Tri mjeseca pila sam pola litre vode na prazan želudac i donijela nekoliko odličnih zaključaka

Privatni album/Olja Runjić
Japanski ritual ispijanja vode na prazan želudac odmah nakon buđenja zainteresirao je novinarku miss7 Bernardu Pavičić koja je provjerila kako to funkcionira u praksi
Vidi originalni članak

"Kako bi organizam nesmetano radio, potrebno je popiti sedam do osam čaša vode dnevno", jedno je od zlatnih pravila duboko ukorijenjenih u našu svijest zbog svojih brojnih pozitivnih učinaka. Naime, voda je glavni kemijski sastojak u našem tijelu i čini oko 60-70 posto ukupne tjelesne težine pa svaki sustav u tijelu ovisi o njoj. Kako svakodnevno tu istu vodu gubimo disanjem, znojenjem, mokrenjem i defekacijom, izgubljenu količinu trebali bismo nadoknaditi. 

Ipak, znajući sve to, ja sam i dalje pila minimalnu količinu vode na dan. Moj organizam jednostavno je nije tražio! Kad kažem minimalnu, mislim na čašu do dvije, a nerijetko mi se događalo da sam navečer legla u krevet i sjetila se kako cijeli dan nisam popila ni gutljaj te dragocjene tekućine. Upravo je jedna takva situacija utjecala na to da krenem mijenjati tu svoju prilično lošu naviku. 

Moja odluka započela je pretraživanjem sveznajućeg Googlea. Znam, ne traže se "dijagnoze" preko interneta, ali u tim kasnim satima to se činilo kao izvrsna opcija za dobivanje nekih odgovora. "Kako se natjerati da piješ vodu?", "Ne pijem vodu jer skoro nikada nisam žedna" i "Pijem jako malo vode", samo su neki od izraza kojima sam se poslužila u pretraživanju. A onda sam otkrila genijalnu stvar! Japanke imaju ritual ispijanja pola litre vode na prazan želudac odmah nakon buđenja zbog čega imaju besprijekornu porculansku kožu i tanku, utegnutu figuru. Pogledala sam svoju suhu i beživotnu kožu i samo se pitala: "KAKO?". Meni je i sama pomisao da ujutro popijem toliko vode "dizala" želudac i nisam mogla ni zamisliti da to činim baš svaki dan.

ZANIMLJIVO 3 japanska pravila za snažan i zdrav život

Ali prihvatila sam izazov i već iduće jutro krenula s ispijanjem pola litre vode. Razlozi zbog kojih sam se odlučila na taj korak bili su činjenica da pijem premalo vode (pa je ovo bio odličan početak mijenjanja te navike) te brojni pozitivni učinci ovog rituala koji su se navodili u člancima. Tijelo se riješava toksina, ten, koža i metabolizam se poboljšavaju, kosa postaje sjajnija, glađa i zdravija, gube se kilogrami i jača imunološki sustav samo su neki od njih. 

Ovo su moja zapažanja nakon tri mjeseca. Moram naglasiti da se samo jedan dan nisam pridržavala ovog rituala jer sam u žurbi jednostavno zaboravila popiti vodu. 

1. Počela sam se osjećati energičnije, svježije i zdravije

Nekoliko dana nakon što sam počela piti vodu na prazan želudac, osjećala sam se puno bolje nego inače. Imala sam više energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti i prestala sam se osjećati "teško" i tromo. 

2. Ubrzao mi se metabolizam

Moj metabolizam i ja već nekoliko godina vodimo bitke zbog njegove usporenosti, ali tome je napokon došao kraj. On se napokon pokrenuo i to me najviše veseli. 

3. Koža mi je "na oko" i dodir postala ljepša

Kao što sam već spomenula, zbog nedostatka vode u organizmu koža mi je bila jako suha i beživotna. Od kada sam krenula s ovim japanskim ritualom, moj ten je blistaviji, koža mekša i glađa, a znakovi umora su sve manje vidljivi.

4. Kosa mi se počela manje mastiti

Inače imam masniji tip kose i perem je gotovo svaki dan. No, nakon dva mjeseca ispijanja vode natašte, primijetila sam da mi kosa sutradan bude manje masna. To je sasvim dovoljno da je šampon za suho pranje uspije "spasiti".

5. Izgubila sam pet kilograma

Ovdje moram napomenuti kako to nije isključivo "zasluga" vode. Tijekom protekla tri mjeseca pazila sam na prehranu - počela sam se hraniti zdravo i izbacila sam rafinirane šećere te nezdrave ugljikohidrate. Ali u cijelom procesu voda je odigrala važnu ulogu jer mi se gore spomenuti metabolizam poprilično ubrzao.

6. U tri mjeseca nisam bila bolesna

Ovo možda nema veze s vodom, ali želim napomenuti kako su me sve viroze i prehlade u tom razdoblju zaobišle. Vjerujem da je na to barem malo utjecala i voda.

7. Počela sam piti minimalno dvije litre vode dnevno

I za kraj ono zbog čega je započeo cijeli proces - ja napokon pijem dovoljno vode! Ispijanje vode postalo mi je svakodnevna navika o kojoj vodim računa pa je boca vode uvijek kraj mene.  

Kako piti vodu ujutro?

1. Neposredno nakon što se probudiš kreni s ispijanjem pola litre vode sobne temperature. Prema znanstvenim istraživanjima toplija voda je znatno korisnija i zdravija, za razliku od preagresivne hladne vode. 

2. Obavezno doručkuj, ali tek nakon 30-45 minuta od ispijanja vode.

3. Ako ne možeš popiti toliko vode na prazan želudac, kreni s manjom količinom koju ćeš postupno povećavati. 

Posjeti Miss7.24sata.hr