Samohrani otac s petoro maloljetne djece u očajanju snimio video: Moramo van iz stana, nemamo prihoda

www.zagreb.info.hr
Vidi originalni članak
  • Andrej Živič, samohrani otac bori se da svoju siromašnu, ali složnu obitelj održi na okupu
  • Otac petoro maloljetne djece bori se za mirovinu, socijalnu naknadu, zdravstveno osiguranje, ali trenutačno nema prihoda
  • Šesteročlana obitelj živi od dobrote susjeda, ali sad ostaju bez krova nad glavom

Još jedan u nizu socijalnih slučajeva postao je i samohrani otac Andrej Živič, zajedno sa svoje petoro maloljetne djece. Bori se s birokracijom za državljanstvo i sebe i djece (koja su sva rođena u Hrvatskoj, no po njemu su dobila slovensko državljanstvo), za mirovinu, socijalnu naknadu, zadravstveno osiguranje. Za zadnju ratu najma stana novac mu je posudio prijatelj, no za sljedeći mjesec nema je otkuda platiti te se boji da će završiti na ulici. U očajanju zatražio je pomoć - tako Internetom kruži videozapis gdje samohrani otac Andrej moli za pomoć jer im je uslijed nepovoljnih zakonskih okolnosti stanodavac odlučio otkazati stan, prenosi Zagreb info.

"Za ovu smo obitelj saznali preko moje kćeri koja živi u njihovom susjedstvu, u Remetinečkom gaju. Djeca su se igrala zajedno u parku pa se priča proširila", priča nam Josip Zavacki, volonter udruge "Ruka u ruci" koja se angažirala oko pomoći obitelji Živič, "Andrej, koji je inače Slovenac, je još 1991. godine došao u Hrvatsku gdje je upoznao mladu Ukrajinku s kojom je dobio petoro djece od kojih najmlađe ima 4, a najstarije 13 godina, dok izvan toga ima i punoljetnu kćer. Od kad ih je majka prošle godine odjednom napustila, izgubio joj se svaki trag. Navodno se jednom javila iz Italije, ali policija ju još nije uspjela locirati. Socijalne službe za njih znaju oduvijek jer on uglavnom nije radio pa nije imao ni primanja. Neko su im vrijeme davali novac u hitnim slučajevima, ali trenutno nemaju apsolutno ni kune primanja pa im pomažu susjedi i prijatelji. Socijalna služba je napravila gaf jer ih je, umjesto da ih je poslala u Petrinjsku kako bi dobili državljanstvo, odvela u slovensko veleposlanstvo pa su dobili njihovo državljanstvo. No, tu se priča zapetljala jer sad zbog toga ne mogu na osnovu rođenja dobiti pravo na socijalnu pomoć, dječji doplatak i drugo. Socijalna služba im je prijavila boravište tek prošle godine kad smo mi izvršili pritisak. Andrej ne može djecu ni prevesti u Sloveniju jer nema majke da mu potpiše pristanak za prelazak maloljetne djece preko granice".

Svi koji mogu i žele, ovoj potrebitoj obitelji mogu pomoći uplatama na žiroračun Anamarije Živič, Andrejeve kćeri: HR5523400093233153575, javiti se direktno Andreju Živiču na broj: 095 571 9036 ili udruzi "Ruka u ruci" na broj 091 6215 443.

Video gdje samohrani otac prepričava svoju tešku situaciju i moli za pomoć možeš pogledati ovdje: i čuti ovu dirljivu priču.

 

Posjeti Miss7.24sata.hr