Trudna kravica Šarava i tri praščice nakon potresa našle su dom Našicama. Ipak, trebaju i našu pomoć

Farmica
Vidi originalni članak
  • Svjedoci smo nimalo lakim vremenima, ali i vremenima prožetim humanim i dražesnim pričama
  • Jedna od njih, priča o trudnoj Šaravi i prasicama Lujki, Luni i Beli živi na Farmici koja se bavi zbrinjavanjem napuštenih, ozlijeđenih i starih životinja. Ovdje sretno žive i konji, magarci, psi, koze...
  • Ipak, prostor ove udruge u Našicama u derutnom je stanju, teško se zagrijava, krov prokišnjava i trebaju našu pomoć. Pomognimo donacijom, ma kolikom, i još jednom pokažimo veličinu ljudskog srca

I životinje imaju dušu, možda malo drukčiju nego mi ljudi, no jednako osjećaju strah, bol, i tugu koja ih je snađe u životnim nedaćama. Svi smo bili ganuti prizorima psa koji leži na ruševinama razrušene kuće koja je nekada bila njegov topao dom i malenim pekinezerom koji je poput Hachika sjedio na klupi nakon razornog potresa i dalje vjerno čekao svog najboljeg prijatelja, ne znajući kako se on nikada više neće vratiti. Ipak, to su priče za koje smo čuli i znamo, no što je s ostalim napuštenim životinjama, kojih nažalost ima mnogo? Kakva sudbina njih čeka?

Stravičan potres koji je pogodio područje Banovine i Posavine odnio je sa sobom sedam ljudskih života, a ostavio bezbroj srušenih domova i još na tisuća slomljenih i preplašenih srca. Ljudskih, ali i onih na četiri noge. 

No, ovoga puta ti donosimo divnu vijest kroz dirljivu priču - o ovim potonjima. Glavni likovi ovoga su puta trudna kravica i tri prasice s područja Petrinje. Udruga Farmica prošli ih je tjedan spasila i pružila im siguran dom, jer su ostali bez svoga. Nesretne životinje živjele su na potresom pogođenom području i nakon nemilih događaja hitno su trebale novo utočište. Svjedočimo teškim vremenima, ali i vremenima satkanim od toplih ljudskih i životinjskih priča, isprepletinama pomoći u trenutcima kada je najpotrebnije.

Tu je svoje velikodušno srce pokazala Farmica, proizašla iz građanske inicijative predvođene volonterima u Našicama koja se bavi zbrinjavanjem napuštenih, ozlijeđenih i starih životinja. Iako u dugovima, bez struje i s krovom koji prokišnjava, Farmica je kravi Šaravi te prasicama Lujki, Luni i Beli otvorila svoja vrata, pokazavši kako dobrota i ljubav ne znaju za prepreke.

Predivna harmonija koja vlada Farmicom proizlazi iz spoznaje kako su sve životinje spašene te im je pružena prilika za bolji život. Na površini od čak 35.000 četvornih metara svoje su mjesto pronašli psi, mačke, magarac, svinje, koze, kokoši i patke, a samo u ovoj godini udruga "Farmica" uspješno je udomila 100-tinjak životinja. Ono što ovu priču čini još ganutijom i inspirativnijom je to što su mnogi njihovi štićenici invalidi i životinje s posebnim potrebama.

Ipak, i dalje je najveći problem Farmice prostor u kojem životinje žive. No, tužan je prizor gledati hangar u kojem su životinje trenutno smještene u derutnom stanju. Krov je oštećen i prokišnjava, a nema provedene struje niti izolacije zbog čega je teško održavati temperaturu unutar prostora. S obzirom na to da "Farmica" djeluje kao neprofitna udruga, njena četiri stalna člana, uz pomoć volontera, ulažu sve napore kako bi zbrinutim životinjama osigurali što bolje uvjete.

Za ovaj projekt potrebno je putem donacija prikupiti 200.00 kuna, od čega će veći dio u prikupljanju novca za sanaciju krova i rekonstrukciju nastambi pomoći ISWMP. Naime, američka udruga 'I Stand With My Pack' raspisala je GRANT natječaj 'Cause for Paws' za obnovu skloništa za napuštene životinje na području Republike Hrvatske, a osvojila ga je 'Farmica'. No iz udruge su zamolili i građane Hrvatske da se uključe u akciju i pomognu da ovaj mali raj na zemlji ostane šarmantan i sretan, kakav zaslužuje biti.

Kako bi radovi započeli što prije, potrebno je prikupiti protuvrijednost od najmanje 62.000 kuna do veljače. Ono što mi možemo učiniti je ujediniti srca kako Hrvatska najbolje zna te na taj način olakšati živote, ali i brigu za sve ljupke stanovnike skloništa. Donirajte, pokažite im da nisu sami, proširite glas o "Farmici" kako bi ih bolji dom što prije razveselio.

Pogledaj video: Znaš li da si genijalna?

Your browser doesn’t support HTML5 video

Posjeti Miss7.24sata.hr