu u ovom receptu prekrasno čvrstom i kremastom u isto vrijeme, koja parira svakom tiramisuu s jajima. Uživaj: Tiramisu bez jaja je fin, kremast i nježan!

Tiramisu bez jaja - recept

Sastojci:

  • 150 ml espressa (ili jake kave)
  • 500 g mascarpone sira
  • 100 g šećera u prahu
  • 300 g vrhnja za šlag
  • 1 pakiranje učvršćivača za šlag
  • 2 žlice amaretta (ili likera od kave)
  • 220 g piškota
  • kakao u prahu (za posipavanje)

 | Autor: Unsplash / Inna Safa Unsplash / Inna Safa Foto: Unsplash / Inna Safa

Priprema:

1. Skuhaj espresso ili kavu pa ostavi sa strane da se potpuno ohladi.

2. U zdjeli pomiješaj mascarpone sa šećerom u prahu. U posebnoj posudi stuci vrhnje uz pomoć učvršćivača za šlag pa umiješaj u mascarpone.

3. Stavi amaretto u zdjelu zajedno s espressom. U to nakratko umoči piškote pa ih složi jednu do druge u kalup za složenac. Kada je dno prekriveno, stavi na to polovicu mascarpone kreme pa zagladi.

4. Preostale piškote ponovno namoči u kavu pa stavi na kremu kao drugi sloj, a na to namaži opet mascarpone kremu. Zatim premaži još jednim slojem kreme.

5. Ohladi tiramisu u hladnjaku (najmanje 4 sata, a najbolje preko noći). Prije posluživanja pospi s malo kakaa u prahu.

Savjet: Ako želiš da kolač bude bez alkohola, amaretto možeš zamijeniti sirupom od badema ili ga u potpunosti izostaviti.

Možda vas zanima Kolač koji osvježava: ljeti nam prijaju slatko-kiselkaste slastice, a lemonies su upravo to, pravi ljetni kolač Rubrika Life&style Life&style

 

Photo: Unsplash / Karolina Grabowska
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    lijep tiramisu