Zamijesite tjesteninu kod kuće

Thinkstock / Spencer Davies
Domaća tjestenina ima znatno bolji okus, a možete je pripremiti sa samo dva sastojka.
Vidi originalni članak

Izrada domaće tjestenine umijeće je koje su naše bake "imale u malom prstu". Danas mnogi zaziru od izrade tjestenine kod kuće iako je njen okus znatno bolji, a sam recept više stvar tehnike nego točno definirane količine sastojaka. U osnovi su potrebna samo dva sastojka: brašno i jaja, uz malo dobro volje i ponešto vježbanja. No jednom kada se savlada tehnika, izrada domaće tjestenine postaje pravo zadovoljstvo.

Osnovni recept za pripremu 600 g tjestenine dovoljne za 4 serviranja traži 400 g višenamjenskog brašna i 4 jaja. Općenito se valja rukovoditi pravilom 1 jaje na 100 g brašna pa je tom logikom moguće pripremiti više ili manje tjestenine. Uz osnovne sastojke trebat će vam i prstohvat soli i po želji malo mlijeka i maslinovog ulja.

Za početak prosijte brašno na čistu podlogu i napravite rupu u sredini brašna. Jaja razbijte u zdjelici, dodajte prstohvat soli, 1 jušnu žlicu mlijeka i 1 čajnu žličicu maslinovog ulja (mlijeko i maslinovo ulje nisu nužni) i dobro sve istucite vilicom. Polako dodajte izmućena jaja u rupu miješajući rukom ili vilicom jaja s brašnom. S vremenom će postati teško vilicom miješati i tada je pravo vrijeme da počnete rukama mijesiti tijesto. Tijesto mijesite 5 do 10 minuta, dodajući brašna ukoliko postane ljepljivo, sve dok ono ne postane elastično i glatko. To je znak da je gluten u brašnu postigao željenu formu i da tjestenina neće biti mekana i mlitava kada ju skuhate. Dobiveno tijesto čvrsto zamotajte u plastičnu foliju kako se ne bi osušilo i time razvilo grudice te ostavite u hladnjaku na pola sata.

Više saznajte na Gastro.hr

Posjeti Miss7.24sata.hr