Tko su žene koje zapravo odgajaju kraljevsku djecu i kakve sve torture moraju proći

Vidi originalni članak
  • Najprestižniji fakultet koji se bavi izobrazbom "super dadilja" je britanski Norland College
  • Iz njegovih je redova i Maria Teresa Turrion Borrallo - dadilja prinčeva Georgea i Louisa te princeze Charlotte, a na svom se putu susrela s rigoroznim pravilima i temeljitim podukama
  • Vrlo vjerojatno će i dadilja Meghaninog i Harryjevog sinčića imati diplomu ovog koledža 

Osnovan 1892. godine od strane Emily Ward, Norland College je najprestižniji fakultet za dadilje koji svojim polaznicima garantira posao u najvažnijim obiteljima diljem svijeta. Iz ovih je redova, između ostalih, odabrana i dadilja malenog princa Georgea, a kasnije i njegove sestre Charlotte i brata Louisa, Maria Teresa Turrion Borrallo. Najčešće opisivana kao ozbiljna žena decentnog make-upa i uspravnog držanja, Maria je simbol Norlanda. Potječe iz dobrostojeće španjolske obitelji i svoj je život potpuno podredila odgoju budućih kraljeva i princeza. Evo kako je izgledalo njezino školovanje u ovoj staroj instituciji.

Strogo određena pravila

Na prvoj godini studija mlade žene sjede u grupama savršeno uspravnih leđa i raspravljaju o očekivanjima svojih budućih poslodavaca pritom se cijelo vrijeme smješeći. Učiteljica ih promatra cijelo vrijeme i upozorava ako je nekoj od njih ovratnik na bluzi slučajno malo nakošen. Popis pravila je i više no dugačak. Polaznice smiju nositi samo jedan par manjih običnih naušnica, vidljive tetovaže su potpuno neprihvatljive, ručni satovi nisu dopušteni, kosa se mora skratiti ili nositi skupljena u pundži, a šminke smije biti jedino u tragovima. Pušenje je strogo zabranjeno svugdje oko učilišta i dokle god je polaznica obučena u uniformu.

 

"Želimo skupljati iskustva i raditi u obiteljima diljem svijeta"

Uniforma mora biti čista i ispeglana i sa sobom nosi niz pravila. U njoj buduće "super dadilje" ne smiju žvakati žvakaće gume, slušati glazbu preko slušalica, konzumirati hranu ili piće u hodu i brzu hranu općenito , kupovati alkohol ili se koristiti mobitelom. Pitaš se zašto bi se jedna mlada moderna žena samostalno podvrgnula ovim strogim pravilima? "Želimo raditi u različitim zemljama i na taj način proputovati svijet", je misao kojom se vodi većina polaznika. Iako na učilištu prevladava uglavnom ženska populacija, u Norlandu se može naći i pokoji muškarac.

Mary Poppins susreće Jamesa Bonda

Ove dadilje jednoga dana preuzimaju sve aspekte skrbi - ali samo o djetetu. Jedino njemu moraju kuhati, čistiti i prati, ali nikada nisu dio posluge. Jedan od najvažnijih savjeta koje dobiju netom nakon što diplomiraju je: "Stavite srebrnu četku za kosu na svoj toaletni ormarić čim dođete. Na taj vas način neće zamijeniti za poslugu". Na fakultetu osim osnovnih vještina kao što su šivanje i mijenjanje pelena, vježbaju i sigurnu vožnju u teškim uvjetima kao što je npr. bijeg od paparazza, prevenciju cyber kriminala i samoobranu od otmičara. Svoju obuku u šali nazivaju "Mary Poppins susreće Jamesa Bonda". Također uče kuhati raznovrsna jela i organizirati dječje tulume.

 

Školarina iznosi oko 15.000 funti godišnje

U prosjeku dobivaju šest ponuda za posao i nikada ne otkrivaju tko su im klijenti. Zna se jedino da uključuju liječnike, glumce, ali i bogate poduzetnike iz SAD-a, Kine i Dubaija. Ove dadilje mogu zaraditi i više od 120.000 američkih dolara uz razne benificije od kojih je jedna i dobivanje stana na privatno korištenje. No, tokom svog trogodišnjeg školovanja imaju prilično visoke troškove od kojih samo školarina iznosi oko 15.000 funti godišnje, a koja se svake iduće godine povećava za 5%. Uniforma se plaća oko 800 funti, a bilo kakvo nedolično ponašanje rezultira oduzimanjem iste i brisanjem iz registra Norlanda. Po završetku studija, dadiljama se dodjeljuju "probne" obitelji u periodu od godine dana. No, praksa ne ide uvijek glatko- neke dadilje znaju imati problema s poslodavcima, dok neke uhvati nostalgija za domom. 

Meghan Marle možda sada živi u iluziji da će svog sina odgajati sama, možda uz pomoć svoje majke. No, zbog strogih kraljevskih pravila, ali i njezinih obveza kao vojvotkinje, vrlo vjerojatno će se morati osloniti na pomoć dadfilje - i to najvjerojatnije one iz Norlanda.

Posjeti Miss7.24sata.hr