Prvi puta sam povećala usne filerima - i ovo je moje iskustvo!

privatna arhiva Kristijana Musića
Iz prve ruke ti donosim odgovore na sva pitanja o povećanju usana koja sigurno imaš, ali ne usudiš ih se postaviti...
Vidi originalni članak

Nakon silikonskih cica iz 90-ih, ništa nije postalo ni blizu tako popularno i traženo u svijetu plastične kirurgije kao povećanje usana hijaluronskim filerima. Zašto? Iako bi nam vrlo vjerojatno svi doktori plastične kirurgije rekli kako ovaj tretman već godinama bez razlike svakodnevno obavljaju, nama se ipak čini da je kraljica filera, Kylie Jenner, jedan od većih razloga zašto svaka druga cura u gradu "pumpa usta". Ili se možda samo tako svima čini... Ovo neće biti jedan od onih "fileri su mi promijenili život" članaka, ali jednako tako, svim hejterima plastične kirurgije savjetujem da stisnu iksić u desnom kutu jer im se vrlo vjerojatno nastavak neće svidjeti. 

Nikad nisam za svoje usne mislila da su previše tanke. Isto tako nisu ni pretjerano velike i voluminozne. Ali jesu li mi pravile komplekse...ne. U mojem slučaju, okidač je bila čista - znatiželja! S obzirom na to da, kao novinarka svakodnevno čitam/pišem/gledam o trendovima u svijetu ženskog lifestylea, fileri su mi bili neizbježna tema proteklih nekoliko godina. Zanimljivo mi je koliko žene u svijetu slobodno pričaju, pišu i snimaju videe o svojim iskustvima, dok u Hrvatskoj možeš tek tu i tamo naletjeti na neki forumaški post o filerima. Doduše, bez previše korisnih informacija. Znači li to da se Hrvatice još uvijek srame ovakvih kozmetičkih neinvazivnih tretmana ili jednostavno nisu baš zainteresirane? S druge strane, moraju li usne nakon povećanja filerima baš uvijek izgledati tako ekstremno ala Kylie?! Znalo mi se dogoditi da na djevojkama primijetim neproporcionalno velika usta i poluprestrašeno pomislim "okej, hvala, ali ne hvala!". Kopkalo me stotinu pitanja, a kako sigurno već znaš da je miss7 poznat po tome što voli testirati sve i svašta na svojoj koži, nije mi dugo trebala da se po odgovore uputim ravno - doktoru! 

Konzultacije s liječnikom su majka znanja!

Uvijek kod stručnjaka!

Iako ovo nije trajno rješenje, a trajanje filera je u prosjeku 6 do 12 mjeseci, nakon čega u potpunosti nestaju, ovaj se tretman treba shvatiti maksimalno ozbiljno. Svakako postoji puno stvari koje trebaš znati i o kojima se trebaš informirati prije nego doneseš konačnu odluku je li ovo zaista za tebe. Ako se mene pita, prvo i osnovno - temelj i zakon - je odabrati pravog stručnjaka i liječnika koji shvaća točno ono što ti želiš. U doba interneta i društvenih mreža, većina poliklinika ima svoje stranice na kojima možeš pogledati rad stručnjaka kojeg razmatraš. Ja sam točno znala kome idem i zašto. Zanimao me proces, zanimao me osjećaj, na kraju krajeva zanimalo me hoću li se zaista sama sebi sviđati više s malo punijim usnama? 

"Što su zapravo fileri?"

Pri dolasku u ordinaciju, doktor mi je odgovorio na apsolutno SVA pitanja koja sam imala. Pa čak i na neka neizgovorena. Konzultacije su jedini pravi način na koji možeš saznati sve o filerima, njihovim učincima, nuspojavama te svojim realnim očekivanjima. Također postoji nekoliko vrsta filera, odnosno kompanija koje ih proizvode. Moj liječnik je koristio Juvederm. Ne mogu potvrditi je li ovo najbolja vrsta na našem tržištu, s obzirom na to da je jedina koju sam probala, ali definitivno je omiljena među kirurzima. 

Your browser doesn’t support HTML5 video

"Koliko filera trebam?"

Pitanje koje vrlo vjerojatno zanima najveći broj žena. Realno, mi nemamo pojma koliko je kubni milimetar filera; ne znamo što to točno znači u našim usnama. Je li to puno za prvi put? Je li premalo? Činjenica je da one "Instagramske usne" ne nastaju preko noći. I definitivno ne od jednog odlaska "pod iglu". Ako imaš jako tanke usne, vrlo vjerojatno će ti trebati i do nekoliko odlazaka doktoru da bi postigla izgled koji želiš. Ono što mi je liječnik i sam objasnio je tijek razgradnje filera u usnama. Na početku tijelo nešto brže razgrađuje hijaluron, ali svakim sljedećim odlaskom, efekt postaje duži i duži. Nakon prvog tretmana njegovo trajanje je od 6-12 mjeseci, a kasnije će trajati i puno duže! Također, osim volumena i obujma samih usana, doktor filerom može naglasiti ili modificirati rub usana, a samim time i njihov izgled na licu. 

Neposredno PRIJE i POSLIJE tretmana

"Koliko je bolno?"

Okej, ovo je pitanje koje su me apsolutno sve moje prijateljice prvo upitale. Za sebe oduvijek mislim da imam dosta visok prag tolerancije na bol, a isti komentar sam čula od nekoliko različitih doktora u životu. Prema tome, čak mi je i odgovoriti na ovo pitanje pomalo smiješno jer je bol u mojem slučaju bila minimalna. Naravno da i ovaj dio itekako ovisi o onome tko stoji iza igle, odnosno koliko je nježne ruke. Ubod se osjeti, a budimo realne sve cure koje nisu fanovi igala definitivno neće ostati ravnodušne. Dermalni fileri također u sebi sadrže lokalnu anesteziju zbog čega je bol umanjena. 

"Jesu li usne nakon filera drugačije na opip?"

Pitanje zbog kojeg sam i ja imala najviše upitnika iznad glave. Hoću li imati neki drugačiji osjećaj? Hoće li biti čudne na opip? Teže? Odgovor je - ne. Kada se naprave kako spada, usne nisu ništa drugačije nego prije filera. 

"Kad se vidi rezultat?"

Odmah! Usne su nakon postupka doduše malo natečene, ali već nakon dan-dva dođu u svoje pravo stanje. Moguće je i da dođe do podljeva oko usana, jer je koža tu jako osjetljiva. Ja sam imala samo jedan manji u kutu usana, ali nakon tri dana podljev je nestao. 

DAN 1. - usne su blago natečene, ali bez podljeva

DAN 2. - nastao je manji podljev u kutu usana, koji sljedećeg dana već lagano nestaje

"Koliko koštaju fileri?"

U većini privatnih ordinacija estetske kirurgije 1 mililitar dermalnog filera brenda Juvederm košta od 3.000 do 3.500 kuna. Cijene variraju od ordinacije do ordinacije, ali ovise i o brendu filera koji doktor koristi. 

I za kraj: Što zaista mislim o svemu?

Estetska kirurgija mi je oduvijek bila zanimljiva na jedan način. U 99% slučajeva ona mijenja ljudske živote nabolje, nažalost najčešće smo fokusirani na onaj 1% koji zabrinjava. Djevojke se rješavaju nesigurnosti i kompleksa koje nose cijeli život i ne smijemo to osuđivati. Međutim, jednako tako, nisam netko tko će poticati ni svoje vlastite prijateljice (pa ni tebe!) da se podvrgavaju tretmanima filerima jer "to rade sve cool cure". Nije svaka odluka dobra za svakoga. Ja svoju nisam požalila. Da, sviđaju mi se moje punije usne, ali ne - nikako ne želim veće i u tom smjeru sigurno ne planiram ići! Mislim da je upravo to stepenica gdje puno djevojaka posrne. Rješavanjem jedne mane odjednom primjećuješ drugu. Pa treću i četvrtu. I tako u začarani krug dok ne pukneš i vratiš se na početak. Možda se baš to dogodilo i kraljici Juvederma, Kylie Jenner, koja je nedavno iznenadila svojim otkrićem da se riješila svih filera u usnama. U svakom slučaju, svaki estetski tretman koji potencijalno razmatraš treba biti dobro odvagnut najmanje sto puta prespavan - jer drage cure imamo samo jedan život, samo jedno lice i samo jedne usne. Volite ih više nego što one Insta cure vole svoje...

Posjeti Miss7.24sata.hr