Uskrsni gušti uz miris jubilarne kave
Svaka obitelj ima svoje male rituale kojih se drži za blagdanskim ručkom; no bez obzira što se skluha, nakon objeda za sve vrijedi isto pravilo – uživa se uz desert i šalicu fine kave. Franckova Jubilarna kava, koja već desetljećima utjelovljuje tradiciju kvalitete, za ovaj se Uskrs pojavila u sasvim posebnom ruhu. Limited Edition pakiranje Jubilarne kave, predstavljeno na gastro radionici Francka, nastalo je u suradnji s ilustratoricom Anom Žaja Petrak, koja je u svojem stilu ilustrirala ono što popularna Ciglica predstavlja i što je čini idealnim poklonom za Uskrs. Svima poznati puni čokoladni okus i neodoljivi miris Franck Jubilarne ne očarava ljubitelje kave samo u šalici, nego i kao sastojak slastica. Neke od ideja za kolače pripremljeni na bazi kave sudionicima gastro radionice pripremila je Iva Pehar, pobjednica treće sezone MasterChefa Hrvatska.
"Franck Jubilarnu kavu pamtim otkad znam za sebe kao zlatni standard za sve kave. Sa svojim punim čokoladnim okusom i mirisom idealna je kao pratnja gotovo svim slasticama, ali bezbrojne su mogućnosti i kad je koristimo kao sastojak kolača. Jubilarna je univerzalna, zato je uvijek treba imati u kuhinji“, objasnila je Iva Pehar.
Kolače koje je pripremila pobjednica MasterChefa sudionici gastro radionice u slast su pojeli uz svježe pripremljenu Jubilarnu kavu iz džezve, koju je točno prema normativu, upravo onakvu kakva treba biti, skuhao Franckov profesionalni barist, Josip Novačić.
"Naša Ciglica zasluženo drži poziciju kraljice među kavama. Sa svojom kombinacijom najboljih vrsta arabica i robusta kave, samljevenih na poseban način, oduševljava već godinama, te je upravo ta tradicija njezina prepoznatljivost. Kako bismo ovog Uskrsa dodatno razveselili potrošače, pripremili smo im iznenađenje i dali Ciglici novo ruho. Kao I uvijek, idealna je za poklon”, istaknula je Ana-Marija Brodarić, brend menadžerica za kategoriju mljevene kave u Francku. Sa zasluženim statusom kraljice među kavama, Franck Jubilarna u Limited Edition verziji daje posebno značenje ritualu pripreme i uživanja u kavi, osobito sada u vrijeme Uskrsa. Dostupna je na svim policama Konzuma.
Linzer kolač
Sastojci: 12 žlica maslaca, 3 žlice šećera, korica limuna, korica naranče, 1 jaje, 1 žutanjak, 1/3 šalice glatkog brašna, 1/4 šalice mljevenih lješnjaka, 1/3 šalice mljevenih badema, 1 žličica cimeta, 1/4 žličice mljevenih klinčića, 1/2 žličice praška za pecivo, prstohvat soli, 1 šalica džema od malina
Pjenasto izmješati maslac i šećer, zatim dodati 1 jaje i 1 bjelanjak. U smjesu dodati brašno, lješnjake, bademe, cimet, klinčiće, prašak za pecivo i sol te miksati sve dok se svi sastojci ne povežu u jednoličnu smjesu. Podijeliti na dva dijela, od kojih je jedan malo veći. U plastičnu foliju zamotati veći dio smjese i staviti u hladnjak 30 min. Manji dio staviti u slastičarsku vrećicu i ostaviti na sobnoj temperaturi. Ohlađenu smjesu rasporediti na dno i po rubovima okruglog rebrastog kalupa za pite te staviti u hladnjak na 20 minuta. Ravnomjerno rasporediti džem od malina. Na kraju preostalom smjesom iz slastičarske vrećice iscrtati trake debljine 2 centimetra. Peći na 170 C, 40-45 minuta. Poslužiti uz kavu.