Zatvara se Kino Europa! Građani pozivaju na prosvjed

Sandra Simunovic /Pixsell
Vidi originalni članak
  • Vijest o zatvaranju Kina Europa, najstarije zagrebačke kinodvorane, uznemirila je javnost
  • Zagreb Film Festival, organizacija koja upravlja Kinom već deset godina, jučer je primila dopis iz Grada Zagreba u kojem im je rečeno da im ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te da posjed moraju predati Gradu Zagrebu
  • Građani na Facebooku pozivaju na prosvjed večeras u 19 sati

Prilično uznemirujuća vijest sinoć kasno navečer šokirala je građane Zagreba. Kako je sinoć prenio tportal, u nedjelju svoja vrata zatvara Kino Europa, najstarija zagrebačka kinodvorana i mjesto koje u srcu brojnih ima veoma posebno mjesto. Djelatnici Zagreb Film Festivala, umjetničke organizacije koja u posljednjem desetljeću upravlja Kinom Europa, jučer su primili dopis iz Grada Zagreba u kojem im je rečeno kako im ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te kako posjed moraju predati Gradu Zagrebu. 

Pitanje renovacije Kina Europa

Djelatnicima Kina Europa ta se vijest nikako nije svidjela jer su dio Kina već renovirali, a Gradu su već nudili plan rada za zajedničku renovaciju. U listopadu 2018. godine već su pokušali dogovoriti produljenje ugovora o najmu, ali iz Grada im se nitko nije javio. Boris T. Matić, direktor Zagreb Film Festivala, rekao je za tportal: ''Nitko s nama nije razgovarao posljednjih šest mjeseci, unatoč svim našim zahtjevima koje smo podnijeli u predviđenim rokovima, a sada, dva mjeseca prije isteka ugovora, shvaćamo da nas žele istjerati pod krinkom renoviranja." U dopisu s potpisom pročelnika Damira Lasića stoji da je nužna obnova Kina, a grad želi sanirati krovište, opremu i stolice, strop i kotlovnicu na lož ulje. Previđeni su radovi u trajanju od šest mjeseci, a jaka su i šuškanja da bi na mjestu Kina trebao niknuti cajkaški klub. Te glasine još uvijek nitko nije demantirao. 

Sudbina brojnih zaposlenika je upitna

Matić je već jučer bio na razgovoru kod v.d. pročelnika Gradskog ureda za kulturu, Tedija Lušetića, ali zaključak je ostao isti - Zagreb Film Festival mora iseliti. Odluku o zatvaranju kina, prenosi tportal, donijeli su spontano, u stanju šoka. "Nitko nam ništa nije rekao, ne znamo ni što ćemo sa svojih 45 zaposlenika, od čega je 20 stalno zaposlenih, a 25 na ugovorima. Što ćemo s opremom, što ćemo s drugim manifestacijama... " - rekao je Matić koji ovim potezom želi senzibilizirati javnost i riješiti budućnost Kina u koje na godinu dođe sto tisuća posjetitelja. Sve manifestacije koje su se u Kinu trebale održati preselit će se ne druge lokacije, a Matića brine sudbina brojnih djelatnika među kojima se nalaze majke s djecom te kino projekcionist kojem treba još sedam mjeseci do penzije. 

Građani pozivaju na prosvjed

Vijest o zatvaranju omiljenog zagrebačkog kina šokirala je građane koji su putem Facebooka odlučili organizirati prosvjed. Pod naslovom "Nađemo se u 19 pred kinom Europa da vidimo kaj se događa" nalazi se događaj u kojem građani pozivaju na odlazak ispred Kina danas u 19 sati. "Ajmo danas u 19 na piće s Matićem da vidimo možemo li spasiti voljeno kino" - piše u pozivu na prosvjed, a kao organizatorica stoji Maja Sever, novinarka HRT-a. Inicijativu su podržale brojne slavne osobe poput  spisateljice Sanje Pilić te glumica Judite Franković i Barbare Nole. Matić je za 24sata rekao kako će svoje viđenje spora s gradom Uprava ZFF-a objasniti na tribini u utorak u 17:30 h, u velikoj dvorani kina Europa.

 

 

 

 

 

Posjeti Miss7.24sata.hr