- Napokon je došlo vrijeme za fine, sočne, mirisne kruške!
- A mi i imamo pravi recept u kojem kruške mogu zablistati!
- Ovaj ukusni kolač od krušaka s pudingom možeš jednostavno pripremiti – i oduševiti goste ili ukućane
Sezona je krušaka! Vrijeme koje ljubitelji ovog voća s nestrpljenjem iščekuju. Tada pečemo fine kolačiće od krušaka, isprobavamo kruščiće od krušaka ili izvrsne flambirane pite od kruške i kozjeg sira.
Ovaj kolač od krušaka s pudingom također je jedan od naših apsolutnih favorita. Sočno voće i kremasti puding savršena su kombinacija. Jednostavno moraš probati. Donosimo ti i nekoliko savjeta s pomoću kojih se recept po želji može malo „začiniti“ ili promijeniti prema vlastitom ukusu.
Kolač od kruške s pudingom: sočan jesenski recept
Sastojci za 12 komada:
• 200 g brašna
• 1/2 žličice praška za pecivo
• 3 velike žlice + 50 g + 90 g šećera
• 1 paketić vanilin šećera
• 4 jaja
• 75 g maslaca
• 5 čvrstih, svježih krušaka
• sok od 1 limuna
• 1 paketić praška za puding od vanilije (za kuhanje; za 1/2 L tekućine)
• 375 ml soka od kruške
• 200 g čvrstog kiselog vrhnja
Priprema
1. Pomiješaj brašno, prašak za pecivo, 3 velike žlice šećera i vanilin šećer. S pomoću miksera umiješaj 1 jaje i maslac. Zatim s hladnim rukama brzo zamijesi glatko tijesto.
2. Tijesto stavi poklopljeno u hladnjak na 30 minuta. Oguli kruške, nareži na četvrtine pa očisti. Zatim nareži četvrtine na debele kriške. Zakuhaj 1/2 litre vode, sok od limuna i 50 g šećera.
3. Dodaj kruške i kuhaj 2-4 minute. Izlij u sito, ocijedi i sačuvaj sok. Razvaljaj 2/3 tijesta na veličinu posude i obloži dno okruglog kalupa (promjera 26 cm).
4. Od ostatka tijesta oblikuj rub visine oko 3 cm. Stavi kriške krušaka na tijesto. Prašak za puding pomiješaj s malo hladne vode dok ne postane glatka smjesa. Uzmi 3/8 litre soka od kruške, pusti da zakipi i uz miješanje dodaj prašak za puding. Kratko prokuhaj i odmah prelij preko krušaka. Peci kolač u zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva oko 25 minuta.
5. U međuvremenu odvoji bjelanca od žumanaca od 3 jaja. Stuci bjelanca u čvrsti snijeg pa dodaj 90 g šećera. Potom umiješaj žumanca, a zatim kiselo vrhnje.
6. Izvadi kolač iz pećnice i prelij preljevom. Peci još 25 minuta na istoj temperaturi. Izvadi, ostavite da se ohladi u kalupu oko 20 minuta. Izvadi iz kalupa i ostavi da se ohladi.
7. Pospi šećerom u prahu i po želji ukrasit kriškama kruške i metvicom.
Jesen stiže dunjo moja! Repect za liker od dunje - savršeni okus jeseni u čaši
Varijacije za kolač od krušaka
Nije ti dovoljna samo kruška? Onda u ovom receptu možeš dio krušaka zamijeniti jabukama. Dvije vrste voća međusobno se vrlo dobro usklađuju u pogledu okusa. Moguća je i kombinacija krušaka i mandarina. U konačnici, ovdje je dopušteno sve što se tebi osobno sviđa.
Također ukusno: na kraju kolač pospi slojem badema. Tako sočni kolač od krušaka s pudingom dobiva finu „hrskavost“. Sok od krušaka i puding od vanilije možeš zamijeniti i s pudingom od mlijeka i čokolade. Vjerojatno ti je dosad jasno da nema granica za tvoju kreativnost…
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.