Posjetili smo izložbu Ivane Popović i mislimo da bi je i ti stvarno trebala posjetiti

Filip Kos/Pixsell
Vidi originalni članak
  • Sinoć je u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena izložba Ivane Popović - ''Ljubav i otpor''
  • Izložba okuplja veliki dio bogatog umjetničkog opusa koji je ostao iza prerano preminule umjetnice
  • Među izloženim djelima nalaze se Ivanini veliki projekti poput ''Promatrača'' i ''Mojih cica'' pomoću kojih je progovarala o borbi protiv raka dojke

Suvremena, odvažna, sasvim drugačija vječna djevojčica - tim riječima brojni bi opisali Ivanu Popović, prerano preminulu hrvatsku suvremenu umjetnicu koja je iza sebe ostavila raznolik i nekonvencionalan umjetnički opus. U njenom radu na području teatra, performansa, skulpture, slikarstva, mode, crteža i kolaža te drugih nebrojnih područja umjetnosti, krajem 2016. godine umjetnicu je zaustavila smrt. Nakon što se 4 godine borila s rakom i, podijelivši detalje svoje bitke, detabuizirala tu opaku bolest, u konačnici ju je izgubila u 49. godini života,  prije nego što je, energična i snažna, svijetu rekla sve što je imala za reći. Ipak, sinoć, vidjevši izložbu ''Ljubav i otpor'', mnogi su se zapitali kako je uopće moguće da je, u toliko malo vremena, napravila toliko mnogo. 

Umjetničko čišćenje

''Ljubav i otpor'' snažno je i veoma simbolično ime izložbe koja okuplja čak 250 različitih djela iz opusa Ivane Popović, a prikazani radovi odraz su svega onoga što Ivana jest bila - vedra, dinamična, zaigrana poklonica i kritičarka mode, umjetnosti i života općenito. Među brojnim radovima pažnju privlače ''Moje cice'' - statue ženskih poprsja nastale od terakote i porculana pomoću kojih je Ivana javno progovarala o svojoj borbi protiv raka dojke. One su, kao što je jednom i sama rekla, bile njeno umjetničko čišćenje te su joj pomagale da iz sebe izbaci svoje negativne osjećaje, a jučer su na lice mnogih izmamile suze. 

Dvije tisuće svjedoka

Druga točka maksimalnog emocionalnog naboja nedvojbeno su Ivanini ''Promatrači'' - 2 tisuće (od postojećih 10 tisuća) sitnih statua od terakote zamišljenih kao neutralni svjedoci događaja u svijetu koje je umjetnica vodila sa sobom kuda god je krenula. Na njima je radila od 2011. godine pa sve do smrti, a na Ivanu su, kako je sama znala reći, imali terapijski učinak. U konačnici, Ivana je ''svjedoke'' svojevremeno podredila izrazito plemenitom cilju - akcijom usmjerenom na kupnju aparata neophodnih za liječenje raka dojke.

Osim toga, s obzirom da je Ivana bila žena u vječnom pokretu, na izložbi nije smio izostati ni performans - njena velika umjetnička strast. Organizatori su se pobrinuli i za to pa su studenti dramaturgije na otvorenju izložbe izveli plesni performans ''Žrtva mode''.

Velik broj posjetitelja

Otvorenje izložbe privuklo je velik broj posjetitelja, među kojima su se nalazili Ivanini brojni prijatelji i suradnici, ali i svi oni koji su se divili i dive se njenim artističkim postignućima. Glumice Vanda Winter, Judita Franković, Tena Nemet Brankov, Enra Rudnički i Anđela Ramljak zablistale su Ivaninim kreacijama te joj tako na poseban način odale počast. Među posjetiteljima su se našle i domaće zvijezde poput Matije Prskalo, Josipe Pavičić Bernardini te Mare Bratoš koja je s Ivanom često surađivala.

Od poznatijih lica, na otvorenju je bila i koreografkinja Larisa Lipovac, pjevačica Maja Bajamić te glumica Nera Stipičević.

Majčina inspiracija

Dakako, na izložbu su stigle i Ivanine kćerke, Luna (20) i Ava (14) koje su izložbom posvećenoj majci sasvim oduševljene. Djevojke su bile Ivanina inspiracija pa su i same protagonistice brojnih slika i radova, a na izložbi su konačno vidjele majčine radove na jednom mjestu.

O Ivaninim radovima, govorila je Leposlava Popović, Ivanina majka, u društvu Nataše Ivančević, autorice izložbe s kojom smo jutros porazgovarali o prvim dojmovima. 

Komemoracija njezinom radu

''Iskreno, baš sam sinoć razmišljala o tome što me nagnalo da priredim ovu izložbu. Mislim da sam osjećala odgovornost prema liku i djelu Ivane Popović. Riječ je o ogromnoj i raznovrsnoj građi, golemom i neobrađenom stvaralaštvu koje je trebalo okupiti. Neobično je da je ovo prva izložba ooćenito te prva retrospektiva jer mnogi umjetnici tijekom života svoju građu monografski obrađuju. U svakom slučaju, bila sam svjesna važnosti onoga što prikupljam i prema Ivaninom radu osjećala sam duboki dignitet.'' - rekla nam je Nataša Ivančević, autorica izložbe koja je posljednjih 6 mjeseci ovom poslu bila apsolutno posvećena. Jutros je, kaže, kao tabula rasa, ali jako je zadovoljna sinošnjim otvorenjem: ''Jako sam zadovoljna. Bilo je puno ljudi, bilo je emotivno. Ovo je bio ispraćaj, komemoracija njenom radu koju nije mogla imati neposredno nakon smrti.'' 

"Kraljica kaosa"

Izložbu je među prvima posjetio Ivanin dugogodišnji prijatelj i bliski suradnik Viktor Drago. ''Ivana je bila kraljica kaosa, kraljica kaosa i neočekivanog. Možda mi je na izložbi falilo malo tog njenog kreativnog ludila. Ipak, bilo je predivno vidjeti da je ostao taj trag njene genijalnosti i umjetnosti. Iskreno, jako me fasciniralo to što se na jednom mjestu vidi s koliko je društvenih struktura istovremeno komunicirala. To je bila možda najveća vrijednost Ivane kao čovjeka. Ivana je bila alternativka u modernom okruženju, neka pravila naprosto nije poštovala. Evo, nedostajao mi je miris češnjaka i rakije. Ivana je jako voljela jesti češnjak.'' - rekao je Viktor Drago koji je na izložbu stigao u društvu Xene Župančić. 

Još traje potraga za radovima

Opus koji je ostao iza Ivane, prema riječima autorice, već je golem, ali mnogo toga još nije pronašla. ''Ja sam donosila stvari, a moji suradnici su ih micali. Toliko je materijala koji smo sakupili. Primjerice, kostim iz performansa ''Maćeha'' stigao nam je dan prije izložbe. S druge strane, ja radove tražim i dalje i apeliram na ljude da nam ih donesu. Jako mnogo toga vidjela sam na slikama, a nisam uspjela pronaći'' - zaključila je Nataša koja u budućnosti želi proširiti bazu sakupljenih radova. Za to vrijeme, daj si vremena i posjeti ovu prekrasnu izložbu u Muzeju suvremene umjetnosti. U njoj ćeš, vjerujemo, prepoznati zaigranost, dinamiku, hrabost i odvažnost kojom je čitav život zračila Ivana Popović i kojom je, u konačnici, u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti ostavila duboke tragove. 

Posjeti Miss7.24sata.hr