Life&style 05. ožujka 2021.

Isprobaj "milijunašev kolač", divnu slasticu od prhkog tijesta, karamele i čokolade

Shutterstock.
  • Ovaj je recept trenutno jako popularan na internetu - curit će ti slina na usta već dok ga čitaš 
  • Millionaires shortbread ili u slobodnom prijevodu milijunašev kolač obiluje karamelom i čokoladom
  • Oduševit će sve koji vole bogat okus kolača - nije bez razloga dobio pridjev "milijunašev"

Ovo je ukusan recept koji se definitivno mora iskušati i trenutačno je vrlo popularan na Instagramu, TikToku i sl. Prhko tijesto s maslacem (shortbread je vrsta prhkog tijesta za kekse i kolače, popularnog u Velikoj Britaniji, a tradicionalno se spravlja od jednog dijela šećera, dva dijela maslaca i tri dijela brašna), a susreće se s karamelom koja se topi u ustima te slatkom čokoladom - što bi još mogla poželjeti? Podrijetlom iz Škotske, ovaj shortbread poznat je po sočnom tijestu i izduženom obliku. Donosimo ti jednostavan recept za milijunašev kolač s nadogradnjom od karamele i čokolade…

Sastojci

Za tijesto:

• 225 g mekog maslaca

• 125 g šećera

• 340 g brašna

• 1 prstohvat soli

Voliš pitu od jabuka, ali voliš i čokoladu? Ovaj čokoladni kolač s jabukama spravit ćeš u tren oka

Za karamelu:

• 200 g mekog maslaca

• 200 g šećera

• 400 ml kondenziranog mlijeka

• 3-4 žlice javorovog sirupa

Za sloj od čokoladne:

• 250 g čokolade (mliječna, tamna ili bijela)

Nutella cheesecake bez pečenja neće ni najveće gurmane ostaviti ravnodušnima

Priprema

1. Zagrij pećnicu na 150 stupnjeva (gore/dolje) pa obloži pravokutni lim (33 cm x 23 cm) papirom za pečenje. Prekrij i bočne strane.

2. Za prhko tijesto miješaj meki maslac, šećer i sol mikserom oko tri minute. Zatim dodaj prosijano brašno i miješaj još tri minute. U početku će se stvarati mrvice od tijesta, ali nastavi miksati dok ne nastane gruba masa.

3. Stavi tijesto u lim pa pritisni da biskvit bude oko 1 cm debljine. Stavi u pećnicu i peci oko 35 minuta dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju. Zatim ostavi da se tijesto potpuno ohladi te stavi u hladnjak.

4. Za karamelu stavi preostali maslac, šećer i kondenzirano mlijeko zajedno s javorovim sirupom u lonac te zagrij na srednje jakoj vatri. Ostavi da tekućina krčka oko 30 minuta uz neprestano miješanje dok se ne pretvori u gustu karamelu.

5. Stavi karamelu u lim na biskvit i ravnomjerno je rasporedi. Stavi u hladnjak na još sat vremena da se karamela stisne.

6. Na kraju rastopi čokoladu u posudi uronjenoj u vruću vodu te stavi na sloj karamele. Stavi kolač u hladnjak da se stegne, nareži na pravokutnike i uživaj!