Life&style 14. ožujka 2022.

Klasik na drukčiji način: recept Jamieja Olivera za salsiccia carbonaru

Carbonara s orkuglicama po receptu Jamiea Olivera
shutterstock. Carbonara s orkuglicama po receptu Jamiea Olivera
  • Špageti carbonara mogu se naći na brojnim jelovnicima
  • Međutim, nikada nismo čuli za carbonaru sa salsiccia okruglicama
  • Smislio ju je Jamie Oliver, tj. klasičnoj carbonari dao je novo ruho

Svi znaju za klasičnu carbonaru. Strogo govoreći, sastoji se samo od dodavanja slanine, naribanog tvrdog sira, žumanca, soli i papra kuhanoj tjestenini; umak dobiva svoju kremastu konzistenciju dodavanjem vode u kojoj se kuhala tjestenina (koja je pustila škrob). Međutim, Jamie Oliver poznat je po tome što klasičnim receptima daje individualni „tvist“ kako bi osigurao još veću raznolikost na stolu. Evo recepta za njegovu carbonaru s pikantnim salsiccia okruglicama.

Sastojci za 4 osobe:

• 500 g tjestenine (linguini ili tagliatella)

• 4 salsiccia kobasice (aromatična svježa talijanska kobasica za kuhanje i pečenje, alternativno može svježa pečenica)

• maslinovo ulje

• 4 kriške pancete ili guanciale slanine

• morska sol

• svježe mljeveni crni papar

• 3 velika žumanca

• 150 g svježe naribanog parmezana

• kora od organskog limuna

• 1 grančica svježeg peršina

• maslinovo ulje

Gratinirani krumpir po receptu Jamieja Olivera, slavni chef garantira savršen rezultat

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jamie Oliver (@jamieoliver)

Recept za francusku carbonaru Marthe Stewart Možda vas zanima... Carbonara, ali na francuski način - svi vole ovo jelo prema receptu Marthe Stewart Rubrika Life&style Life&style

Priprema

1. Zagrij veliki lonac slane vode i skuhaj tjesteninu al dente prema uputama na pakiranju.

2. Prereži kobasice po dužini, izvadi meso i oblikuj okruglice jednake veličine. Zatim u većoj tavi zagrij maslinovo ulje, ubaci kuglice u mljevenu papriku pa ih prži sa svih strana dok ne porumene.

3. Ocijedi tjesteninu (ostavi malo vode od kuhanja), dodaj okruglicama i dobro promiješaj.

4. U zdjeli pomiješaj žumanca, pola parmezana, koru od limuna i nasjeckani peršin te smjesu dodaj tjestenini.

5. Dodaj postepeno vodu za tjesteninu dok umak ne dobije željenu konzistenciju.

6. Posluži tjesteninu na tanjure, pospi preostalim parmezanom i dodaj malo maslinova ulja.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Svaka cast dobar kuhar.