Besplatne mjesečnice - projekt koji nam treba; jer menstruacija košta...

Thinkstock / Spencer Davies
Škotska je postala prva zemlja koja je uvela besplatne higijenske potrepštine za djevojke u školama i na fakultetima, Wales je također otvorio to pitanje, a sada i Velika Britanija. Misliš da je vrijeme za akciju "besplatnih mjesečnica" i kod nas?
Vidi originalni članak

Amika George, britanska je tinejdžerica koja je 2017. godine pokrenula inicijativu pod nazivom "Free Period". Free period ili besplatna mjesečnica projekt je kojim se želi skrenuti pažnja na skupe higijenske potrepštine koje su potrebne djevojkama u periodu menstruacije, a zbog siromaštva velik broj njih si to jednostavno ne može priuštiti. Amika je pokrenula kampanju nakon poražavajućih podataka u Velikoj Britaniji koji kažu kako si jedna od deset djevojaka ne može priuštiti higijenske potrepštine potrebne za te dane u mjesecu. 

Škotska je prošle godine postala prva zemlja koja je uvela besplatne higijenske potrepštine za djevojke u školama i na fakultetima i to nakon što je objavljeno istraživanje kako si gotovo 45% učenica Škotske ne može priuštiti higijenske potrepštine za menstruaciju te u tom slučaju pribjegavaju korištenju novina, čarapa ili wc-papira kako ne bi prokrvarile tijekom nastave. Već dugo se u pojedinim zemljama vodi žestoka debata oko ukidanja poreza na uloške i tampone, budući da oni nisu luksuz već potreba. I u Walesu je otvoreno to pitanje, a Velika Britanija je sljedeća na redu zemalja koje planiraju osigurati "besplatne mjesečnice" za djevojke. Amika je nedavno u javnosti predstavila i novu veliku kampanju u suradnji s organizacijama The Red Box Project i The Pink Protest kako bi potaknula i ostatak Europe na promjene. 

I u Italiji se već godinama raspravlja o smanjenju stope poreza na tampone. Sve je krenulo još davne 2016. godine kada je jedna od oporbenih stranaka u to vrijeme predložila da se uvede zakon Tampon Tax kojim bi se stalo na kraj suludoj ideji da se menstruacija smatra luksuzom. Ne protive se Talijani toliko na cijenu uložaka ili tampona koja se kreće između 3 i 5 eura po paketiću, već na porez od 22%. Njihov cilj, u kojem do sada nisu uspjeli, bio je smanjiti porez na 4%.

Prije nekoliko godina u Hrvatskoj su se pojavili podaci istraživanja o tome koliko menstruacija zapravo košta jednu ženu tijekom života - i iznos je prilično šokantan. Portal 24sata prenio je podatke kako većina žena ima menstruaciju u dobi od 13. do 51. godine života i to 12 puta godišnje, što znači da imamo otprilike 456 menstruacija u 38 reproduktivnih godina. Drugim riječima: 2280 dana u životu imamo menstruaciju, koja žene koje koriste tampone stoji oko 18 tisuća kuna, a one koje koriste uloške oko 23 tisuće kuna. Kada se ovim iznosima pridodaju troškovi lijekova za bolove i ostalih higijenskih potrepština koje "u ove dane" više koristimo nego inače - ta se brojka popne na 24.674 kune u slučaju tampona, odnosno 29.180 kuna u opciji uložaka. 

Life&style Spisatelj šokirao izjavom da su 50-godišnje žene 'nevidljive'. Malo se prevario. Recimo, ove prekrasne žene imaju baš 50

Od 1.1. 2019. u Hravtskoj su na snagu stupile izmjene u Zakonu o PDV-u, kojima se opća stopa PDV-a od 25% na svježe ili rashlađeno meso, ribu, voće i povrće, jaja te dječje pelene smanjuje na 13%. Međutim, novim zakonom o smanjenju poreza nema riječi o ostalim higijenskim potrepštinama, a kamoli onima koje su ženama neophodne za period menstruacije.

Pitale smo domaće cure što misle o ovakvom tipu inicijative i treba li i Hrvaticama omogućiti besplatne higijenske potrepštine za djevojke u školama i fakultetima? Evo što su nam odgovorile.

Petra Kovač (25)

"Pa napokon da razgovaramo i o mengi! Imam osjećaj da je se o menstruaciji još uvijek priča potiho, kao da je to ženska najveća sramota. Higijenske potrepštine za period menstruacije su jako skupe, iako o tome većina Hrvatica ne razmišlja na takav način - one su za nekoga velik trošak i ogroman luksuz! Ova akcija nam hitno treba, kako se toga već nitko ranije nije sjetio? Free period zvuči zakon!"

Tea Filipović (27)

"Smatram da bi to svakako bio nužan projekt u svakoj zemlji, ne samo u Hrvatskoj. U pitanju su potrepštine koje su neophodne za normalan život žene i svako na iste ima pravo. Nažalost, takve potrepštine sigurno u manjoj, a negdje i većoj mjeri, utječu na kućne budžete pa baš zato bi takvo što (kao što je Free period projekt) pomoglo mnogim ženama u Hrvatskoj."

Tamara Križevac (32)

"Naravno da nam treba ovakva akcija! Zapravo većina nas ne razmišlja o cijeni higijenskih potrepština za menstruaciju i ne smatramo te proizvode skupima - baš zato što su nam neophodni i na njima ne štedimo. Mlade cure zaslužuju svu moguću potrebnu pomoć, posebno po pitanju ženske higijene!"

Ella Delač (27)

"Mislim da bi takva akcija i kod nas bila odlična! Na ovaj način, osim što bi djevojke koje si ne mogu prištiti higijenske potrepštine bile osigurane, također bi se potaknula komunikacija o menstruaciji koja je još uvijek tabu tema. Svatko zaslužuje pravo na osnovne životne i higijenske uvjete i ako bilo kako mogu u tome pomoći mladim djevojkama - odmah bi sudjelovala."

Sofija Hrnjkaš (23)

"Ne mogu zamisliti život u kojem ti je tampon ili uložak luksuz. Nažalost ili nasreću, ovisi kako se uzme, menstruaciju nismo same odabrale, dana nam je kao biološko obilježje i samim time bi se svakoj ženi u svijetu trebali osigurati zadovoljavajući uvjeti za te dane u mjesecu. Za mene ova akcija uopće nije upitna, naravno da nam treba - zapravo, ne mogu vjerovati da se tek u 2019. o ovome razmišlja i raspravlja."

Posjeti Miss7.24sata.hr