Life&style 21. studenoga 2019.

8 znakova da ti ona nije dobra prijateljica i da si zaglavila u toksičnom prijateljstvu

Pixabay/rawpixel.
  • Prekidi su bolni, ali nužni, čak i između prijateljica - osjećaš li da tvoja često nije fer prema tebi?
  • Uvijek je negativna i kuka; svi razgovori se vrte oko nje - što se tebi događa u životu manje je važno, stalno te kritizira, uvijek joj moraš biti na raspolaganju
  • Pogledaj u koliko se još situacija prepoznaješ i odluči - je li ona loša za tebe?

Prekidi nisu samo za parove. Ako imaš toksičnu prijateljicu, prekid je najbolje rješenje. Pogledaj koji su znakovi za uzbunu i je li vaše prijateljstvo doista jednostrano.

Možda vas zanima... Imamo 3 modna prijedloga za hladne dane u kojima ćeš ove zime izgledati odlično Rubrika Moda Moda

1. Dobre vijesti čuvaš za sebe

Oklijevaš joj reći da te neki zgodan frajer pozvao na kavu, da si se sprijateljila s kolegicom s posla, da si dobila veću plaću i slične dobre vijesti? Možda ih kriješ jer je tvoja prijateljica ljubomorna, zavidna, u svemu mora biti bolja i negativnaje  prema svemu dobrome što ti se dogodi? Obrati pozornost na to oklijevaš li joj otkriti lijepe vijesti iz straha da će ona sve pokvariti nekim ružnim komentarom? Takva osoba ti ne treba u životu. Dobra prijateljica bi se trebala veseliti s tobom i zbog tebe.

via GIPHY

2. Uvijek govori ona i uvijek o njoj

Čim počneš o nečemu pričati, ona te prekida jer ima važniju priču. Nakon nekog vremena odustaneš pa tako uvijek pričate samo o njoj, što se njoj loše dogodilo na poslu, gdje je ona jučer bila vani, kako je nju bolio zub, koji se tip njoj upucava... Kad nešto i uspiješ reći, jedva da sluša i čeka da se što prije vrati na temu o sebi. Prava prijateljica bi te trebala slušati, čak i kad priča nema nikakve veze s njom. Ako je tvoj život ne zanima, to prijateljstvo nije ravnopravno.

3. Osjećaš se kao pred sucem

Uvijek ti prigovara: zašto si to odjenula, ne stoji ti dobro, zašto baš moraš na obiteljski ručak kad se njoj ide na kavu, zašto si kupila takav blesav poklon. Ako konstantno kritizira tvoje odluke i mišljenje znači da te ne cijeni. Misli da bi trebala biti kao ona jer ona zna bolje. Ne mari za tvoje vrijednosti i potrebe.

Možda vas zanima... Žene pričaju o najgorim izdajama koje su doživjele od prijateljice Rubrika Život Život

4. Ne možeš se na nju osloniti

Dogovorite se nešto no ona otkaže u zadnji čas s nekom bezveznom isprikom ili jednostavno zaboravi da ima dogovor s tobom. Tko želi prijatelja koji nimalo ne poštuje tvoje vrijeme, krši dogovore ili ih ignorira. Tako ti jasno šalje poruku da nisi vrijedna truda i otkazati ako se pojavi neki drugi dogovor, neka zanimljivija osoba. Ili samo zato jer joj se u tom času ne da.

via GIPHY

5. Prijateljstvo je jednostrano

Prijateljstva nisu uvijek savršeno ravnopravna, svatko donosi u prijateljstvo nešto svoje. Možda netko zna izvrsno slušati i daje dobre savjete, dok je drugi pokretač koji uvijek planira i organizira. No ako neprestano osjećaš da ti više ulažeš i više se trudiš, nešto nije dobro. Napravi test: nemoj je zvati više dana. Hoće li tada potpuno zaboraviti na tebe ili će te nazvati samo zato što nešto treba? Tad ti definitivno nije prijateljica.

6. Zalijepila se za tebe kao žvaka

Ona te treba da s njom izađeš svaki vikend, da prođeš s njom svaku njenu odluku, da ideš s njom na dosadne uredske partyje da ne bude sama, uvrijedi se ako joj ne uzvratiš poziv u roku pola satar. Došle ste do točke kad je toliko ovisna o tebi da je to prevršilo mjeru, iscrpljuje te i troši previše tvog vremena. Daj joj do znanja da imaš i svoje obaveze i svoj život i da ne možeš brinuti samo o njoj. Reci što je za tebe prihvatljivo, što nije. Možda te posluša?

via GIPHY

7. Konstantno se žali

Konobar je bio bezobrazan prema njoj, nije joj se svidjela rođendanska proslava, film je bio loš... Teško je biti s nekim koji stalno prigovara i prigovara. I tebi je ponekad loš dan i tebi treba katkad podrška i ohrabrenje, prijatelji su tu zato da pomognu, no ako je netko konstantno nezadovoljan i negativan, možda bi trebala naći neku vedriju prijateljicu.

Možda vas zanima... Kolegica ti je postala prijateljica? Sve zamke prijateljstava na poslu i kako ih izbjeći Rubrika Život Život

8. Ne veseliš se zajedničkim planovima

Trebala bi se veseliti zajedničkim trnucima, no ti bi ih najradije izbjegla. Puno se bolje osjećaš kad ona nije u blizini - to ti tvoje tijelo i um poručuju da ona nije dobra osoba za tebe. Ako zbog osjećaja krivnje ostaješ u tom prijateljstvu to nije dobro ni za tebe ni za nju. Svi zaslužujemo prijatelje s kojima se veselimo biti. Brineš se da nećeš naći drugu tako "dobru" prijateljicu. Da, taj strah je razlog zašto ljudi ostaju u toksičnim prijateljstvima.

Komentari 0