Life&style

Ako vježbaš i paziš na prehranu, a ne vidiš rezultate, evo u čemu sigurno griješiš

  • Sigurno si dosad čula kako je za mršavljenje zaslužna 80 posto prehrana, a 20 posto vježbanje
  • Možeš vježbati svakodnevno i ulagati velike napore u tjelovježbu, no ukoliko tvoji obroci nisu kvalitetni i dobro raspoređeni, teško da će kilogrami na vagi ići dolje
  • S tim se slaže i privatni trener Sandi Imerović koji naglašava da je uravnotežena prehrana bazirana na proteinima ključ uspjeha, a otkrio je i zašto je puretinu važno češće uključiti u prehranu

Proteini su uz vodu najvažnije tvari u tijelu, upravljaju svim životnim procesima i sastavni su dio svake stanice, sudjeluju u rastu i razvoju svih tjelesnih tkiva, izgrađuju mišiće, krv, kožu, kosu, nokte, unutarnje organe, srce i mozak. Ako su proteini uneseni hranom dovoljni, tijelo nesmetano gradi nove stanice i tkiva što doprinosi i izgradnji tjelesnih proteina i povećanju mišićne mase. Nedovoljan unos uzrokovat će trošenje tjelesnih proteina i smanjenje mišićne mase.

Upravo zato je nakon svakog odrađenog treninga važno unijeti u organizam proteinske namirnice koje će nahraniti mišiće. Visokokvalitetne bjelančevine s pravim omjerom esencijalnih aminokiselina uglavnom su namirnice životinjskog porijekla, dok namirnicama biljnog porijekla uglavnom nedostaje jedna ili više esencijalnih aminokiselina i njihova je biološka vrijednost (BV) niža od 70%. Zato se nakon treninga preporučuje unos proteinskih namirnica životinjskog porijekla - bijelo meso (puretina i piletina), riba, jaja, jogurt i sir.

Zašto bi se puretina češće trebala naći na tvom tanjuru?

Zašto je puretina odlična namirnica koju bismo trebali češće uključiti u svoju prehranu, posebno ukoliko želimo biti fit, pitali smo profesionalnog trenera. Sandi Imerović bivši je svjetski prvak u body buildingu i savjetnik za prehranu, a ove godine obilježava čak 25 godina bavljenja ovim sportom. Danas je trener i instruktor fitnessa, a ima i proizvodnju vlastitih dodataka prehrani za rekreativce i profesionalce te vlastitiu trgovinu proizvoda. Dostupan je putem društvenih mreža preko kojih svima zainteresiranima daje savjete vezane za prehranu i vježbanje.

''Nakon dugo vremena, puretina se ponovno vraća na pijedestal zdrave prehrane kao glavna namirnica sportaša i onih koji vode računa o zdravoj prehrani. Osim što svi znamo da se radi izrazito nemasnom i bjenčevinama bogatom mesu, manje je poznato da već 150 g pečene puretine sadrži dnevnu dozu minerala selen, koji je esencijalan u borbi protiv raka te za podizanje imunosustava generalno, sudjelujući u proizvodnji glutationa koji je još jedna vrlo aktualna stavka u doba pandemije. Ista količina mesa daje i dnevnu dozu piridoksina ili vitamina B6 koji nam je važan za zdravlje živčanog sustava, mozga te dobivanje energije'', objasnio je.

''Za razliku od ostalog mesa, puretina je posebno bogata i triptofanom, aminokiselinom iz koje tijelo proizvodi serotonin, neurotransmiter odgovoran za dobro raspoloženje, smanjuje apetit, te dobro utječe na san. Pored navedenoga, dobra je i za reguliranje krvnog tlaka, što je danas veliki problem kod ljudi. Za kraj najbolje je reći da puretina ima prednost pred drugim mesom kao najmanje kalorična i najmanje masna, a pritom najbogatija zdravim, polizasićenim masnim kiselinama'', dodao je Sandi Imerović.

 | Autor: Vindija Vindija

Puretina je dijetalno meso koje se razlikuje od ostalih vrsta mesa prvenstveno zbog bogatstva minerala i vrijednih nutrijenata, a posebno se ističe niskim postotkom masnoće. 100 grama purećeg filea sadrži samo 1 % masnoće!
No, važno je i koje pureće meso kupujemo. Izvrsna kvaliteta svježega purećeg mesa Vindon rezultat je prirodnog uzgoja. Visokovrijedna svježa puretina pripremljena je u praktičnom i suvremeno dizajniranom pakiranju koje pridonosi očuvanju kvalitete i svježine proizvoda.

Savjet trenera za zdravo mršavljenje

''Najvažnije je isplanirati obroke za taj dan unaprijed, a samim time se pazi naravno i što se jede, jer nitko neće isplanirati pizzu za ručak. Tek kod neplaniranja dolazi do problema. Čak postoji i izreka: ''Tko ne planira da uspije, planira da ne uspije''. Pored toga svakodnevno vježbanje od 30 minuta na tašte dovest će do još boljeg napretka. Za rekreativce, najbolji savjet je kombiniranje aktivnosti koje volimo raditi kako bi nova navika bila održiva'', poručio je Sandi Imerović.

Ukoliko ti nedostaje inspiracije za pripremu kvalitetnog, proteinima obogaćenog obroka kojim ćeš nagraditi svoje tijelo nakon tjelovježbe, zanimljive recepte uvijek možeš pronaći na internetu, a mi ti donosimo odličan recept baziran na puretini - visokonutritivnoj namirnici koja se zbog iznimnog bogatstva esencijalnim aminokiselinama, vitaminima i mineralima, ali i niske energetske vrijednosti te visokog postotka proteina, preporuča svim dobnim skupinama.

Salata s puretinom, feta sirom i bademima

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Sastojci za jednu osobu:

  • 200 g Vindon purećih prsa30 g badema
  • 50 g rukole
  • 50 g matovilca
  • 50 g feta sira
  • 100 g cherry rajčice
  • 100 g svježeg krastavca
  • 5 maslina
  • 1/2 limuna
  • 1 žličica maslinovog ulja
  • 2 žlice balzamičnog octa
  • papar
  • sol

Priprema:

1. Na žličici maslinovog ulja popržite pureća prsa, pazeći pritom da se ne presuše (dovoljno im je nekoliko minuta s obje strane). Kad su pečena, pustite ih sa strane da odmore barem 5,6 minuta prije nego ih narežete na kockice ili ploške, kako bi meso zadržalo svoje okuse.
2. Salatu operite i ubacite u posudu. Dodajte pureća prsa, sitno sjeckane bademe, na kockice narezan feta sir i krastavac te prepolovljene masline i cherry rajčice.
3. U posudici pomiješajte balzamični ocat i sok limuna. Prelijte po salati, začinite solju i paprom pa salatu dobro promiješajte. U slast!

U Vindon ponudi možeš pronaći razna grill, polugotova i gotova jela od puretine, kao i svježa pureća prsa:

  • Pureći file prsa - obrađen je bez kože i kostiju, jednostavan za pripremu bilo da se odlučite za uobičajeno pečenje ili imate na umu nešto kreativnije.
  • Pureći odresci prsa - pravilni odresci od približno 10 mm debljine koji pripada samom vrhu po svojoj nutricionističkoj vrijednosti.
  • Pureća rolada od filea prsa - odrezak od približno 20 mm debljine na koji se stavlja Vindijin sir Gauda i hamburger slanina Rozeto te se sve zajedno savije u roladu. Rolada se zatim stavlja u mrežicu zbog lakše pripreme. Vrhunski proizvod za vaš nezaboravan gurmanski užitak!
  • Pureći file prsa za gulaš - file prsa idealno pripremljen za kuhanje tradicionalnog i široko popularnog gulaša. File je izrezan na pravilne kockice i spreman za kuhanje.
Photo: Shutterstock

Komentari 0