Napustila nas je hrabra junakinja Ljiljana Pranjić, simbol borbe protiv raka dojke

Instagram/@marianne_theodorsen
Vidi originalni članak
  • Ljiljana Pranjić, simbol borbe protiv karcinoma dojke, preminula je jučer u 54. godini života
  • Napustila nas je nakon 21 godine borbe s ovom malignom bolešću, a do samoga kraja nije skidala osmijeh s lica
  • Bila je prava inspiracija i izvor pozitive unatoč teškim trenucima, a prisjetili smo se i intervjua za miss7 u kojem je pokazala svoje prekrasno lice, hrabrost i inspiraciju, unatoč teškim životnim bitkama
  • miss7 ju je lani odabrao kao jednu od "junakinja našeg doba", čije smo životne priče izdvojili kako bismo im zahvalili na njihovoj borbi i ujedno inspirirali sve druge

Ljiljana Pranjić, zaštitno lice kampanje Ne odustajem koja pomaže ženama s malignim oboljenjima dojke, umrla je jučer u 54. godini života. Dogodilo se to nakon dugogodišnje borbe s rakom dojke koja joj, ipak, do zadnjeg trenutka nije uspjela skinuti osmijeh s lica.

S rakom se ova Zagrepčanka hrabrog srca suočavala gotovo polovicu svoga života, čak 21 godinu, a svojim je primjerom i iskustvima ohrabrivala žene koje prolaze kroz iste situacije. I baš zbog toga, ali i zbog nevjerojatnog optimizma i pozitivnog stava, miss7 ju je lani odabrao kao jednu od "junakinja našeg doba", među kojima se našlo 16 Hrvatica koje su svojim životnim iskustvima i djelima zaslužile biti istaknute.  

Vijest o Ljijljaninom odlasku objavio je njezin prijatelj, pisac Bruno Šimleša.

"S nezamislivom tugom vas moram obavijestiti da je Ljiljana preminula danas ujutro. Otišla je mirno, u snu, bez bolova", napisao je Bruno. "21 godinu borila se protiv beštija, do zadnje sekunde davala sve od sebe, s tim unikatnim osmijehom preko čitavog srca. Imala je neprikosnovenu volju za životom i do zadnjeg se dana dušom držala za jezgru života", prisjetio se.

"Znam da će doći trenutak kada ćemo moći slaviti njezin izvanredan život u kojem je primala i davala neograničene količine ljubavi. Ali danas nije taj dan i znam da nam ni ona ne bi zamjerila na suzama. Uvjeren sam da Ljiljana ne žali ni za čim, no naravno, mi ćemo žaliti za njom. A kad se bar malo oporavimo, onda ćemo je svim srcem slaviti. Slavit ćemo njezin život koji je bio tako elegantno satkan od ljubavi", poručio je Bruno predivnim riječima.

Life&style Uz Nacionalni dan borbe protiv raka dojke: Proslavila sam 20 godina od prve dijagnoze, kaže Ljiljana Pranjić

Osim toga, prenio je i njezine želje za posljednji dan. "Ljijana je željela da ne donosite cvijeće, nego da ako imate potrebu uplatite nešto za njezine voljene udruge Sve za nju i Nismo same", dodao je, oprostivši se sa svojom velikom prijateljicom teškoga srca.

Ljiljana je o svojoj borbi pričala u mnogim intervjuima, a bez obzira na tešku situaciju, dijelila je pozitivu na svakom koraku. I mi smo se prisjetili inspirativnog razgovora za miss7 i pozitivnih riječi koje je ova hrabra žena podijelila s našom novinarkom u jeku pandemije koronavirusa i razornih potresa.

Inspirativna životna priča Ljiljana Pranjić, 20 godina borbe s karcinomom i peta kemoterapija: Ljudima šaljem nadu, i to se može preživjeti

"Mene je bolest izbrusila. I mene je sve ovo potreslo, ali mi se čini da sam to bolje podnijela nego prosječan čovjek. Problem je što zamišljamo da će život biti med i mlijeko. A život nije med i mlijeko premda živimo u toj "diktaturi sreće". Nismo naučeni razmišljati da će nam se desiti i neke loše stvari i nismo naučeni razmišljati da ono loše što se dogodi ne mora uvijek biti za nas nužno loše. Sve može biti za neko naše dobro i otvara pitanje zašto živimo, zašto smo tu gdje jesmo", rekla nam je tada Ljiljana.

Life&style "Treba li nas imunokompromitirane staviti u konclogor da ostali ne moraju nositi masku?"

Podršku i hrabrost dijelila je do posljednjeg daha, i to ne skidajući široki osmijeh s lica. A mi ćemo joj zauvijek biti zahvalni za svaku pozitivnu riječ koju je nesebično davala bez obzira na teško stanje u kojem je živjela iz dana u dan.

Draga Ljiljana, još jednom ti hvala za sve! Bila si, ali ćeš i ostati, inspiracija i primjer svima nama, simbol borbe u koji vjerujemo i koji nikada, bez obzira na stanje tijela, ne bi trebao slomiti naš duh, baš kao što nije niti tvoj...

Posjeti Miss7.24sata.hr