Life&style

Ovako treba njegovati božićnu zvijezdu da bi ti trajala godinama, a ne samo za blagdane

  • Božićna zvijezda krasi naše domove u ove blagdansko vrijeme
  • No kad crveni cvjetovi otpadnu najčešće završi u smeću
  • To možemo spriječiti, bitno je samo znati i primijeniti ove savjete

Božićna zvijezda (Euphorbia pulcherrima ili poinsettia) biljka je kratkog daha koja zahtjeva posebnu njegu očekuješ li od nje da bude raskošna dulji period. No najčešće je kupujemo svakog Božića, novu, poput jelke jer kad počne odbacivati svoje crvene cvjetove (ili bijele koji su posljednjih godina sve popularniji) više nije ni upola atraktivna pa je se riješimo. No uz neke trikove može mnogo duže ostati lijepa pa čak i cvjetati ispočetka. 

Njega

Ona voli poluhladne, vlažne prostorije s neizravnim svjetlom. Greška koju svi često radimo je stavljanje biljke u jako zagrijanu prostoriju u kojoj je i zrak isušen. Da bi božićnoj zvijezdi omogućila da ima više vlage smjesti je u prostoriji uz još nekoliko drugih biljaka u blizinu ili u blizinu ovlaživača zraka. Zalijevati ju možeš svaki dan, ali pripazi da „ne pliva“ u vodi jer bi korijen biljke mogao istrunuti.

 | Autor:

Kada svi listovi grančice poinsettije otpadnu imaš i opciju sačuvati je do sljedeće godine. U tom slučaju smanji zalijevanje i smjesti je u hladnu i tamnu prostoriju do proljeća.

Gnojenje

Gnojenje se ne preporučuje dok biljka cvjeta. Gnoji ju samo ako je želiš sačuvati i nakon blagdana i to svaka dva tjedna ili jednom mjesečno koristiš li tekuće gnojivo.

Njega nakon blagdana

U proljeće vrati biljku na sunce i ponovno je počni redovito zalijevati. Odreži sve grančice na duljinu od 15 cm. Ne bi bilo loše premjestiti je ljeti u vrt ako ga imaš, ali u poluhlad.

Možda vas zanima Biljke koje poboljšavaju atmosferu u spavaćoj sobi Rubrika Life&style Life&style

Nakon što je izrasla do otprilike 25 cm, odreži vrhove jednom mjesečno što će potaknuti razgranavanje. Kad se jesen približi unesite je opet u kuću. Od rujna do listopada bitno je da provodi noću 12 sati u mraku, a 12 po danu da primi puno sunčeve svjetlosti. Upravo to je ključ da u ranu zimu počne.

Sad kad znaš pravilno njegovati božićnu zvijezdu, nemoj je baciti nakon blagdana već ju čuvaj na ovaj način i svake će godine ona iznova procvjetati!

POGLEDAJ VIDEO: Znaš li da si genijalna?
Photo: Shutterstock/Getty
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • velod

    I am making 10,000 Dollars at home own laptop .Just do work online 2 to 4 hour properly . so i make my family happy and u can do Check it out what i do…......w­w­w­.­e­a­r­n­7­5­.­c­o­m
  • vi

    nije kratkog daha nego kratkog dana....a ovo crveno nisu cvjetovi nego listovi, ima sitne bijele cvjetiće....pa daj se malo informirajte o to me šta pišete